Warzywa na letnie poplony. Jakie warzywa uprawiać jako poplon

2015-06-30 14:31 Michał Mazik

Latem zbiera się plony wielu warzyw, przez co w warzywniku zostają puste grządki. Warto te wolne miejsca zagospodarować na letnie poplony. Jakie warzywa nadają się jako letni poplon? Warzywa poplonowe.

Zagospodarowanie warzywnika od wczesnej wiosny do późnej jesieni ma nie tylko ekonomiczne uzasadnienie. Taka uprawa ogranicza zachwaszczenie grządek w warzywniku i zapobiega pogorszeniu jakości gleby. Co pewien czas w ogrodzie warzywnym zaleca się wysiewać nawozy zielone (dla wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe) i aksamitkę (dla zwalczania nicieni), jednak większość pustych miejsc można obsiać bądź obsadzić warzywami poplonowymi.

Ważne wskazówki do uprawy poplonowej warzyw

  • Poplon to warzywa uprawiane (zwykle późnym latem i jesienią) po plonie głównym.
  • Nie można siać/sadzić po sobie roślin należących do tej samej rodziny (np.: kapustowatych).
  • Rośliny poplonowe powinny charakteryzować się krótkim okresem wegetacyjnym (6–12 tygodni).
  • Niektóre gatunki warzyw poplonowych można zbierać jeszcze w czasie zimy.

Jakie warzywa można uprawiać jako letni poplon

  • Kalarepa – warzywo ma krótki okres wegetacyjny. Można go siać i zbierać w różnych terminach. Ma najmniejsze wymagania z popularnych roślin kapustnych.
  • Sałata (letnie odmiany) – należy ją siać w miejscach słonecznych. Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Można siać w sierpniu i we wrześniu.
  • Rukola – nazywana jest także rokiettą siewną. Warzywo w ostatnich latach zyskuje popularność w Polsce. Można uprawiać ją jak rzodkiewkę – kilkukrotnie w ciągu sezonu. Lubi gliniasto-piaszczyste gleby i słoneczne stanowiska. Powinno się ją siać do połowy września.
  • Roszponka – warzywo liściowe najczęściej sieje się w sierpniu lub na początku września. Ma duże wymagania glebowe. Wymaga systematycznego podlewania – źle reaguje na przesuszenie. Jest odporna na mróz. Można pozostawić ją w gruncie na całą zimę.
  • Kapusta pekińska – w uprawie przydomowej uprawia się ją głównie jako poplon – z siewu lub rozsady. Wymaga gleb żyznych, próchniczych, zasobnych w wapń. Miejsce powinno być zaciszne, gdyż silne wiatry mogą wyłamywać główki. Znosi lekkie przymrozki.
  • Rzodkiewka – okres wegetacji warzywa trwa 25–35 dni. Wymaga dużo światła - w cieniu nie zawiąże zgrubień. Należy ją regularnie podlewać. Można ją siać w różnych terminach.
  • Koper – zwykle jest siany wybiórczo w różnych częściach ogrodu. Przyprawę można jednak uprawiać w grzędach. Ma małe wymagania. Zaleca się go siać do końca sierpnia. Dobrze rośnie w sąsiedztwie sałaty i warzyw kapustnych.
  • Jarmuż – jest mrozoodporny i może zimować w gruncie. Ma niewielkie wymagania świetlne i glebowe. Najlepiej uprawiać go z rozsady. Warzywo można wysadzać do gruntu w lipcu i sierpniu.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE