Nawozy dla warzyw - sprawdź jak nawozić warzywa w ogrodowym warzywniku
Warzywa to grupa o dużych wymaganiach pokarmowych, dlatego powinny być regularnie nawożone (oczywiście w sposób zrównoważony). Od tego, jakie składniki pokarmowe i w jakiej ilości dostarczymy warzywom zależy wysokość i jakość plonów. Podpowiadamy jak nawozić warzywa i jakie nawozy dla warzyw są najlepsze.
Autor: GettyImages
Zasilanie pomidorów nawozami mineralnymi dobrze jest rozpocząć około 3-4 tygodni od posadzenia młodych sadzonek
Spis treści
- Nawozy stosowane przed założeniem warzywnika
- Wartościowe nawozy zielone i rośliny fitosanitarne
- Nawozy organiczno-mineralne i organiczne dla warzyw
- Zasady nawożenia warzyw
- Nieszablonowe metody nawożenia warzyw
Warzywnik to ten element ogrodu, który wymaga dużych nakładów pracy a także środków, np. na nawozy i ochronę. Aby oczekiwać wysokich i zdrowych plonów, warzywa należy regularnie dokarmiać. Pewne rozwiązania powinno się zastosować jeszcze przed zasianiem i posadzeniem warzyw.
Nawozy stosowane przed założeniem warzywnika
Jeszcze przed założeniem warzywnika podłoże warto wymieszać z obornikiem (2-4 kg/m2). Ziemię należy przekopać. Obornik nie tylko dostarczy glebie składników pokarmowych, ale także przyśpieszy produkcję próchnicy glebowej, poprawi strukturę i stosunki wodno-powietrzne. Zwykle w warunkach przydomowego ogrodu obornik stosuje się raz na kilka lat.
Każdego roku można natomiast podłoże w warzywniku mieszać z przerobionym kompostem. To „lekki” nawóz, który podobnie jak obornik bierze udział w procesach glebotwórczych.
Na oddzielną uwagę zasługują nawozy zielone i rośliny fitosanitarne. Warto posiać je na danym terenie przed założeniem warzywnika. Później zaleca się je uwzględniać jako przedplony i poplony. Corocznie warto przeznaczać pod nie przynajmniej 20-25% powierzchni. Należy pilnować, aby w następstwie po sobie nie uprawiać roślin należących do tej samej rodziny.
Wartościowe nawozy zielone i rośliny fitosanitarne
Rośliny na nawozy zielone. Rośliny należące do bobowatych – zaopatrują glebę w azot (przy pomocy bakterii brodawkowych wiążą go z atmosfery) i zapobiegają wymywaniu składników w głąb profilu glebowego poza zasięg korzeni.
Rośliny fitosanitarne: gryka zwyczajna, rzepak – ogranicza zachwaszczenie – to jeden z najlepszych naturalnych sposobów na pozbycie się pędraków, aksamitka – roślina rabatowa, która niszczy chorobotwórcze nicienie glebowe; gorczyca – pozwala na odpoczynek glebie, ogranicza zachwaszczenie i dostarcza cennej przyprawy.
- Przeczytaj też: Aksamitki to nie tylko śliczne kwiaty. Sprawdź, dlaczego warto sadzić aksamitki w ogrodzie
Nawozy organiczno-mineralne i organiczne dla warzyw
Dokładny sposób nawożenia warzyw zależy od wymagań konkretnego gatunku, ale dla wygody w uprawie amatorskiej zabiegi często wykonuje się dla całej grupy. Warzywa warto zasilić wiosną nawozem azotowym. Dawki nie powinny być zbyt duże (zwłaszcza w przypadku warzyw liściowych).
Do popularnych nawozów należy mocznik, saletra amonowa i saletrzak amonowy. Warto także wprowadzić nawóz fosforowy (jeszcze mniejsze dawki), np. superfosfat i potasowy, saletrę potasową).
Na kwaśnych glebach stosuje się wapnowanie gleby. Nie można zabiegu łączyć z aplikacją innych nawozów. Najczęściej prace wykonuje się jesienią. Do najbezpieczniejszych, ale wolno działających nawozów należy dolomit.
Przy nawożeniu warto także korzystać z nawozów przeznaczonych dla konkretnych grup roślin, np. pomidorów i papryki. W takim wypadku najczęściej nawozy stosuje się wraz z nawadnianiem, np. co dwa tygodnie. Wtedy jednak zaleca się zrezygnować z innych nawozów mineralnych.
Zasady nawożenia warzyw
- Nadmiar nawozów może być bardziej szkodliwy niż ich niedobór. Nadgorliwość jest niewskazana - zwłaszcza dotyczy to nawożenia azotem (kumulacja azotanów, zasolenie gleby, większa podatność na szkodniki).
- Nawozów granulowanych nie powinno się sypać zbyt gęsto, gdyż mogą poparzyć rośliny. To często popełniany błąd.
- Warto wybierać nawozy „dedykowane” i te zawierające dużo mikroelementów. To niedoceniane związki, które biorą udział w wielu procesach u warzyw (ograniczają choroby) a jednocześnie wpływają na lepszy smak. Dla przykładu u pomidorów bardzo ważny jest bor, u cebuli miedź.
- Jeśli na warzywach występują oznaki niedoboru mikroelementów, zaleca się zastosować nawożenie dolistne.
Nieszablonowe metody nawożenia warzyw
W warzywniku warto tworzyć między grzędami/zagonami ścieżki z mączki bazaltowej. To dobra (chociaż czasowa) ochrona przed ślimakami a przy okazji nawóz (duża zawartość potasu). Warzywa można podlewać gnojówkami roślinnymi i wywarami z roślin. W ten sposób ograniczy się szkodniki glebowe, poprawi ich odporność i dostarczy lekko działającego, ale darmowego nawozu (zawsze coś). Przykładowo ekologiczne preparaty z pokrzywy to niezłe źródło azotu, skrzyp dostarcza roślinom krzemionki. Wszystkie warzywa można dokarmiać nawozami humusowymi. Na potrzeby niewielkiego warzywnika można sporządzać nawóz ze skórek banana.
Przy nawożeniu warzyw ważny jest zdrowy rozsądek, gdyż zamiast pomocy roślinom bardzo łatwo można zaszkodzić. Umiarkowanie jest wskazane. Zrównoważone nawożenie (optymalnie dopasowane do potrzeb gatunku) pozwoli na uzyskanie wysokich i zdrowych planów. Jednocześnie trzeba zadbać o utrzymanie dobrych parametrów gleby (np. stosując wspomniane nawożenie organiczne).
Nie przegap:
- Nawożenie warzyw uprawianych w pojemnikach na balkonie
- Współrzędna uprawa warzyw - jakie warzywa sadzić obok siebie
- Nawożenie pogłówne. Zasilanie roślin w czasie wegetacji
- Nawożenie roślin w ogrodzie: najczęstsze błędy. Nigdy ich nie popełniaj