Zakładanie warzywnika – już zimą zaplanuj jakie warzywa posiejesz i posadzisz w ogrodzie

2020-01-20 10:21
Ogród warzywny
Autor: GettyImages Aby latem ogród warzywny tak wyglądał, warto zaplanować go jeszcze przed rozpoczęciem sezonu

Choć zakładanie warzywnika pozostawiamy do wiosny, to zima jest świetnym momentem na jego zaplanowanie. Już teraz zastanów się, jakie warzywa posiejesz i posadzisz w warzywniku w nadchodzącym sezonie. Planowanie warzywnika w ogrodzie.

Przed założeniem warzywnika, należy go dobrze zaplanować! Warto już zimą zastanowić się, jakie warzywa chcemy zebrać w przyszłym sezonie z naszego ogrodu warzywnego. Przy planowaniu warzywnika trzeba wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad dotyczących uprawy warzyw w ogrodzie. Dowiedz się, jak prawidłowo zaplanować warzywnik.

>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Zakładanie warzywnika: zasada płodozmianu

Aby plon warzyw z naszego warzywnika co roku był duży, a warzywa zdrowe, warzywnik należy założyć stosując się do zasad płodozmianu. Rola płodozmianu jest przede wszystkim zwiększenie żyzności gleby i jej biologicznej aktywności, a także ograniczanie występowania chorób, szkodników i chwastów oraz umożliwienie warzywom pełnego wykorzystania składników pokarmowych z gleby.

  1. Zgodnie z zasadą płodozmianu warzywnik dzielimy na cztery równe części.
  2. Na trzech z nich co roku sadzimy inną grupę warzyw.
  3. W kolejnym roku miejsce po warzywach o wysokich wymaganiach pokarmowych (takich jak kapusta, ogórek, kalafior) zajmą warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych (np. pomidor, cebula, czosnek, marchew wczesna), a ich miejsce zajmą z kolei warzywa o małych wymaganiach pokarmowych (fasola, marchew późna, sałata, rzodkiewka).
  4. Czwarta część zarezerwowana jest na warzywa wieloletnie, na przykład rabarbar oraz zioła.

Zakładanie warzywnika: przygotowanie podłoża

Przed założeniem warzywnika warto zrobić analizę gleby. Próbkę gleby pobraną z kilku miejsc oddajemy do analizy w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. W ciągu tygodnia otrzymamy szczegółową analizę gleby oraz zalecenia nawozowe dostosowane do uprawy warzyw.

Glebę w warzywniku warto wymieszać z nawozem organicznym: przekompostowanym obornikiem lub ziemią kompostową – wzbogacą one ziemię o cenną próchnicę i pożyteczne mikroorganizmy.

>>Przeczytaj też: Ekologiczny ogródek warzywny. Jak urządzić ekologiczny warzywnik

Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach

QUIZ. Odróżnisz owoc od warzywa? Pozornie proste zadanie, a komplet punktów zdobywają nieliczni

Pytanie 1 z 15
Cebula to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE