Nawóz z bananów. Jak wykorzystać skórki bananów do nawożenia roślin

2019-07-01 14:23 Michał Mazik
Skórki bananów
Autor: GettyImages Skórki bananów mogą być dobrym surowcem do przygotowania ekologicznego nawozu

Skórki bananowe to nie tylko niepotrzebny bio-odpad kuchenny. Można być „eko” i jednocześnie mieć z tego dużą praktyczną korzyść. Coraz więcej osób używa skórek do produkcji cennego, naturalnego nawozu. Jak wykorzystać skórki bananów do nawożenia roślin?

Wyrzucanie skórki od banana to marnotrawstwo, szczególnie jeśli posiada się rośliny w domu, na balkonie lub w ogrodzie. To cenny odpad organiczny, który może posłużyć do produkcji jednorodnego lub mieszanego naturalnego nawozu.
Skórki od banana są przede wszystkich cennym źródłem potasu i fosforu, ponadto kwasu krzemowego, wapnia, magnezu i siarki. Wykorzystanie ich w uprawie poprawia ukorzenianie, krzewienie, a także kwitnienie roślin. Tradycyjnie nawóz z bananów stosuje się doglebowo. Co ciekawe – przy mniej popularnym nawożeniu dolistnym można przy okazji odstraszyć niektóre szkodniki, np. mszyce.

Nawozy ze skórek bananów

Nawozy z użyciem skórki z bananów można przygotowywać na różne sposoby:

  • Nawóz z bananów w formie zmielonej. Skórki z bananów można pociąć na małe kawałki i wysuszyć. Aby przyśpieszyć proces, warto je umieścić w piekarniku. Po wysuszeniu można je po prostu rozkruszyć na małe kawałki lub zmienić. Taki nawóz wykorzystuje się do produkcji zawiesiny. Rozrabia się go z wodą i podlewa rośliny. Można stosować go dolistnie (także jako ochronę przed szkodnikami). Ze względu na sposób aplikacji, jest w szczególności polecany do pielęgnacji roślin uprawianych w pojemnikach – w domu, na balkonie oraz tarasie.
  • Nawóz z bananów mieszany z glebą. W czasie sadzenia/przesadzania roślin świeże skórki z banana warto pociąć na drobne kawałki i umieścić w podłożu. Najlepiej usypać wcześniej warstwę drenażową, pokryć ją odrobiną żyznej ziemi, na którą wyłożyć pozostałości po bananach i przysypać ziemią - dopiero wtedy należy posadzić roślin. Skórki rozkładają się, powoli uwalniając składniki pokarmowe. Ponadto wpływają na polepszenie struktury gleby.
  • Gnojówka ze skórek bananów. Skórki z bananów można wykorzystywać podobnie jak ekologiczne gnojówki z pokrzywy, skrzypu, krwawnika, czosnku lub mniszka. Rozdrobniony surowiec zalewa się wodą i odstawia na około dwa tygodnie pod przykryciem. Roztwór zaleca się codziennie mieszać. Prace najlepiej wykonywać w odległym miejscu w ogrodzie, gdyż gnojówka wydziela intensywny, specyficzny zapach. Po tym czasie gnojówkę można wykorzystywać do podlewania roślin (najlepiej w rozcieńczeniu 1:10). Dużo szybciej można wyprodukować nawóz, który stosuje się bez rozcieńczenia. Sposób sporządzania jest podobny, skórki zalane wodą pozostawia się na 1-2 doby.
  • Wzbogacony nawóz kompostowy z bananów. Skórki z bananów warto dodawać do pryzm kompostowych, gdyż wzbogacają je w fosfor i potas. To istotne, gdyż w kompostowniku bardzo często dominują „frakcje” azotu i węgla. Poza bezpośrednim umieszczaniem skórek przydatne jest także podlewanie różnymi wyciągami ze skórek banana.
  • Ściółkowanie roślin skórkami z bananów. Jeśli dysponujemy skórkami bananowymi w większej ilości, można je rozdrobnić, ususzyć lub upiec i wykorzystać do ściółkowania roślin. Warto stosować przynajmniej kilkucentymetrowe warstwy (dlatego potrzeba dużo materiału). Takie rozwiązanie pozwoli ograniczyć wzrost chwastów, zmniejszyć wyparowywanie wody gleby, a przy okazji jest lekko działającym nawozem. Ze względu na dwa pierwsze powyżej wskazane działania nawóz jest szczególnie cenny na glebach lekkich, piaszczystych.
Skórki bananów
Autor: GettyImages Skórki od banana są cennym źródłem potasu i fosforu

Powyższe nawozy można produkować wykorzystując skórki z bananów, ale też całe banany, np. te przejrzałe. Nawozy z bananów nadają się do nawożenia różnych roślin – warzyw, drzew i krzewów owocowych, ozdobnych roślin jednorocznych, bylin, róż, a także roślin doniczkowych. Można je stosować również do zasilania roślin w początkowej fazie wzrostu: przy wschodach, wzroście siewek i ukorzenianiu.

Dzięki zawartości kwasu krzemowego nawozy z bananów zwiększają odporność roślin na niekorzystne czynniki, np. choroby. Stosowanie naturalnych nawozów - nie tylko z bananów, ale także nawozów z chwastów (np. skrzypu), skorupek jaj, popiołu drzewnego, fusów z kawy i herbaty, to dobry sposób na wzorową pielęgnacje roślin, ekologiczna uprawę, oszczędzanie pieniędzy i rezygnację z plastykowych opakowań. Pozostawienie skórki z banan w ogrodzie – na ziemi - wabi ptaki i motyle. Banany przyciągają swoim zapachem. Niestety, mogą zainteresować się nią także osy.

Ciekawostką jest fakt, że żółte banany – takie jakie znamy w obecnej formie – są znane od lat 40-tych XIX wieku. Wcześniej owoce miały mniej słodki smak i były głównie czerwone bądź zielone.

Banany
Autor: GettyImages
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE