Spis treści
- Jak wygląda jałowiec pospolity?
- Czy jałowiec pospolity ma lecznicze właściwości?
- Właściwości lecznicze owoców jałowca pospolitego
Jak wygląda jałowiec pospolity?
Jałowiec pospolity to krzew o bardzo zmiennej wysokości i pokroju. Może mieć prosty od nasady pień i kolumnową koronę albo płasko rozłożone, nieregularnie pokładające się pędy. Rzadziej rośnie jako drzewo, dorasta wtedy do 15 m wysokości i ma stożkowatą koronę.
Kora jałowca jest szarobrunatna do ciemnobrązowej o czerwonawym zabarwieniu, łuszczy się długimi pasmami. Pędy pokryte są igłami (przekształconymi liśćmi), zebranymi po trzy w okółku. Są sztywne, zazwyczaj ostre i kłujące, o długości 1-1,5 cm, szarozielone, z występującym z wierzchu pośrodku szerokim białym pasem i wąskimi, zielonymi smugami brzeżnymi. Od dołu liść jest wypukły, na grzbiecie ma bruzdę.
Owocem jałowca jest okrągła zielona szyszkojagoda (6-9 mm średnicy), która dojrzewa w 2.-3. roku zmieniając barwę na czarnobrunatną, granatowo połyskującą. Krzew jałowca może mieć na sobie jednocześnie jednoroczne owoce zielone i dojrzałe.

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Czy jałowiec pospolity ma lecznicze właściwości?
Jałowce pospolite warto posadzić blisko miejsca wypoczynku. Rośliny te wydzielają do atmosfery dużą ilość fitoncydów – związków hamujących rozwój bakterii. Fitoncydy, chroniąc rośliny przed patogenami, oczyszczają powietrze także z mikroorganizmów chorobotwórczych zagrażających ludziom. Najwięcej wydziela się ich latem w ciepłe i słoneczne dni, ale pewne ich ilości przedostają się do atmosfery nawet zimą.
Podobne właściwości odkażające jak jałowce mają także inne rośliny, na przykład drzewa – sosna pospolita, która leczy infekcje dróg oddechowych i polepsza stan chorych na gruźlicę (dlatego wśród lasów sosnowych budowane były sanatoria), a także świerk, jodła, czeremcha i brzoza. Powietrze w lesie zawiera nawet kilkadziesiąt razy mniej mikroorganizmów chorobotwórczych niż w mieście. (eb-g)
Właściwości lecznicze owoców jałowca pospolitego
Owoce jałowca pospolitego zawierają cukry proste, składniki mineralne, kwasy organiczne, żywice, woski i pektyny, olejek eteryczny oraz kamforę, garbniki (używane w przemyśle barwierskim) i flawonoidy. Wytwarza się z nich cenny olejek jałowcowy, który ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Pobudza układ limfatyczny i mikrokrążenie, co podczas masażu przyśpiesza usuwanie złogów tłuszczowych. W stanach infekcji górnych dróg oddechowych stosowany w inhalacji do rozrzedzenia zalegającej wydzieliny i odetkania nosa.
Olejek eteryczny z jałowca stosujemy tylko zewnętrznie na skórę. Wsmarowany lub dodany do kąpieli pomaga w bólach reumatycznych, nerwobólach i zapaleniach korzonków. Na bazie wyciągu z igieł i szyszkojagód produkowane są leki stosowane w leczeniu cukrzycy i nadczynności tarczycy. Mycie głowy wywarem z owoców jałowca skutecznie zwalczy drożdżaki będące przyczyną łupieżu. Jałowiec działa antyseptyczne w drogach moczowych dlatego przygotowane napary pomogą w zapaleniu pęcherza moczowego. Wyciągi z szyszkojagód wspomogą trawienie, pobudzą produkcję soku żołądkowego oraz żółci i poprawią apetyt.

i

Inne porady tego eksperta