| muratordom.pl » Kuchnia » AGD do kuchni » Energooszczędne AGD: obniżamy rachunki za prąd

Energooszczędne AGD: obniżamy rachunki za prąd

Wybierając AGD, musimy się zastanowić przede wszystkim nad tym, czy sprzęty odpowiadają naszym potrzebom, pasują wymiarami do wnętrza i spełniają wymogi bezpieczeństwa. Warto także sprawdzić, czy są to urządzenia energooszczędne.

Trudno wyobrazić sobie dzisiaj dom bez sprzętów zasilanych prądem. Co więcej, liczba urządzeń wzrasta. Do podstawowego zestawu – kuchenki, pralki i lodówki – dołączają coraz bardziej wyszukane sprzęty małego AGD, jak ekspresy do kawy czy też poprawiające komfort życia elektryczne urządzenia służące higienie oraz odnowie biologicznej.

Autor: Mebel Rust

Podstawowym aspektem jest ekonomiczność domowych AGD – dobierajmy je tak, by nie zrujnowały naszych kieszeni

Kuchenny trzon – kuchenka i okap

Coraz częściej decydujemy się na wybór kuchenki elektrycznej – wydaje nam się łatwiejsza do utrzymania w czystości i bardziej nowoczesna w wyglądzie. Prąd jednak jest droższy niż gaz, dlatego wyboru trzeba dokonywać z rozwagą. Warto kupić płytę indukcyjną. Nie jest ona dużo droższa od ceramicznej – dostępne są modele już za około 1000 zł, podczas gdy najtańsza płyta ceramiczna to wydatek rzędu ponad 600 zł. Zalety płyty indukcyjnej to przede wszystkim oszczędność energii (w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%). Gotując miesięcznie na niej przez 2 godziny dziennie, zapłacimy za prąd około 360 zł rocznie, na zwykłej ceramicznej – około 480 zł. Dodatkowe oszczędności przyniesie również krótszy czas gotowania (do 40%), a także bezpieczeństwo użytkowania płyty. Urządzenie, nawet jeśli jest włączone, zaczyna działać dopiero wtedy, gdy umieścimy na nim metalowy garnek (patelnię, rondel itp.). W sytuacji gdy przez roztargnienie pozostawimy na nim jakiś drobny przedmiot (np. łyżeczkę), nie zacznie grzać. Również jeśli dziecko dotknie płyty ręką, nie ma ryzyka poparzenia. Nie warto też oszczędzać na kuchennym okapie. Podstawową cechą, na którą należy zwrócić uwagę przy jego zakupie, jest wydajność urządzenia, która decyduje o prawidłowej cyrkulacji powietrza. Jest ona określana w metrach sześciennych na godzinę (m³/h). Prawidłowo dobrana wydajność powinna zapewnić przefiltrowanie całego powietrza w pomieszczeniu co najmniej sześć razy w ciągu godziny. Gdy okap jest większy niż kuchenka, łatwiej jest mu wychwycić wszystkie opary, nawet przy najsłabszym programie. Okap od kuchenki dzieli przynajmniej 60 cm, dlatego naturalne staje się częściowe rozproszenie pary, zanim zostanie ona wciągnięta przez urządzenie. Jeżeli kratka systemu wentylacyjnego jest oddalona o kilka metrów od kuchenki, lepiej wybrać okap o większej wydajności. Pamiętajmy jednak, że zbyt silny okap pogarsza efekt spalania gazu. Liczy się również liczba prędkości, zazwyczaj są dwie lub trzy, w niektórych modelach jest ich dziewięć. Okapy mają ceny zróżnicowane – od kilkuset złotych do kilkunastu tysięcy. Trzeba też pamiętać o kosztach zużywanej przez nie energii. Okap pracujący przez dwie godziny dziennie to wprawdzie wydatek rzędu kilku złotych, ale model energooszczędny zmniejszy zużycie prądu nawet o 70%. Tak niskie zapotrzebowanie umożliwia silnik na prąd stały oraz inteligentny system zarządzania energią, który zapewnia optymalizację zużycia prądu bez ingerencji użytkownika. Zaletą tego typu rozwiązania jest także cicha praca urządzenia. Również zamontowanie lamp LED sprawia, że wyciąg zużywa mniej prądu.

Lodówka pod nadzorem

To jeden z kluczowych sprzętów nie tylko dlatego, że trudno wyobrazić sobie bez niej życia, ale przede wszystkim z tego powodu, że wykorzystuje prawie 30% energii potrzebnej w gospodarstwie domowym. Za zużywany przez nią prąd zapłacimy ponad 200 zł rocznie. Im większa lodówka, tym wyższe rachunki za prąd, dlatego jej wielkość warto dobrać odpowiednio do potrzeb rodziny. Dużą rolę w lepszej funkcjonalności urządzenia odgrywa automatyka. Nowoczesne modele mają funkcje obniżające zużycie energii: system usuwania szronu i wilgoci, podnoszenia temperatury w chłodziarce w czasie wyjazdu domowników, kontroli otwartych drzwi oraz półki i szuflady o zróżnicowanej temperaturze. Ponieważ we współczesnych domach kuchnie są najczęściej otwarte, warto też zadbać o to, aby lodówka pracowała jak najciszej.

Autor: Mariusz Bykowski

Koszt zakupu okapu wyspowego jest zazwyczaj wyższy niż montowanego przy ścianie

Autor: AEG

Nowoczesne zmywarki są bardzo pojemne dzięki dodatkowym półkom na naczynia

Zmywarka się opłaca!

Do ręcznego umycia zestawu 12 kompletów naczyń, zawierających 140 sztuk, w tym talerze, kubki, szklanki i sztućce, zużywa się średnio 103 l wody i 2,5 kW energii (wykorzystywanej do ogrzania wody), a całość trwa 80 minut. Tymczasem zmywarka na wykonanie tej samej pracy potrzebuje 15-22 l wody i 1,0-2,0 kW energii. Dostępne są również zmywarki, w których zaledwie 10 l wody wystarcza do idealnego umycia aż 14 kompletów zastawy stołowej. Oznacza to dodatkową oszczędność prawie 30% wody w porównaniu ze standardowym urządzeniem. Obsługa zmywarki zajmuje średnio 15 minut. W ciągu roku pozwala ona zaoszczędzić 3 tygodnie w porównaniu do zmywania ręcznego. Oszczędności energii o ok. 1/3 umożliwia z kolei tryb skróconego cyklu suszenia. Koszty energii zużywanej do zmywania są niewielkie – jeden cykl mycia będzie kosztował 40 groszy. Jeśli zmywamy raz dziennie, roczny koszt energii to ponad 400 zł. Nowością są zmywarki wykorzystujące naturalny minerał zeolit (pochłania dużo wody oraz uwalnia dużo energii). Podczas procesu suszenia wilgotne powietrze przechodzi przez pojemnik z zeolitem. Kuleczki minerału pochłaniają wilgoć, a zgromadzona energia jest uwalniana w postaci ciepła. Ogrzane powietrze prowadzone jest do wnętrza urządzenia, gdzie suszy naczynia. Zmywarka nie powinna również głośno pracować. Najcichsze emitują 40 dB hałasu.

Tanie pieczenie

Piekarnik elektryczny należy do najbardziej prądożernych urządzeń w kuchni. Upieczenie potrawy w ciągu 40 minut będzie nas kosztowało 0,45 zł. Nowoczesne piekarniki w klasie efektywności energetycznej A zużywają o 30% mniej energii niż tradycyjne urządzenia. Największa ilość prądu zużywana jest podczas rozgrzewania się piekarnika, jest to szczególnie ważne, gdy rozgrzane do wysokiej temperatury urządzenie będzie pracować przez bardzo krótki czas. Używajmy zatem piekarnika, gdy jest to naprawdę konieczne i gdy nie mamy możliwości wykorzystania innych, alternatywnych urządzeń zużywających mniej energii (tostera, kuchenki mikrofalowej). O wiele mniej energii piekarnik zużywa na rozgrzanie, gdy od razu wstawimy do niego potrawę. Warto zainwestować w piekarnik z termoobiegiem, który nagrzewa się natychmiast – nie trzeba go włączać na kilka minut przed włożeniem ciasta. Nowoczesne piekarniki mają funkcję „szybkie nagrzewanie”, skracającą czas osiągnięcia optymalnej temperatury o 40% przy tym samym zużyciu energii. Bardzo ważną sprawą jest też zapobieganie stratom ciepła. Podczas pieczenia nie należy zbyt często zaglądać do piekarnika, co pozwoli na maksymalne zgromadzenie ciepła we wnętrzu urządzenia i umożliwi wyłączenie go już na kilka minut przed planowanym końcem pieczenia – potrawa „dojdzie” sama dzięki skumulowanemu ciepłu.

Autor: De Longhi

Toster to ekonomiczne urządzenie – przy częstym korzystaniu koszt prądu nie będzie wyższy niż 20 zł rocznie

Czajnik – niepozorny pożeracz prądu

To niewielki wydatek – dobry czajnik można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Najtańsze i najlżejsze są modele wykonane z tworzywa sztucznego. Ze stali szlachetnej są cięższe i droższe, ale woda jest w nich dłużej ciepła. Gdy chcemy czajnik lekki i efektowny, wybierzmy model szklany, pamiętajmy jednak, że będzie on mocno się nagrzewał i sporo kosztował. Od niedawna można też korzystać z modeli ceramicznych, nie nagrzewają się tak jak szkło, łatwo się je czyści, są jednak drogie. Nie bez znaczenia jest także koszt eksploatacji. W czteroosobowej rodzinie może dochodzić nawet do 170 zł rocznie. Dlatego ważne jest, aby urządzenie pracowało jak najbardziej ekonomicznie. Istotna jest moc czajnika, modele z grzałką spiralną mają od 200 do 2200 W, z grzałką płytową zaś – od 600 do 3100 W.  Im większa moc, tym szybciej woda się zagotuje, ale tym więcej prądu zużyje czajnik. Zaleca się kupno czajnika o mocy około 2000 W, który gotuje wodę szybko i zużywa znacznie mniej prądu niż ten o mocy 3100 W. Ważne jest też, aby pojemność czajnika dobrać ściśle do swoich potrzeb – zbyt duża sprawi, że będziemy gotować za dużo wody, a w konsekwencji zużywać więcej prądu. Zwróćmy też uwagę na minimalną ilość wody, jaka musi być gotowana. Zwykle wynosi ona od 0,1 do 0,5 l i związana jest z rodzajem grzałki w czajniku. Może być ona spiralna lub płytowa. Ta pierwsza wymaga minimum 0,5 l wody, płytowa tylko 0,1 l. Nawet jeśli wstawimy pusty czajnik, to ryzyko spalenia grzałki jest niewielkie. Także kamień osadza się na niej wolniej, a zebrany łatwo usunąć.

Co w kuchni obok zlewozmywaka. Szafka, zmywarka, kosz na śmieci

Zlewozmywak zawsze występuje w kuchni w duecie z szafką. Jeżeli warunki na to pozwalają, wybierz...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Proste sposoby na oszczędzanie wody

Oszczędzać wodę warto nie tylko z powodów ekologii – rachunki za wodę to poważna...

Okap kuchenny też może być ozdobą kuchni. Zobacz...

Teoretycznie okap kuchenny ma przede wszystkim zapewniać odpowiednią wentylację w kuchni. Jednak zamiast...

Wyposażenie kuchni - jaki sprzęt AGD kupić?

Wybierając urządzenia w sklepie, dobrze jest porównać ich moc i dopiero wtedy podjąć decyzję o...

Kuchenka mikrofalowa do zabudowy – lepsza czy...

Kuchenka mikrofalowa przydaje się jako wyposażenie każdej kuchni, jednak kupujący często mają dylemat, jaki...

Rodzaje okapów kuchennych. Jaki okap do kuchni...

Pięknie urządzona kuchnia cieszy oczy, ale chcemy też, by przyjemnie pachniała. Jaki okap kuchenny pozwoli...

Jak wybrać dobrą lodówkę? Przydatne funkcje...

Nowoczesne lodówki są wyposażone w kilka bardzo wygodnych funkcji. W niektórych zamrażarkach,...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.