Urządzanie kuchni. Jak zaplanować wygodną kuchnię unikając błędów?

2021-08-31 6:56
Kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Zabudowa jednorzędowa zajmuje mało miejsca, dlatego często pojawia się w kuchniach otwartych na salon

Porad na temat urządzania wygodnej kuchni jest wiele. Nic dziwnego. Dobrze zaprojektowana kuchnia, funkcjonalna i dostosowana do potrzeb domowników, jest inwestycją, która procentuje na co dzień. Poznaj zasady projektowania kuchni, które warto przestrzegać.

Dobrze zaprojektowana kuchnia, funkcjonalna i dostosowana do potrzeb domowników, jest inwestycją, która procentuje na co dzień. Gotowanie i utrzymanie w niej porządku jest łatwiejsze i mniej męczące. W urządzaniu kuchni liczą się centymetry, trwałość materiałów, bezpieczeństwo i higiena.

Zwykle architektura domu bądź mieszkania sama podpowiada nam sposób zabudowy, bo optymalny zawsze zależy od wielkości i kształtu pomieszczenia. Im będzie prostszy, tym będzie bardziej funkcjonalnie. Przysłowiowe chwytanie się prawą ręką za lewe ucho kończy się zwykle także większymi kosztami realizacji projektu. A i tak wyposażenie kuchni to z reguły jeden z większych wydatków podczas wykańczania domu albo mieszkania.

GALERIA: nowoczesne kuchnie: inspiracje

Wygodna kuchnia, czyli jaka?

Jak zaplanować wygodną kuchnię

Specjaliści od ergonomii podpowiadają, że przestrzeń przeznaczona na gotowanie nie powinna być mniejsza niż 7,5 m², a gdy chcemy w niej jeść, potrzebujemy na to kilka dodatkowych metrów kwadratowych. Twierdzą też, że kuchnia nie powinna być większa niż 15 m². Dzięki temu nie nabiegamy się zbyt dużo.

Zgodnie z zasadami ergonomii kuchnia powinna być zorganizowana na wzór taśmy produkcyjnej, która zaczyna się, patrząc od lewej, od chłodziarkozamrażarki, biegnie przez blat do rozpakowywania zakupów oraz na produkty wyjęte z lodówki i na ich wstępne przygotowanie (60-80 cm), zlewozmywak, główny blat roboczy do przygotowywania umytych produktów do gotowania (60-100 cm) aż po kuchenkę. Ostatni odcinek to blat do serwowania potraw – minimum 40 cm (część jego funkcji może przejąć stół). To tak zwany ciąg roboczy, który ma ułatwić pracę w kuchni i ograniczyć zbędne bieganie.

Przeczytaj też:

Trójkąt roboczy: sposób na dobrą organizację przestrzeni w kuchni >>>

Jaki rodzaj zabudowy kuchennej wybrać

Także rodzaj zabudowy kuchennej może oszczędzać nogi kucharza – najkorzystniejsza pod tym względem będzie kuchnia dwurzędowa, w której lodówka, zlewozmywak i kuchenka są zlokalizowane po przeciwnych stronach pomieszczenia. Jednak nie oznacza to wcale, że musi ono być długie i wąskie. Formą zabudowy dwurzędowej może być chociażby kuchnia z wyspą, półwyspem, a nawet ze stołem. Ze względu na liczbę przemierzanych metrów korzystna będzie również zabudowa w kształcie litery U lub L.

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek Idealna kuchnia powinna być dopasowana do naszych potrzeb i stylu życia, abyśmy mogli czerpać przyjemność z jej użytkowania

Odpowiednie odległości między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką 

Lodówka, zlewozmywak i kuchenka wyznaczają ważne punkty w kuchni – od ich rozmieszczenia zależy wygoda gotującej osoby. Istotne jest, by suma odległości między urządzeniami była nie mniejsza niż 360 cm i nie większa niż 690 cm. Przy czym odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić nie więcej niż 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką do 210 cm, a lodówką i kuchenką do 270 cm.

Ważna uwaga! W małych kuchniach z konieczności czasami zmniejszamy odległości między sprzętami AGD, ale w dużych nie warto ich zwiększać! Oszczędzimy sobie dzięki temu niepotrzebnej bieganiny.

Nowoczesna kuchnia
Autor: Kolekcja Muratora, muratorprojekty.pl W wygodnej kuchni odległości między lodówką, zlewem i płytą grzewczą nie powinny być zbyt duże. Dobrze, jeśli te sprzęty są zlokalizowane po przeciwnych stronach pomieszczenia - wtedy tworzą tzw. trójkąt roboczy. Na zdjęciu wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator EC379 Nieporównywalny, arch. Grzegorz Kaliciak Link: Zobacz projekt >>>
5 błędów przy urządzaniu kuchni
  • 1. Zbyt niskie blaty

Dawniej przyjmowano standardową wysokość blatu 85 cm. Wielu projektantów nadal uważa to za normę w urządzaniu kuchni, a tymczasem społeczeństwo rośnie. Jeżeli średnia wzrostu dorosłych domowników wynosi 185 cm, wygodniej będzie mieć blaty wyżej.

  • 2. Kuchenka w narożniku

 Z niewiadomych powodów wciąż jeszcze zdarza się takie urządzanie kuchni, tymczasem jest to zdecydowanie niewygodne. Blaty powinny być po obu stronach kuchenki.

  • 3. Kuchenka i zlew przy przeciwległych ścianach

 Układ, w którym zlewozmywak i kuchenka znajdują się przy przeciwległych ścianach jest niepraktyczny, niewygodny, a nawet niebezpieczny. Lepiej, aby przenoszenie garnka z palnika do zlewozmywaka odbywało się nad blatem.

  • 4. Mało miejsca obok zlewozmywaka

Podczas urządzania kuchni unikaj zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką. Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw.

  • 5. Zbyt duże odległości między urządzeniami

Jeżeli są od siebie zbyt oddalone, codzienne gotowanie będzie się wiązało z dalekimi wędrówkami. W urządzaniu dużych kuchniach dobrym rozwiązaniem jest ustawiona pośrodku wyspa albo stół.

autor: Anna Okołowska

Podział kuchni na strefy robocze

  • strefa przechowywania produktów

Aby kuchnia była komfortowa, wokół najważniejszych urządzeń należy zaplanować strefy kuchenne. Lodówka i szafki w jej sąsiedztwie to strefa przechowywania produktów spożywczych: świeżych, przetworów, a także sypkich, jak kasze, mąki.

  • strefa zmywania

Okolice zlewozmywaka i zmywarki to strefa zmywania. Tu zorganizujmy miejsce na środki czystości, kosze na odpadki, a także naczynia stołowe i sztućce. Warto podkreślić, że zlew może przejąć niektóre funkcje blatu. Wystarczy uzbroić go w odpowiednie akcesoria – deskę do krojenia, sitko, tarki. Pozwalają wykorzystać strefę zmywania także do krojenia, tarcia, odcedzania produktów. Wówczas możemy sobie pozwolić na większy, a więc i bardziej wygodny zlewozmywak. To szczególnie istotne w małych kuchniach.

  • strefa przygotowywania produktów do gotowania

Blat kuchenny między zlewozmywakiem a kuchenką to strefa przygotowania produktów do gotowania. Szuflady pod blatem warto wykorzystać na noże, deski i inne akcesoria do obierania, krojenia, siekania. Nie zapominajmy także o ścianie nad ciągiem kuchennym. To świetne miejsce na reling z pojemnikami albo półkę na butelki z oliwą, octem lub przyprawy. Tak urządzając kuchnię odzyskamy w ten sposób niezbędny do pracy blat. W wielu kuchniach, niestety, zastawiony.

Nie zawsze podział na strefy jest tak czytelny. Zwykle strefy się zazębiają. Jeżeli pojawiają się wątpliwości, gdzie co umieścić, należy trzymać się zasady: przedmioty przechowujemy z podobnymi do nich. 

Kuchnia
Autor: Monika Filipiuk-Obałek Podczas urządzania kuchni unikaj zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką. Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw

Przeczytaj też:

Optymalne wymiary blatu kuchennego

Najczęściej stosowana głębokość blatu to 60-62 cm. Jest to podyktowane szerokością płyt MDF, z których zwykle blaty się produkuje, a także wymiarami sprzętów AGD i ma niewiele wspólnego z wygodą w kuchni. Tymczasem na głębszym już o kilka centymetrów blacie jest dość miejsca na odstawianie potrzebnych podczas gotowania butelki oliwy i blendera – tak, by nie zajmowały blatu do pracy.

Głębszy blat to również dłuższe szuflady, a więc więcej miejsca do przechowywania (pod blatem głębokości 70 cm można zamontować szuflady na prowadnicach długości 65 cm, a nie 55 cm). Trzeba jednak pamiętać, że każde niestandardowe rozwiązanie w urządzaniu kuchni jest droższe.

Przeczytaj też:

Blat w kuchni: szerokość, wysokość, grubość >>>

Kuchnia
Autor: Eugeniusz Filipiuk Podczas urządzania kuchni unikaj zbyt małych odległości między kuchenką a zlewozmywakiem i między zlewozmywakiem a lodówką. Potrzebujemy tam miejsca na odkładanie produktów lub gotowych potraw

Szafki kuchenne, szuflady i półki

O tym, że szuflady i wysuwane wnętrza szafek są wygodniejsze niż półki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Po wysunięciu szuflady widać całą jej zawartość, a przede wszystkim nie trzeba się schylać.

Mniej uwagi w urządzaniu kuchni poświęcamy zwykle szafkom ściennym, tymczasem mogą one utrudniać pracę przy blacie. Im są płytsze, tym niżej mogą wisieć. Ważne jest także, by dostęp do zastawy przechowywanej w nich był jak najłatwiejszy. Jeśli odpowiednio dobierzemy głębokość szafek ściennych do przechowywanych naczyń, nie będziemy musieli wszystkiego wyjmować, by sięgnąć po coś ukrytego z tyłu.

Duże naczynia, jak talerze obiadowe albo miski, wygodniej można przechowywać w szufladach pod blatem.

Urządzanie kuchni wymaga dobrego rozplanowania przestrzeni i zachowania odpowiednich wymiarów. Warto o tym pamiętać, wybierając meble

Nowoczesna kuchnia
Autor: Kolekcja Muratora, muratorprojekty.pl Duża liczba szafek i szuflad do przechowywania produktów spożywczych i zastawy stołowej oraz duża powierzchnia blatu roboczego to niezbędne elementy wyposażenia wygodnej kuchni. Na zdjęciu wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator M205 Wesoła Melodia, arch. Katarzyna Słupeczańska Link: Zobacz projekt >>>
Sprzęty kuchenne w słupku

Niepodważalne zalety ma montaż piekarnika czy mikrofalówki w słupku na wysokości blatu kuchennego. Nie tylko łatwiej jest wtedy kontrolować proces pieczenia, ale i nie trzeba dźwigać do góry ciężkich naczyń.

Nowoczesna kuchnia
Autor: HomeKONCEPT, muratorprojekty.pl Piekarnik powinien być zamontowany na wysokości naszej klatki piersiowej - to rozwiązanie znacznie ułatwi nam pracę, zapewni też większe bezpieczeństwo młodszym członkom rodziny. Na zdjęciu wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator HK26, autor Home Koncept Link: Zobacz projekt >>>
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE