Lodówka side by side do dużej kuchni. Wybieramy lodówki dwudrzwiowe

2019-07-22 15:53 Urszula Bajorek
Lodówka side by side
Autor: materiały prasowe Samsung Lodówka wolno stojąca side by side,czyli wielkogabarytowa, przynajmniej dwudrzwiowa, na ogół mająca zamra-żarkę po jednej stronie ichłodziarkę po drugiej. Opcjonalnie może mieć automatyczną kostkarkę do lodu, dozownik wody filtrowanej, czasami minibar (dzięki któremu, aby dostać się do napojów, nie ma potrzeby otwiera-nia lodówki, wystarczy nacisnąć małe drzwiczki). Lodówkę side by side doce-nią wieloosobowe rodziny dysponujące dużymi kuchniami.

Chłodziarko-zamrażarki side by side często przyciągają kupujących nie tylko designem, ich ceny też nie porażają zwłaszcza przy zakupie ratalnym. Zanim jednak zdecydujemy się na wybór lodówki dwudrzwiowej, warto się dowiedzieć, co sprawdzić przed zakupem.

Ponieważ chłodziarko-zamrażarkę kupuje się „na lata”, trzeba sprawdzić kilka istotnych danych. Niektóre z nich wyczytamy z etykiety energetycznej. O inne trzeba jeszcze dopytać sprzedawcy, bo nie każdy kieruje się tymi samymi kryteriami, wybierając AGD – dla jednych ważne jest zużycie energii elektrycznej, dla innych np. zdolność chłodzenia. Kiedy planujemy zakup lodówki side by side sprawdźmy najpierw jej wymiary, by swobodnie zmieściła się w kuchni w przeznaczonym dla niej miejscu.

Lodówki side by side wymiary: ile od ściany?

Już na wstępie trzeba wiedzieć ile potrzebujemy miejsca na ustawienie urządzenia. Lodówki side by side są bowiem większe od tradycyjnych. Typowe lodówki, czyli „słupki” z chłodziarką na górze i zamrażalnikiem na dole (rzadziej odwrotnie) mają ok. 60 cm szerokości, 65 cm głębokości i nawet do 200 cm wysokości. Lodówka side by side jest przede wszystkim szersza. Ma najczęściej od ok. 80 cm szerokości i od 70 cm głębokości, wysokość - do ok. 190 cm. W modelach side by side mamy osobno zamrażarkę oraz chłodziarkę i zależnie od typu – albo są to dwie części w jednej obudowie przedzielone słupkiem (tzw. amerykański) i odseparowane jedno od drugiego, albo dwa osobne urządzenia tej samej wysokości zestawione razem i mogą być zarówno wolno stojące, jak też do zabudowy. Zresztą niektóre firmy takie rozwiązania właśnie proponują. Na taki sprzęt AGD potrzeba więcej miejsca w kuchni. Jednak wymiary to jedno, bo dodatkowo każdy producent określa w instrukcji, w jakiej odległości lodówka musi się znajdować od źródła ciepła, np. od kuchenki, czy kaloryfera (ok. 30 cm), a także od ściany (ok. 5 cm z każdej strony i ponad 20 cm od góry). W sprzedaży pojawiły się już lodówki side by side, których producenci nie stawiają wymogów dotyczących odległości od ścian. Jeszcze jedną istotną uwagą jest możliwość podłączenia do wody, jeśli lodówka side by side ma taką opcję dla kostkarki, oraz gniazdo z uziemieniem – AGD, mające kontakt z wodą czy wilgocią muszą być włączone do takich gniazd, a to już wyznacza konkretne miejsce w kuchni.

Pamiętaj, że lodówki side by side wymagają podłączenia do instalacji wodnej.

Lodówka side by side: wolnostojąca lub do zabudowy

Dostępne są obie wersje urządzeń. Jeśli więc mamy naprawdę dużą kuchnię, to możemy pozwolić sobie na zestawienie dwóch osobnych sprzętów – i chłodziarki, i zamrażarki – oczywiście obydwa urządzenia o tej samej wysokości. Mało tego obydwa mogą być wolnostojące i wcale nie muszą być przeznaczone do zabudowy, choć te drugie na pewno potrzebują nieco mniejszej powierzchni.

Przeczytaj też:

W klasycznych modelach lodówek side by side  charakterystyczny jest pionowy słupek dzielący urządzenie na dwie połowy - z jednej strony mamy zamrażarkę, z drugiej chłodziarkę, bo konstrukcja typu europejskiego polega na zestawieniu chłodziarki i zamrażarki zazwyczaj o tych gabarytach i stylistyce, które są zespolone łącznikiem bądź maskownicą. Lodówka side by side typu amerykańskiego – zbudowana jest na bazie jednej bryły z pionową ścianą, dzielącą komory.

Warto wiedzieć

Klika praktycznych porad jak korzystać z lodówki side by side

Żeby kupiona lodówka dobrze spełniała swoje zadania warto pamiętać, żeby:

1. Nie zapełniać komór lodówki ponad miarę, brak przewiewu sprawi, że produkty szybciej się będą psuły, a temperatura w komorze będzie zbyt wysoka.

2. Jeśli nie ma komory na gorące dania – produkty trzeba chować do lodówki (zamrażarki) odpowiednio schłodzone.

3. Nie należy zbyt długo trzymać otwartych drzwi lodówki, bo to podnosi temperaturę w komorach i zwiększa się pobór energii elektrycznej.

4. Jeśli chcemy rozmrozić porcję potrawy, warto wstawić ją wcześniej do chłodziarki, to odda chłód innym produktom.

5. Lodówka powinna stać na stabilnym, równym i suchym podłożu.

6. Zarówno chłodziarka, jak i zamrażarka muszą być podłączone do gniazda z uziemieniem.

7. Zawsze trzeba stosować się do zaleceń producenta (instrukcja)!

Klasa energetyczna lodówki side by side

To jeden z pierwszych wyznaczników wyboru i chłodziarek, i zamrażarek. Dla wielu kupujących jest chyba najważniejszą z klas, bo ma niebagatelny wpływ na to, jak dużo będziemy (w sumie) płacili za energię elektryczną. Klasa A oraz A z plusami mówi nam ile energii elektrycznej potrzebuje urządzenie rocznie (informacja na etykiecie energetycznej), a nawet dziennie, by sprawnie działało. Oczywiście najlepiej jest wybierać lodówki side by side z symbolem A, A+, a najlepiej te z dwoma plusami, bo każdy plus oznacza, że pobierają jeszcze mniej energii elektrycznej. Jest to tym bardziej istotne, że mamy do czynienia z urządzeniami większymi niż tradycyjne. Wprawdzie lodówka w klasie A pochłonie ok. 70 kWh rocznie mniej niż ta w klasie A++, to jednak trzeba będzie zapłacić za nią drożej. Ponieważ ceny energii są zróżnicowane regionalnie, a także mają tendencję wzrostową trzeba przekalkulować – co się bardziej opłaca, czy kupić lodówkę droższą, ale oszczędniejszą (koszty zwrócą się dopiero po latach) czy tańszą, która pobierze więcej energii.

Pojemność lodówki side by side

Pojemność to kolejny, istotny podczas wyboru wskaźnik, bo skoro już decydujemy się na duże urządzenie, to powinno być pojemniejsze od tradycyjnego. Typowe zamrażarki mieszczą ok. 60-110 l, a chłodziarki 180-300 l. W przypadku lodówek side by side w zamrażarkach mieścimy od 120 l, a w chłodziarkach od ok. 340 l. Warto przy tym zwrócić uwagę, że w zamrażarkach typowych dla tego rodzaju urządzeń mamy najczęściej 2-3 półki i szuflady, a bywa że i dyspenser na wodę i kostki, a ten podobnie jak mniejsze półki umieszczany jest na drzwiach.

Ważne funkcje lodówek side by side

  • Szybkie chłodzenie

Szybkie chłodzenie jest istotne, gdy przynosimy zakupy i chcemy schować je do lodówki, zwłaszcza w upalne lato. Trzeba bowiem wiedzieć, że wkładając „nagrzane” zakupy podniesiemy temperaturę w komorze chłodziarki, a więc będzie musiała pobrać więcej energii, by temperatura się ustabilizowała. To oczywiście wiąże się z tym, że więcej zapłacimy za prąd.

  • Szybkie zamrażanie

Szybkie zamrażanie bardzo ważne dla tych osób, które robią mrożonki – im szybciej produkt zostanie zamrożony, tym straci mniej wartości.

  • Zdolność przechowywania

Zdolność przechowywania mówi nam o tym przez jaki czas, w przypadku awarii prądu czy urządzenia, będzie ono w stanie utrzymać odpowiednią temperaturę (zakładając, że nie będziemy zbyt często otwierać drzwiczek). Najczęściej okres ten wynosi 24 godz., choć są modele podające nawet do ok. 70 godz.

  • Klasy zamrażania

Klasy zamrażania oznaczane są gwiazdkami (maks. 4) im jest ich więcej, tym niższą temperaturę można osiągnąć w zamrażarce, minimalna wynosi -24°C, są jednak urządzenia, osiągające -32°C.

  • Klasy klimatyczne

Do tej pory mało kto zwracał uwagę na klasy klimatyczne, ale w związku z upałami... Parametr ten mówi bowiem, jaki jest optymalny zakres temperatury otoczenia dla danej chłodziarki, określa w jakim środowisku najlepiej działa. I tak klimat subnormalny (SN) – jest dla urządzeń pracujących w temperaturach od +10 do +32°C; klimat normalny (N) – dla temperatur od +16 do +32°C; klimat subtropikalny (ST) – przy temperaturach od +18 do +38°C; klimat tropikalny (T) – dla urządzeń chłodniczych pracujących w temperaturach od +18 do +43°C.

  • Funkcja wakacje

Funkcja wakacje (nazwy mogą się nieco różnić) – sprawia, że wyjeżdżając na kilka dni nie musimy wyłączać urządzenia, temperatura w komorach pozwala utrzymać świeżość produktów, przy czym pobór energii elektrycznej jest niższy niż normalnie.

  • System NoFrost

System NoFrost sprawia, że produkty chłodzone, a zwłaszcza mrożone nie pokrywają się szronem, więc takie urządzenia nie wymagają rozmrażania.

Ważne detale i wyposażenie lodówki side by side

Od nich w dużej mierze zależy łatwość obsługi lodówki side by side. Na uwagę zasługują m.in.:

  • Możliwość przekładania drzwi - ważne, z uwagi na miejsce, w którym stanie urządzenie, by móc je swobodnie otwierać oraz przy zestawianiu dwóch urządzeń wolnostojących (zamrażarki i chłodziarki);
  • Półki w lodówkach side by side – ich wysokość można regulować, co jest ważne gdy chcemy wstawić wyższe naczynie, najczęściej jest ich 6-8 (w urządzeniach siede by side), są szklane (najlepiej gdy zostały zrobione ze szkła tzw. bezpiecznego) z barierkami, które chronią np. przed rozlaniem się cieczy na niższe poziomy, łatwo też utrzymać je w czystości oraz wyjąć, chociaż mogą być mocowane na wysuwanych prowadnicach teleskopowych (łatwo wysunąć), bywają umieszczone także na drzwiach, a na uwagę zasługują również druciane półki na wina, pozwalające trunkom leżakować; niektóre z półek mają też górne zamknięcie, np. te na nabiał, dzięki czemu sery nie wysychają;
  • Specjalne szuflady-pojemniki na owoce i warzywa oraz na wędliny – można je spotkać w wielu modelach chłodziarek, mają regulowaną wilgotność i pozwalają dłużej zachować świeżość produktów;
  • Balkoniki – najczęściej umieszcza się je na drzwiach i służą do stawiania butelek; balkoniki zamykane – doskonale sprawdzają się do przechowywania nabiału, mogą być umieszczane na drzwiach;
  • Pojemniki na jajka są w każdej chłodziarce;
  • Pojemniki na kosmetyki – niektóre preparaty, w tym także lekarstwa wymagają trzymania w chłodzie, pojemniki na nie bywają umieszczane na najwyższej półce, z dala od dzieci;
  • Powłoki antybakteryjne – pokryte są nimi wnętrza komór, a zawierają jony srebra, zapobiegające rozwojowi bakterii czy pleśni wewnątrz;
  • Filtr antybakteryjny – chroni przed rozwojem drobnoustrojów oraz pochłania nieprzyjemne zapachy;
  • Pojemnik na lód i wkłady chłodzące – mają je wszystkie niemal modele, wystarczy zamrozić;
  • Podajnik schłodzonej wody lub lodu (bywa montowany w niektórych modelach, co niestety nieco „zabiera” pojemność) - albo i jednego, i drugiego - po wybraniu odpowiedniej funkcji z otworu (zwykle umieszczonego na drzwiach) wypadają kostki lodu, lód kruszony lub płynie oczyszczona przez filtr woda – woda może znajdować się w specjalnym zbiorniku (trzeba ją wówczas uzupełniać) bądź urządzenie ma hydrauliczne podłączenie i samo pobiera wodę;
  • Kostkarka do lodu – niektórzy producenci wyposażają w nią swoje zamrażarki;
  • Oświetlenie – tradycyjne żarówki nie tylko pobierają więcej energii, ale też oddają ciepło, co podnosi temperaturę, w odróżnieniu od coraz częściej stosowanych diod LED, których małe rozmiary nie zabierają również miejsca w komorze;
  • Samodomykające się drzwiczki lodówki – drzwi domykają się automatycznie, co jest ważne o każdej porze roku;
  • Sygnał otwartych (lub zbyt długo otwartych) drzwi lodówki – trzeba pamiętać, że otwieranie chłodziarki czy zamrażarki podnosi temperaturę w komorze – dlatego coraz częściej urządzenia emitują sygnał dźwiękowy, informujący o otwartych drzwiach, a jeśli zbyt długo je przytrzymujemy lodówka informuje, że podnosi się temperatura;
  • Komora na gorące dania – nie trzeba czekać aż naczynie i jego zawartość będą odpowiednio chłodne i można je wstawić do specjalnej komory nawet gorące, bez obaw.

Czyszczenie lodówki side by side

To, że mamy system NoFrost nie znaczy, że urządzeń chłodniczych nie musimy trzymać w czystości. Na szczęście w lodówkach side by side, zwłaszcza do zabudowy są dwa agregaty, można zatem wyłączyć tylko chłodziarkę lub tylko zamrażarkę, podczas gdy „drugie” będzie normalnie działało. Do mycia komór, ze względu na własne bezpieczeństwo, najlepiej jest wykorzystać specjalnie do tego przeznaczone preparaty albo użyć czystej wody z płynem do naczyń. Ani „agresywne” środki czyszczące, ani ostre szmatki nie są wskazane. Szczególną uwagę trzeba poświęcić na dokładne oczyszczenie uszczelki, bo w niej potrafią gromadzić się resztki produktów!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE