Blat w kuchni: wysokość, grubość, szerokość. Poprawna strefa robocza w kuchni

2018-08-28 11:42 Joanna Wichniewicz
Strefa robocza w kuchni
Autor: Piotr Mastalerz Poprawne zaplanowane strefy roboczej w kuchni ułatwi codzienne przygotowywanie posiłków.

Blat w kuchni może być z różnych materiałów, ale już wysokość, szerokość, grubość blatów i ich rozplanowanie podlegają pewnym zasadom. Najlepiej gdy są co najmniej dwa blaty kuchenne i mają po minimum 80 cm długości. Wysokość blatu w kuchni powinna być dostosowana do wzrostu domowników. Sprawdź też, jak dobrze zaplanować strefę roboczą w kuchni.

Wymiary blatów kuchennych w dużej mierze zależą od materiałów, z jakich są wykonane. Jedne materiały, jak np. kamień, nie ograniczają szerokości blatu, inne narzucają maksymalny wymiar. A jakie wymiary powinien mieć blat, aby się wygodnie na nim pracowało?

Wymiary blatów kuchennych i rozplanowanie

Blat w kuchni określa strefy robocze. Zazwyczaj są w kuchni dwie takie strefy robocze – śniadaniowa i obiadowa. Przygotowując śniadanie, krążymy między lodówką a zlewem, używamy zmywarki i czajnika elektrycznego, czasem też kuchenki. Natomiast gdy gotujemy obiad, poruszamy się między zlewem a kuchenką, sięgając czasem do lodówki i zmywarki.

Tak więc jedna powierzchnia robocza powinna być między lodówką a zlewem, druga zaś – między zlewem a kuchenką. W tych strefach zalecane jest, by minimalna długość blatów kuchennych wynosiła 80 cm, ale jeżeli jest miejsce, lepiej je powiększyć. Szczególnie wtedy, jeśli na blacie zamierzamy trzymać i używać dużo sprzętów kuchennych.

To, czy w kuchni lepiej sprawdzi się jeden dłuższy blat czy dwa mniejsze, zależy od tego jak pracujemy. Dwa mniejsze blaty przydają się zwłaszcza wtedy, gdy w kuchni pracuje równocześnie więcej niż jedna osoba oraz gdy sprzątanie nie odbywa się na bieżąco i potrzebne jest miejsce na odstawianie rzeczy.

Wysokość blatu w kuchni odpowiednia do wzrostu

W kuchni pracujemy z reguły na stojąco, dlatego wysokość blatu kuchennego musi nam umożliwiać przybranie wygodnej pozycji. Według dawnych standardów (ustalonych niemal sto lat temu) wysokość szafek wraz z blatem kuchennym powinny mieć wysokość 85 cm. Jednak dziś, gdy jesteśmy coraz wyżsi, urządzenia i standardowe szafki są dopasowane do blatu na wysokości ok. 90 cm. Dopasowanie odpowiedniej wysokości ułatwiają ruchome nóżki szafek. 

Zobacz proponowane przez nas produkty do kuchni:

Sprawdź też:

Wysokość blatu i szafek najlepiej jest dopasować indywidualnie do wzrostu użytkownika. Jest na to prosty sposób: w pozycji stojącej wyprostowanej zginamy rękę w łokciu tak, by przedramię było ustawione równolegle do podłogi. Ramię trzymamy wzdłuż ciała. Wygodna wysokość blatu roboczego powinna wynosić 15-20 cm poniżej zgiętego przedramienia.

Warto wiedzieć

Optymalny poziom blatu

Jak dopasować go do swojego wzrostu? Stojąc, zginamy rękę w łokciu, tak żeby przedramię było równolegle do podłogi. Wygodny blat powinien zaczynać się mniej więcej 20 cm poniżej zgiętego przedramienia. Współczesne meble mają możliwość regulacji wysokości o kilka centymetrów.

Blat kuchenny
Autor: P. Mastalerz Blat kuchenny o różnych wysokościach

Blaty w kuchni na różnych poziomach? Dlaczego nie!

W angielskich kuchniach zdarza się, że blaty projektuje się na różnych wysokościach. Blat roboczy jest zwykle na standardowym poziomie 90 cm, natomiast blat, w którym zamontowano płytę grzewczą, znajduje się nieco niżej – o 12-15 cm. Różnica wnika z tego, że górna krawędź garnka jest zazwyczaj 20-30 cm powyżej poziomu blatu, dlatego łatwiej z niego korzystać, gdy opuścimy blat w tej strefie. Z kolei dno zlewu jest opuszczone względem blatu o mniej więcej 20 cm, więc jego uniesienie w tej strefie ułatwia zmywanie.

Sprawdź też:

Dzięki zróżnicowaniu poziomów blatów możliwe staje się zastosowanie odmiennych materiałów w każdej strefie – w mokrej i gorącej (gdzie są zlew i kuchnia) sprawdzą się powierzchnie trwałe i odporne, a blat roboczy może być z drewna. W polskich kuchniach zdecydowanie dominują blaty na jednym poziomie, z efektownymi długimi ciągami w poszczególnych strefach, o ile oczywiście powierzchnia kuchni na to pozwala. 

Szerokość blatu kuchennego

Aby blat kuchenny był wygodny, powinien mieć co najmniej 60 cm szerokości. Jeśli w kuchni jest dość miejsca, może być szerszy. Blaty laminowane mają do 120 cm szerokości, z corianu – 76-93 cm, z drewna – do 130 cm, a te z kamienia przycinane są z dużych płyt na żądany wymiar.

Sprawdź też:

Grubość blatu kuchennego

Blaty wykonywane z różnych materiałów mogą mieć inną grubość. Przykładowo blaty kamienne mają standardowo 2 lub 3 cm, laminowane – 2,8 albo 3,8 cm, blaty drewniane – 2,3 bądź 4 cm, blaty kompozytowe i blaty metalowe blisko 4 cm.

Decydując się na określoną grubość blatu, warto wziąć pod uwagę, jakie może to mieć konsekwencje podczas montażu zlewozmywaka, kuchenki czy późniejszej ich eksploatacji. Standardowo zaczepy zlewozmywaków przystosowane są do blatów, które mają od 2,8 do 4 cm grubości. Łatwo w nich także zamontować płytę kuchenną.

Warto wiedzieć
Blat kuchenny

Autor: Bernard Białorucki

Dobierz głębokość blatu

W sprzedaży dostępne są między innymi blaty o głębokości 63-65 cm. Warto zdecydować się na taki wybór, jeśli w naszej kuchni tuż pod blatem biegną przewody instalacji gazowej, i do przekrycia szafek w tym miejscu potrzebujemy blatu o głębokości większej niż 60 cm. Jest też inny powód - głębszy blat nieznacznie wystaje przed lico szafek kuchennych, dzięki czemu łatwiej jest go czyścić i sprzątać z niego okruszki.

Grubsze (niestandardowe) blaty mogą wymagać niestandardowych (droższych rozwiązań). Nie zawsze warto też decydować się na cienkie blaty. Te z materiałów o mniejszej wytrzymałości na nacisk, na przykład z rdzeniem z płyty wiórowej, mogą wymagać dodatkowego wzmocnienia – tak jest wtedy, gdy mają grubość mniejszą niż 3,2 cm.

Blat kuchenny
Autor: A. Papliński Brubość blatu kuchennego musi umożliwić estetyczny montaż kuchenki lub zlewozmywaka

Różne wysokości różnych blatów w kuchni

Blat stołu znajduje się 73-75 cm nad podłogą, blat roboczy na szafkach – najczęściej 85-90 cm, poziom baru to 110-120 cm od posadzki. Takie zróżnicowanie zapewnia wygodne użytkowanie każdej z tych stref i nie należy się go obawiać. Często bezpośrednio do wyspy kuchennej dostawia się niższy stół jadalniany, mimo że ich blaty znajdują się na niejednakowym poziomie. Funkcjonalność przede wszystkim. Zróżnicowanie poziomu blatów bywa pomocą w kształtowaniu przestrzeni kuchennej. W otwartej strefie dziennej wyższy barek może osłaniać zlewozmywak albo płytę grzewczą przed wzrokiem osób znajdujących się w salonie. W ten sposób kuchenny nieporządek zostaje przynajmniej częściowo ukryty, jednoprzestrzenny charakter wnętrza zachowany, a zakres stref funkcjonalnych – dyskretnie zaznaczony.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
ryplay
|

absolutnie nie. Mam 198, blaty kuchenne na 96 cm i jest "trochę za nisko".

imqerator
|

To majac 190cm wzrostu mialbym robic blat na 100cm? Chyba troche przegiecie ;)