Próchnica glebowa – jak powstaje próchnica glebowa, znaczenie próchnicy w glebie

2019-04-23 7:59 Katarzyna Józefowicz

Próchnica glebowa, czyli humus, to część organiczna gleby powstała głównie ze szczątek roślin i zwierząt rozłożonych przez mikroorganizmy glebowe. Próchnica glebowa decyduje o żyzności gleby. Przeczytaj, jak powstaje próchnica glebowa i jakie jest jej znaczenie dla ziemi w ogrodzie.

W każdym ogrodzie jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za prawidłowy wzrost i rozwój roślin jest odpowiedni nawóz. Z tego względu producenci nawozów prześcigają się w tworzeniu różnorodnych i bogatych w składniki pokarmowe mieszanek nawozowych, które jednak nigdy nie zastąpią najcenniejszego i najbardziej naturalnego nawozu, jakim jest próchnica.

>>Przeczytaj też: Jak sprawdzić odczyn gleby: jak pobrać próbki i czym zbadać glebę

Co to jest próchnica glebowa i jak powstaje

Próchnica glebowa to bogata w liczne związki organiczne substancja naturalna, powstała w wyniku biologicznego rozkładu resztek organicznych pochodzących od roślin (np. liście, obumarłe korzenie, gałązki, opadłe owoce, sucha trawa) i zwierząt (m.in. odchody zwierzęce, martwe owady). W trakcie tego procesu, w podłożu rozwijają się mikroorganizmy (grzyby, bakterie) oraz drobne bezkręgowce (m.in. dżdżownice), które wzbogacają próchnicę w rozmaite związki pochodzące z przetworzenia materii organicznej.
Próchnica, nazywana też humusem (od procesu rozkładu materii organicznej określanej humifikacją), jest więc naturalnym nawozem, bogatym w liczne składniki odżywcze oraz strukturotwórcze kwasy humusowe.

>>Przeczytaj też: Dobra ziemia w ogrodzie. Jak poprawić strukturę gleby

Znaczenie próchnicy glebowej

Obecność próchnicy w podłożu pozwala ograniczyć straty związków mineralnych (m.in. azotu, potasu), które wolniej wypłukują się z gleby i trudniej przenikają w jej głębsze warstwy. Z tego względu obecność próchnicy w podłożu bardzo pozytywnie wpływa na wzrost i rozwój roślin, mających stały dostęp do łatwo przyswajalnych składników odżywczych, pobieranych z podłoża w miarę potrzeb.
W przeciwieństwie do nawozów sztucznych, próchnica nie niesie ze sobą zagrożeń związanych z przenawożeniem roślin lub zasoleniem podłoża, gdyż jest substancją całkowicie naturalną. Dla niektórych gatunków niebezpieczny może być jedynie jej odczyn, uzależniony od rodzaju materiału organicznego, z którego powstała. Jeśli próchnica utworzona została z roślin zielnych i drzew liściastych przy udziale bezkręgowców (np. kompost), jej odczyn jest zwykle zasadowy lub lekko kwaśny, jeśli natomiast w jej skład wchodziły dodatkowo rośliny iglaste, odczyn stanie się bardziej kwaśny, a kiedy głównym składnikiem próchnicy są resztki roślin iglastych, jej odczyn będzie bardzo kwaśny. Z tego względu nie każda próchnica będzie odpowiednia pod uprawę roślin lubiących podłoża zasadowe.
Próchnica, poza dużym znaczeniem dla rozwoju roślin, ma też ogromny wpływ na właściwości i jakość gleby. Jej obecność sprzyja tworzeniu się pożądanej, gruzełkowatej struktury podłoża, poprawia jego napowietrzenie oraz wpływa na właściwą gospodarkę wodną.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE