Zakładanie warzywnika – już zimą zaplanuj jakie warzywa posiejesz i posadzisz w ogrodzie

2020-01-20 10:21

Choć zakładanie warzywnika pozostawiamy do wiosny, to zima jest świetnym momentem na jego zaplanowanie. Już teraz zastanów się, jakie warzywa posiejesz i posadzisz w warzywniku w nadchodzącym sezonie. Planowanie warzywnika w ogrodzie.

Ogród warzywny
Autor: GettyImages Aby latem ogród warzywny tak wyglądał, warto zaplanować go jeszcze przed rozpoczęciem sezonu

Przed założeniem warzywnika, należy go dobrze zaplanować! Warto już zimą zastanowić się, jakie warzywa chcemy zebrać w przyszłym sezonie z naszego ogrodu warzywnego. Przy planowaniu warzywnika trzeba wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad dotyczących uprawy warzyw w ogrodzie. Dowiedz się, jak prawidłowo zaplanować warzywnik.

>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Zakładanie warzywnika: zasada płodozmianu

Aby plon warzyw z naszego warzywnika co roku był duży, a warzywa zdrowe, warzywnik należy założyć stosując się do zasad płodozmianu. Rola płodozmianu jest przede wszystkim zwiększenie żyzności gleby i jej biologicznej aktywności, a także ograniczanie występowania chorób, szkodników i chwastów oraz umożliwienie warzywom pełnego wykorzystania składników pokarmowych z gleby.

  1. Zgodnie z zasadą płodozmianu warzywnik dzielimy na cztery równe części.
  2. Na trzech z nich co roku sadzimy inną grupę warzyw.
  3. W kolejnym roku miejsce po warzywach o wysokich wymaganiach pokarmowych (takich jak kapusta, ogórek, kalafior) zajmą warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych (np. pomidor, cebula, czosnek, marchew wczesna), a ich miejsce zajmą z kolei warzywa o małych wymaganiach pokarmowych (fasola, marchew późna, sałata, rzodkiewka).
  4. Czwarta część zarezerwowana jest na warzywa wieloletnie, na przykład rabarbar oraz zioła.

Zakładanie warzywnika: przygotowanie podłoża

Przed założeniem warzywnika warto zrobić analizę gleby. Próbkę gleby pobraną z kilku miejsc oddajemy do analizy w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. W ciągu tygodnia otrzymamy szczegółową analizę gleby oraz zalecenia nawozowe dostosowane do uprawy warzyw.

Glebę w warzywniku warto wymieszać z nawozem organicznym: przekompostowanym obornikiem lub ziemią kompostową – wzbogacą one ziemię o cenną próchnicę i pożyteczne mikroorganizmy.

>>Przeczytaj też: Ekologiczny ogródek warzywny. Jak urządzić ekologiczny warzywnik

Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach

QUIZ. Odróżnisz owoc od warzywa? Pozornie proste zadanie, a komplet punktów zdobywają nieliczni

Pytanie 1 z 15
Cebula to:
Nasi Partnerzy polecają