Trójkąt roboczy w kuchni. Sposób na dobrą organizację przestrzeni
Funkcjonalna kuchnia to podstawa. W jej urządzaniu kieruj się zasadą trójkąta roboczego. W kuchni gotujemy, pieczemy, zmywamy. Ergonomia kuchni jest więc ważna, bo jak przy każdej pracy, tak i tutaj konieczne jest przestrzeganie określonych zasad. W kuchni dotyczą one ustawienia mebli kuchennych i sprzętu AGD.
Przygotowywanie potraw wymaga pewnych działań wykonanych w określonej kolejności. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem myjemy je, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika.
Trójkąt roboczy - sposób na dobrą organizację pracy w kuchni
Taka kolejność czynności stała się podstawą do urządzenia wygodnej kuchni - wszystkie prace powinny ułożyć się w tak zwany trójkąt roboczy w kuchni. Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Między nimi, a blatami roboczymi poruszamy się wielokrotnie podczas gotowania, więc nie powinny być one zbyt daleko od siebie.
Aby przygotowywanie posiłków było łatwe i przyjemne warto zwrócić uwagę na rozmieszczenie trzech stref roboczych, z których korzystamy w czasie tego procesu. A mianowicie: strefy przechowywania (lodówka, zamrażarka, szafki z produktami spożywczymi), strefy zmywania (zlew, zmywarka) i strefy gotowania (płyta grzewcza, piekarnik). Ergonomiczne rozmieszczenie stref sprzyja zachowaniu porządku i pozwala zaoszczędzić cenny czas.
Autor: Monika Filipiuk-Obałek
Odpowiedź na pytanie, jak urządzić kuchnię, by była wygodna i praktyczna, wcale nie jest łatwa. Warto jednak poznać wskazówki dotyczące funkcjonalnej aranżacji kuchni, gdyż wszystkie kuchenne czynności - gotowanie, zmywanie, przygotowywanie przetworów - mogą być lżejsze i sprawiać
Trójkąt roboczy w kuchni: strefa przechowywania żywności
W każdej kuchni powinien znaleźć się blat do wypakowywania produktów z siatek, a także miejsce do przygotowywania zimnych posiłków. Jeśli raz w tygodniu robi się zakupy, trzeba znacznie więcej miejsca na zapasy. Mogą to być szafki kuchenne, szafa lub spiżarnia w pobliżu kuchni, schowek w garażu, ale tylko jeśli znajduje się on blisko kuchni.
Jeśli często korzystamy z mrożonek, potrzebujemy dużej zamrażarki, jeśli z konserwowanych i gotowych dań w puszkach - dużej spiżarni bezpośrednio przy kuchni albo obszernych szafek, jeśli ze świeżych warzyw - chłodnej spiżarni.
Przeczytaj też:
Domowa spiżarnia: planujemy miejsce do przechowywania w kuchni >>>
Gotując obiad na kilka dni, trzeba pomyśleć o chłodnym miejscu na odstawienie dużego garnka z zupą. Konieczna jest duża lodówka z odpowiednim rozstawem półek albo chłodna spiżarnia.
Trójkąt roboczy w kuchni: strefa mycia produktów
W zlewozmywaku myjemy i płuczemy produkty przed włożeniem ich do garnka. Ale korzystamy z niego również gdy potrzebujemy dostępu do wody: gdy napełniamy garnki, zmywamy, myjemy blaty. We współczesnej kuchni zlewozmywak jest wspomagany zmywarką do naczyń, a czasem i dodatkowym mniejszym zlewozmywakiem. Według zasady trójkąta roboczego w kuchni powinien on być umieszczony blisko głównej płaszczyzny roboczej, bo przygotowywanie potraw wymaga częstego mycia narzędzi kuchennych, desek do krojenia i naczyń. Przynajmniej z jednej jego strony należy zostawić miejsce na odstawianie naczyń.
Przeczytaj też:
Baterie kuchenne. Jaką baterię wybrać do zlewu? >>>
Jeśli gotujemy w dużych garnkach, jedna komora powinna być na tyle duża, aby można było do niej wstawić największy z garnków. Zlewozmywak wyposażony w deskę do krojenia można też potraktować jako blat roboczy. Jest to wygodne rozwiązanie w niewielkiej kuchni.
Zmywarkę umieszczamy w sąsiedztwie zlewozmywaka, ponieważ naczynia przed włożeniem do zmywarki należy opłukać.
Na ogół wymiary pojedynczej komory zlewozmywaka są dostosowane do szafki szerokości minimum 40 cm, a wobec tego zlew półtorakomorowy wymaga szafki 60-centymetrowej, dwukomorowy 80-centymetrowej, a dwuipółkomorowy 100-centymetrowej.
Strefa gotowania i pieczenia
Coraz częściej montuje się płytę kuchenną i piekarnik osobno. Wybierając miejsce na kuchenkę, trzeba pamiętać o możliwości zainstalowania wyciągu. Wokół kuchenki lub płyty kuchennej musi być miejsce na odstawianie garnków i talerzy z potrawami.
Umieszczenie piekarnika na wysokości oczu ułatwi jego obsługę. W wolnym miejscu pod płytą kuchenną można zrobić szufladę na garnki, patelnie, blachy do pieczenia. Jeśli często zdarza nam się wielkie gotowanie, robimy przetwory, wybierzmy płytę kuchenną szerszą niż standardowa.
Przeczytaj też:
Płyty indukcyjne: jak działają? Jakie są ich zalety? >>>
Dostępne są płyty na sześć palników o szerokości 80-90 cm. Dla jednej czy dwóch osób ustawienie kuchenki w ciągu szafek pod ścianą będzie wystarczające. Na gotowanie wspólnie z rodziną lepsze będzie usytuowanie płyty na kuchennej wyspie lub półwyspie.
Jaki powinien być blat roboczy w kuchni
Krojenie, siekanie, zagniatanie ciasta, ucieranie, obieranie - to podstawowe czynności wykonywane na blatach roboczych. Główny blat roboczy powinien mieć nie mniej niż 80 cm długości i znajdować się między kuchenką a zlewozmywakiem lub między zlewozmywakiem a lodówką.
Blaty robocze służą również do innych celów: wypakowywania produktów, odstawiania gotowych potraw, odkładania naczyń. W wielu kuchniach jako blaty robocze wykorzystuje się stoły, wyspy, a także pomocnicze stoliki, często na kółkach.
Przeczytaj też:
Blaty kuchenne - ceny, rodzaje, opinie. Ranking blatów >>>
Nowoczesne kuchnie wymagają planu
We współczesnych kuchniach stosuje się inne niż dotychczas rozwiązania przestrzenne.
- Układ trzech urządzeń został rozszerzony. Lodówka jest uzupełniona o szafę - spiżarnię. Podział na strefę czystą i brudną powoduje, że obok zlewozmywaka do mycia naczyń, pojawia się drugi do mycia i płukania produktów. A potrawy na ciepło robi się w kilku miejscach: na płycie kuchennej, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej.
- Coraz częściej korzysta się z gotowych potraw, podgrzewając je tylko lub opiekając. To zaburza utartą kolejność: droga do garnka nie wymaga korzystanie ze zlewozmywaka.
- Kuchnia z wyspą. Do urządzeń na wyspie można podejść z kilku stron, pojawiła się zatem możliwość umieszczenia płyty kuchennej i zlewozmywaka bezpośrednio obok siebie.
- W nowoczesnych kuchniach zamiast połączonych szafkami i blatami urządzeń coraz częściej meble i sprzęty zostają oderwane od siebie. Tworzą wolno stojące stanowiska pracy - z płytą kuchenną, piekarnikiem, mikrofalówką, lodówką, szafą - spiżarnią, blatami roboczymi usytuowanymi często na mobilnych stolikach i szafkach. W takiej kuchni strefy pracy również mogą być mobilne: zmieniać się w zależności od sytuacji i potrzeb.