Wybieramy piekarnik elektryczny. Jakie funkcje pozwolą przyrządzić jeszcze lepsze dania?

2018-08-28 10:49 redakcja Murator.pl
Piekarnik elektryczny
Autor: gettyimages.com

Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się między sobą zarówno pod względem wyposażenia, jak i liczby dostępnych funkcji. Doradzamy, na co zwracać uwagę wybierając piekarnik elektryczny.

Typowe funkcje piekarników elektrycznych

Rynek piekarników elektrycznych stale się rozwija. Producenci nie ustają w wysiłkach, aby zapewnić nam coraz lepszy komfort pieczenia i idealny smak naszych potraw. Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się między sobą zarówno pod względem wyposażenia, jak i liczby dostępnych funkcji. Obecnie standardem jest już:

  • grzanie z góry – grzałka elektryczna zamontowana w górnej części piekarnika;
  • grzanie z dołu – grzałka dolna; ten sposób jest szczególnie przydatny przy pieczeniu ciast czy odgrzewaniu pizzy;
  • grzanie z góry i z dołu – jednoczesne pieczenie potrawy z dwóch stron – najpopularniejszy sposób przygotowywania potraw;
  • grill – intensywne grzanie od góry, bardzo przydatne przy przygotowywaniu mięs, grzanek, zapiekanek, pozwala na oszczędność energii podczas przygotowywania małych dań i przekąsek;
  • termoobieg, czyli system cyrkulacji powietrza – to zainstalowana w piecyku dmuchawa, współdziałająca z grzałkami, równomiernie rozprowadzająca ciepłe powietrze w całym piekarniku; szczególnie przydatna do pieczenia ciast, chleba, rozmrażania lub podgrzewania już gotowych posiłków; umożliwia pieczenie na kilku blachach jednocześnie;
  • grill i nawiew – dmuchawa i grill pracują jednocześnie, idealne rozwiązanie do pieczenia drobiu – zapewnia chrupkość potraw, zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu po ściankach piekarnika;
  • pieczenie intensywne – współdziałające ze sobą grzałki dolna, górna i dmuchawa;
  • rozmrażanie – pracuje sam wentylator;
Piekarnik BEKO
Autor: BEKO

Pieczenie w niskich temperaturach

Perfekcyjna pieczeń to mięso jednocześnie kruche i wilgotne. Uzyskanie takiego efektu przy tradycyjnym sposobie pieczenia, czyli w temperaturze 180, a nawet 200oC, wcale nie jest łatwe. Wystarczy jednak zastosować ten specjalny program, a pieczona szynka, schab czy karkówka będą rozpływały się w ustach.

Automatyczne programy pieczenia

Technologia automatycznych programów pieczenia ugości Cię najlepszymi smakami z całego świata oraz tradycyjnymi polskimi specjałami, oferując wybór aż kilkudziesięciu automatycznych programów pieczenia. Wystarczy umieścić potrawę w piekarniku i wybrać przepis z menu. Piekarnik sam ustawi odpowiednie parametry pieczenia – źródła ciepła, temperaturę i czas trwania, uzależniając je od wagi potrawy.

Blokada przed dziećmi

Dzięki tej funkcji istnieje możliwość zablokowania przycisków czy pokrętła, na wypadek gdyby bawiło się nimi dziecko. Uniemożliwia to także dokonanie przypadkowych zmian w trakcie trwania pracy piekarnika.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE