Urządzanie kuchni. Jakich błędów trzeba się wystrzegać?

2020-01-27 12:40 architekt wnętrz Maria Tyniec
Urządzanie kuchni
Autor: Mariusz Bykowski, projekt: Warsztat Wnętrza Urządzanie kuchni bez błędów: zabudowa jednorzędowa zajmuje mało miejsca, dlatego często pojawia się w kuchniach otwartych na salon

Porad na temat urządzania kuchni znajdziesz wiele. My podpowiadamy ci, czego nie robić. Jakich błędów w urządzaniu kuchni lepiej się wystrzegać. Sprawdź, jak nie montować kuchennego blatu, jak nie ustawiać kuchenki i w jakich odległościach nie ustawiać kuchennych sprzętów.

W urządzaniu kuchni liczą się centymetry, trwałość materiałów, bezpieczeństwo i higiena. Specjaliści od ergonomii podpowiadają, że przestrzeń przeznaczona na gotowanie nie powinna być mniejsza niż 7,5 m2, a gdy chcemy w niej jeść, potrzebujemy na to kilka dodatkowych metrów kwadratowych. Twierdzą też, że kuchnia nie powinna być większa niż 15 m2. Dzięki temu nie nabiegamy się zbyt dużo. Także rodzaj zabudowy kuchennej może oszczędzać nogi kucharza – najkorzystniejsza pod tym względem będzie kuchnia dwurzędowa, w której lodówka, zlewozmywak i kuchenka są zlokalizowane po przeciwnych stronach pomieszczenia. Jednak nie oznacza to wcale, że musi ono być długie i wąskie. Formą zabudowy dwurzędowej może być chociażby kuchnia z wyspą, półwyspem, a nawet ze stołem. Ze względu na liczbę przemierzanych metrów korzystna będzie również zabudowa w kształcie litery U lub L.

Nowoczesna kuchnia
Autor: www.muratorprojekty.pl W wygodnej kuchni odległości między lodówką, zlewem i płytą grzewczą nie powinny być zbyt duże. Dobrze, jeśli te sprzęty są zlokalizowane po przeciwnych stronach pomieszczenia - wtedy tworzą tzw. trójkąt roboczy. Wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator EC379. Zobacz całe wnętrze na: Link: www.muratorprojekty.pl

W urządzaniu kuchni liczą się centymetry, trwałość materiałów, bezpieczeństwo i higiena. Specjaliści od ergonomii podpowiadają, że przestrzeń przeznaczona na gotowanie nie powinna być mniejsza niż 7,5 m2, a gdy chcemy w niej jeść, potrzebujemy na to kilka dodatkowych metrów kwadratowych. Twierdzą też, że kuchnia nie powinna być większa niż 15 m2. Dzięki temu nie nabiegamy się zbyt dużo. Także rodzaj zabudowy kuchennej może oszczędzać nogi kucharza – najkorzystniejsza pod tym względem będzie kuchnia dwurzędowa, w której lodówka, zlewozmywak i kuchenka są zlokalizowane po przeciwnych stronach pomieszczenia. Jednak nie oznacza to wcale, że musi ono być długie i wąskie. Formą zabudowy dwurzędowej może być chociażby kuchnia z wyspą, półwyspem, a nawet ze stołem. Ze względu na liczbę przemierzanych metrów korzystna będzie również zabudowa w kształcie litery U lub L.

Urządzanie kuchni: wyznaczamy strefy

Lodówka, zlewozmywak i kuchenka wyznaczają ważne punkty – od ich rozmieszczenia zależy wygoda gotującej osoby. Istotne jest, by suma odległości między urządzeniami była nie mniejsza niż 360 cm i nie większa niż 690 cm. Przy czym odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić nie więcej niż 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką do 210 cm, a lodówką i kuchenką do 270 cm. Ważna uwaga – w małych kuchniach z konieczności czasami zmniejszamy odległości między sprzętami AGD, ale w dużych nie warto ich zwiększać! Oszczędzimy sobie dzięki temu niepotrzebnej bieganiny.

Nie przegap:

Wybieramy nowoczesne baterie kuchenne >>>

Aby kuchnia była komfortowa, wokół najważniejszych urządzeń należy zaplanować strefy kuchenne. Lodówka i szafki w jej sąsiedztwie to strefa przechowywania produktów spożywczych: świeżych, przetworów, a także sypkich, jak kasze, mąki. Okolice zlewozmywaka i zmywarki to strefa zmywania. Tu zorganizujmy miejsce na środki czystości, kosze na odpadki, a także naczynia stołowe i sztućce. Warto podkreślić, że zlew może przejąć niektóre funkcje blatu. Wystarczy uzbroić go w odpowiednie akcesoria – deskę do krojenia, sitko, tarki. Pozwalają wykorzystać strefę zmywania także do krojenia, tarcia, odcedzania produktów. Wówczas możemy sobie pozwolić na większy, a więc i bardziej wygodny zlewozmywak. To szczególnie istotne w małych kuchniach.

Bezpieczna kuchnia
Autor: materiały prasowe Häfele W górnych szafkach do otwierania drzwiczek dobrze jest wykorzystać podnośniki, np. Free Swing, które są wygodne i bezpieczne

Blat kuchenny między zlewozmywakiem a kuchenką to strefa przygotowania produktów do gotowania. Szuflady pod blatem warto wykorzystać na noże, deski i inne akcesoria do obierania, krojenia, siekania. Nie zapominajmy także o ścianie nad ciągiem kuchennym. To świetne miejsce na reling z pojemnikami albo półkę na butelki z oliwą, octem lub przyprawy. Tak urządzając kuchnię odzyskamy w ten sposób niezbędny do pracy blat. W wielu kuchniach, niestety, zastawiony.

Nowoczesna kuchnia
Autor: www.muratorprojekty.pl Duża liczba szafek i szuflad do przechowywania produktów spożywczych i zastawy stołowej oraz duża powierzchnia blatu roboczego to niezbędne elementy wyposażenia wygodnej kuchni. Wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator M205. Zobacz całe wnętrze na: Link: www.muratorprojekty.pl

Urządzanie kuchni: meble

Urządzanie kuchni wymaga dobrego rozplanowania przestrzeni i zachowania odpowiednich wymiarów. Warto o tym pamiętać, wybierając meble. Najczęściej stosowana głębokość blatu to 60-62 cm. Jest to podyktowane szerokością płyt MDF, z których zwykle blaty się produkuje, a także wymiarami sprzętów AGD i ma niewiele wspólnego z wygodą w kuchni. Tymczasem na głębszym już o kilka centymetrów blacie jest dość miejsca na odstawianie potrzebnych podczas gotowania butelki oliwy i blendera – tak, by nie zajmowały blatu do pracy. Głębszy blat to również dłuższe szuflady, a więc więcej miejsca do przechowywania (pod blatem głębokości 70 cm można zamontować szuflady na prowadnicach długości 65 cm, a nie 55 cm). Trzeba jednak pamiętać, że każde niestandardowe rozwiązanie w urządzaniu kuchni jest droższe. O tym, że szuflady i wysuwane wnętrza szafek są wygodniejsze niż półki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Po wysunięciu szuflady widać całą jej zawartość, a przede wszystkim nie trzeba się schylać. Niepodważalne zalety ma także montaż piekarnika czy mikrofalówki w słupku na wysokości blatu kuchennego. Nie tylko łatwiej jest wtedy kontrolować proces pieczenia, ale i nie trzeba dźwigać do góry ciężkich naczyń.

Nowoczesna kuchnia
Autor: www.muratorprojekty.pl Piekarnik powinien być zamontowany na wysokości naszej klatki piersiowej - to rozwiązanie znacznie ułatwi nam pracę, zapewni też większe bezpieczeństwo młodszym członkom rodziny. Wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator HK26 autorstwa Home Koncept. Zobacz całe wnętrze na: Link: www.muratorprojekty.pl

Mniej uwagi w urządzaniu kuchni poświęcamy zwykle szafkom ściennym, tymczasem mogą one utrudniać pracę przy blacie. Im są płytsze, tym niżej mogą wisieć. Ważne jest także, by dostęp do zastawy przechowywanej w nich był jak najłatwiejszy. Jeśli odpowiednio dobierzemy głębokość szafek ściennych do przechowywanych naczyń, nie będziemy musieli wszystkiego wyjmować, by sięgnąć po coś ukrytego z tyłu. Duże naczynia, jak talerze obiadowe albo miski, wygodniej można przechowywać w szufladach pod blatem.

warto wiedzieć

Urządzanie kuchni: tych błędów unikaj

Błąd 1: zbyt niskie blaty. Dawniej przyjmowano standardową wysokość blatu 85 cm. Wielu projektantów nadal uważa to za normę w urządzaniu kuchni, a tymczasem społeczeństwo rośnie. Jeżeli średnia wzrostu dorosłych domowników wynosi 185 cm, wygodniej będzie mieć blaty wyżej.

Błąd nr 2 - kuchenka w narożniku. Z niewiadomych powodów wciąż jeszcze zdarza się takie urządzanie kuchni, tymczasem jest to zdecydowanie niewygodne. Blaty powinny być po obu stronach kuchenki.

Błąd nr 3 - kuchenka i zlew przy przeciwległych ścianach. Układ, w którym zlewozmywak i kuchenka znajdują się przy przeciwległych ścianach jest niepraktyczny, niewygodny, a nawet niebezpieczny. Lepiej, aby przenoszenie garnka z palnika do zlewozmywaka odbywało się nad blatem.

Błąd nr 4 - mało miejsca obok zlewozmywaka. Podczas urządzania kuchni unikaj zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką. Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw.

Błąd nr 5 - wystrzegaj się zbyt dużych odległości między urządzeniami. Jeżeli są od siebie zbyt oddalone, codzienne gotowanie będzie się wiązało z dalekimi wędrówkami. W urządzaniu dużych kuchniach dobrym rozwiązaniem jest ustawiona pośrodku wyspa albo stół.

autor: Anna Okołowska

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Anna Petynia
|

Moim największym błędem podczas robienia pierwszej kuchni było ulokowanie piekarnika. W pierowotnej aranżacji był on ułożony standardowo pod płytą grzewczą. Nie pomyślałam wtedy, że bardzo lubię pieczone mięso i ciasta, a mój piekarnik pod zabudowę będzie używanykilka razy w tygodniu! Poprawiłam ten błąd rok później dodając taką szafkę, w której piekarnik zamontowałam na wysokości klatki piersiowej. To dużo wygodniejsze rozwiązanie, które polecam miłośniczkom pieczenia!