Spis treści

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Dlaczego w ogrodzie ekologicznym nie zaleca się przekopywania gleby?
Gleba to miejsce życia ogromnej ilości organizmów – bakterii, grzybów, drobnych bezkręgowych zwierząt – między którymi istnieje stan równowagi. Wpływają one na jakość gleby – odpowiadają między innymi za obieg materii organicznej, przekształcając ja w substancje przyswajalne dla roślin. Poprawiają też strukturę gleby, zwiększając porowatość. Większość tych organizmów żyje w wierzchniej warstwie ziemi. W czasie przekopywania trafia w głąb podłoża i ginie, ponieważ warunki siedliskowe są tam zupełnie inne. Stan równowagi zostaje zachwiany, a na jego odbudowanie potrzeba czasu. Przekopywanie niszczy też strukturę gleby, nadmiernie ją przesuszając. Z tych powodów zwolennicy ogrodnictwa ekologicznego starają się przekopywać glebę jak najrzadziej. (eb-g)

i
Gleba i jej nawożenie w ogrodzie ekologicznym
Od gleby zależy kondycja roślin, ich ładny wygląd, odporność na choroby i szkodniki, a także wytrzymałość na mróz. Żyzną ziemię uzyskamy, dodając do ogrodowej kompost. Jego systematyczne stosowanie eliminuje potrzebę zasilania roślin nawozami sztucznymi. Kompost nie tylko zapewnia roślinom składniki odżywcze, ale także poprawia strukturę gleby, wprowadzając do niej materiał organiczny, czyli próchnicę. Aktywizuje ona życie biologiczne ziemi, zwiększając w niej ilość pożytecznych mikroorganizmów i dżdżownic. Podłoże próchniczne jest przewiewne, a jednocześnie łatwo gromadzi wodę, więc posadzone w nim rośliny lepiej znoszą suszę.
Kompost stosuje się wiosną lub jesienią w dawce 4-5 kg/m² (chociaż można więcej – składniki pokarmowe są uwalniane stopniowo, więc nie należy się obawiać przenawożenia, czyli „spalenia” roślin), rozsypując go na powierzchni gleby lub płytko z nią mieszając. Rośliny można zasilać kompostem także w czasie wegetacji.
Jeżeli jeszcze nie mamy kompostu, warto sięgnąć po nawozy dopuszczone do stosowania w uprawach ekologicznych, na przykład otrzymywane z naturalnych kopalin (takie jak wapno kredowe) oraz nawozy organiczne w postaci stałej lub płynnej. Można także samemu sporządzać gnojówki roślinne, na przykład z pokrzywy, i stosować je (po rozcieńczeniu) do nawożenia i wzmacniania roślin w czasie wegetacji.
Przed założeniem rabaty czy warzywnika można posiać rośliny na nawóz zielony, na przykład facelię. Wysiewa się ją od wiosny do połowy września (2-4 g/m²) i po siedmiu-ośmiu tygodniach przekopuje (najlepiej po uprzednim ścięciu) na głębokość kilkunastu centymetrów. Po kolejnych dwóch tygodniach można posadzić rośliny ogrodowe.
Przeczytaj też: Główne zasady ekologicznej uprawy zdrowych i pięknych roślin

Inne porady tego eksperta