Spis treści
- Zaplanuj warzywnik już zimą!
- Zakładanie warzywnika: zasada płodozmianu
- Zakładanie warzywnika: przygotowanie podłoża
- Główne zasady dobrego planowania warzywnika
Zaplanuj warzywnik już zimą!
Przed założeniem warzywnika w ogrodzie, należy go dobrze zaplanować! Warto już zimą zastanowić się, jakie warzywa chcemy zebrać w przyszłym sezonie z naszego ogrodu warzywnego. Przy planowaniu warzywnika trzeba wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad dotyczących uprawy warzyw w ogrodzie. Dowiedz się, jak prawidłowo zaplanować warzywnik.
Przeczytaj też: Jakie warzywa sadzić obok siebie? Dobre i złe sąsiedztwo warzyw
Zakładanie warzywnika: zasada płodozmianu
Aby plon warzyw z naszego warzywnika co roku był duży, a warzywa zdrowe, warzywnik należy założyć stosując się do zasad płodozmianu. Rola płodozmianu jest przede wszystkim zwiększenie żyzności gleby i jej biologicznej aktywności, a także ograniczanie występowania chorób, szkodników i chwastów oraz umożliwienie warzywom pełnego wykorzystania składników pokarmowych z gleby.
- Zgodnie z zasadą płodozmianu warzywnik dzielimy na cztery równe części.
- Na trzech z nich co roku sadzimy inną grupę warzyw.
- W kolejnym roku miejsce po warzywach o wysokich wymaganiach pokarmowych (takich jak kapusta, ogórek, kalafior) zajmą warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych (np. pomidor, cebula, czosnek, marchew wczesna), a ich miejsce zajmą z kolei warzywa o małych wymaganiach pokarmowych (fasola, marchew późna, sałata, rzodkiewka).
- Czwarta część zarezerwowana jest na warzywa wieloletnie, na przykład rabarbar oraz zioła.
Zakładanie warzywnika: przygotowanie podłoża
Przed założeniem warzywnika warto zrobić analizę gleby. Próbkę gleby pobraną z kilku miejsc oddajemy do analizy w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. W ciągu tygodnia otrzymamy szczegółową analizę gleby oraz zalecenia nawozowe dostosowane do uprawy warzyw.
Glebę w warzywniku warto wymieszać z nawozem organicznym: przekompostowanym obornikiem lub ziemią kompostową – wzbogacą one ziemię o cenną próchnicę i pożyteczne mikroorganizmy.
Przeczytaj też: Jak założyć ekologiczny warzywnik?
Główne zasady dobrego planowania warzywnika
- najwyższe rośliny umieść z tyłu, przy płocie, pod ścianą domu;
- pamiętaj o wydzieleniu ścieżek, żeby nie niszczyć grządek w czasie pielęgnacji roślin;
- optymalna szerokość grządki to około 120 cm, a ścieżki – 30 cm;
- pod drzewkami owocowymi prowadzonymi szpalerowo można posadzić warzywa;
- są rośliny lubiące rosnąć w pełnym słońcu, np. szałwia, i takie, które lubią półcień, np. sałata czy rzodkiewka. Te drugie możesz posadzić po cienistej stronie roślin pnących, np. fasoli;
- jeśli masz mało miejsca, komponuj razem rośliny rosnące szybko i zdecydowanie wolniej, np. obok wolno rosnącej jesiennej odmiany marchwi lub pod fasolą czy pomidorami można kilkakrotnie wysiać szybko rosnącą rzodkiewkę lub letnią odmianę szpinaku;
- szybko rosnące warzywa, np. koper czy sałatę, warto wysiewać sukcesywnie co tydzień (pamiętając jednak, że nie wszystkie odmiany można uprawiać latem, bo wybijają w pędy kwiatostanowe). W ten sposób po mniej więcej dwóch miesiącach zaczniemy zbierać świeże liście z kolejno dorastających roślin;
- zaplanuj następstwo nasadzeń, aby uniknąć pustych miejsc, które szybko zajmą chwasty. Po sałacie, kalarepie, rzodkiewce, szczypiorku czy szpinaku można posiać lucernę lub łubin, które później da się wykorzystać jako naturalny nawóz. Po zbiorze nowalijek można posadzić ciepłolubne pomidory, paprykę lub ogórki;
- wydziel stałe miejsce na wieloletnie warzywa, np. rabarbar, szczaw, cebulę siedmiolatkę, szczypiorek i zioła.
Tekst: Anna Kazimierowicz
