Bez czarny – jadalny czy trujący? [Porada eksperta]
Czy owoce bzu czarnego są jadalne i na pewno zdrowe? Znane są przepisy na soki z tej rośliny, ale znalazłam też informację, że owoce zawierają jakieś toksyny.
Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Niezdrowe są niedojrzałe owoce bzu czarnego. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Związek ten znajduje się również w liściach.
Owoce czarnego bzu w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny, więc bez obaw można z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi. W niektórych krajach, między innymi Niemczech, Austrii i Danii, zakładane są plantacje wyselekcjonowanych odmian tego krzewu (najbardziej znane odmiany owocowe to 'Mamut', 'Sampo', 'Samdal'). Zbierane z nich owoce przeznaczone są na potrzeby przemysłu przetwórczego, przede wszystkim na soki.
Jadalne są także kwiaty – można je wykorzystywać między innymi do przyrządzania napojów, którym nadają muszkatołowy smak. (eb-g)
Inne porady tego eksperta