Blat drewniany: zalety, ceny, rodzaje drewna. Wybieramy blaty drewniane do kuchni i łazienki
Blaty drewniane w kuchni i łazience zdobywają coraz większą popularność, chociaż wydawałoby się, że drewno nie lubi mokrego i agresywnego środowiska. Drewno to szlachetny, ekologiczny materiał, który dobrze komponuje się w każdym wnętrzu. Oferta jest duża, dlatego pomagamy wybrać blaty drewniane do kuchni i łazienki. Odpowiednio zaprojektowany i pielęgnowany blat z drewna będzie zachwycał przez długie lata.
Drewno we wnętrzach to natura, ciepło i przytulność. To materiał bardzo piękny, ale delikatny. Wielkim walorem drewna jest różnorodność i oryginalność. Już sam kolor i wzór drewna jest ozdobą. Każdy gatunek ma wyróżniający go wygląd. Każda deska ma inne usłojenie. Mogą być w niej sęki, różne układy bieli i twardzieli. Samo oglądanie wzorów drewna może być niekończącą się przyjemnością. Dlatego blaty drewniane znakomicie ocieplają wystrój kuchni. Jednak, decydując się na blat z drewna pamiętajmy o jego odpowiedniej pielęgnacji.
Blaty drewniane w kuchni: o tym trzeba pamiętać
Drewno jest wrażliwe na wysoką temperaturę i wilgoć, a w kuchni blaty drewniane są narażone na zniszczenie. Dlatego powinno się je zabezpieczać powłokami ochronnymi, jak też należy się z nimi delikatnie obchodzić. Pamiętajmy, że blat drewniany wymaga np. stosowania podkładek pod gorący garnek i desek do krojenia. W razie rozlania oleju czy soku z buraków plamę trzeba od razu wytrzeć. Blat drewniany trzeba też od czasu do czasu konserwować.
Zalety blatów drewnianych
- blat drewniany jest zawsze modny,
- blat drewniany pasuje do każdego wnętrza,
- jest naturalny i ekologiczny,
- można je wielokrotnie odnawiać – drewno zaolejowane wystarczy przetrzeć papierem ściernym, a następnie ponownie pokryć warstwą oleju;
- drewno jest łatwe w obróbce, dlatego można z niego uzyskać dowolne kształty blatów
Wady blatów drewnianych
- blat z drewna jest mało odporny na wysokie temperatury – drewno jest palne, a gorące naczynia mogą pozostawić trwałe ślady i przebarwienia;
- blaty drewniane są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczyć. Z lakierowanej powierzchni drewna z czasem lakier może schodzić, jest też mniej odporne na wysoką temperaturę. Drewno olejowane jest bardziej odporne na wysoką temperaturę niż drewno lakierowane, ale ciemnieje;
- na blacie z miękkiego drewna lepiej nie kroić nożem, ponieważ ślady będą ciemniały i gniły.
Z jakiego drewna blat?
Jakie drewno na blat wybrać? To pytanie nie tylko z obszaru estetyki i urządzania wnętrz. Blat w kuchni to miejsce intensywnie eksploatowane, więc trzeba wybrać drewno mocne, trwarde i wytrzymałe - takie, które zniesie uderzenia upadającego noża lub talerza. Powinno być ono również odporne na dużą wilgotność, nawet okresowe zalewanie wodą, oraz zmiany temperatury. Z europejskich gatunków na blat drewnainy sprawdzą się:
- dąb,
- jesion,
- orzech,
- akacja
- buk.
Drewno sosny, klonu lub brzozy jest miękkie, więc taki blat drewniany łatwo chłonie wilgoć i szybko może ulec uszkodzeniu. Ponadto sosna ma tendencję do sinizny pod wpływem wilgoci, więc trzeba o nią bardzo dbać.
Drewno gatunków egzotycznych jest bardzo twarde i zawiera substancje oleiste, które stanowią naturalne zabezpieczenie przed wilgocią. To bardzo dobre, ale drogie rozwiązanie. Na blat kuchenny warto wybrać:
- tek,
- iroko,
- merbau,
- palisander,
- mahoń.
Blat z drewna klejonego
Blaty robi się z litego drewna, ale klejonego. Połączenie mniejszych fragmentów drewna zapobiega paczeniu się, czyli odkształceniom pod wpływem zmian temperatury i wilgoci. Poza tym znalezienie wielkich desek byłoby bardzo trudne, a ich wykorzystanie też kosztowne. U stolarza można zamówić nawet długie blaty sklejone z węższych deszczułek. Taki materiał będzie droższy niż wykonany przez spojenie małych - krótkich i wąskich - odcinków. Grubość blatu drewnianego klejonego zależnie od producenta wynosi 2-4 cm.
Wygodny blat w kuchni powinien mieć odpowiednie wymiary i być dopasowany do wyposażenia wnętrza. Jego szerokość to 60-62 cm, co wynika ze standardowych gabarytów sprzętu AGD. Im większą powierzchnia robocza blatu tym lepiej. W dużej kuchni szafki można trochę odsunąć od ścian, żeby blat był 5-10 cm szerszy. Na wyspie blat może mieć jeszcze większą szerokość dostosowaną do jego wymiarów. Jednak blat kuchenny robiony na zamówienie będzie znacznie droższy.
Obok kuchenki powinno znaleźć się co najmniej 20 cm blatu, żeby można było odstawić tam garnek. Przy zlewozmywaku wygodnie jest mieć blat o szerokości nie mniejszej niż 40 cm. Obok lodówki lub piekarnika wystarczy 30 cm wolnego miejsca. Oczywiście najlepiej jest, gdy fragment blatu jest po obu stronach tych urządzeń.
Standardowo blaty robocze w kuchni są umieszczone na wysokości 85-90 cm. Osoby bardzo wysokie mogą podnieść jego poziom, wykorzystując nadstawki z szufladami lub maskownicami na szafkach. Blat, przy którym będzie się jeść, powinien znajdować się na wysokości 75 cm. Blat pełniący fukcję barku jest zwykle 110-120 cm nad podłogą.
Pamiętaj, że... wygodna wysokość blatu to 20 cm poniżej poziomu zgiętego przedramienia osoby stojącej obok niego.
Blat drewniany cena
Metr kwadratowy klejonki drewnianej na blat zależy od gatunku drewna i wielkości elementów, które zostały połączone. Miękkie drewno sosny czy klonu może kosztować 150-200 zł/m2. Szlachetny, ale popularny u nas dąb to ceny rzędu 335-400 zł/m2. Za blat z drewna egzotycznego można zapłacić nawet 500-900 zł/m2.
Zabezpieczenie powierzchni blatu drewnianego
Żeby zawsze cieszyć się urodą blatu drewnianego, jego powierzchnia powinna być zabezpieczona, przede wszystkim przed wilgocią. Pod jej wpływem drewno traci gładkość, szarzeje, a potem czernieje. Najlepiej jest blat drewniany zaolejować. Ten zabieg trochę przyciemnia drewno, ale za to łatwo go powtarzać, gdy blat się trochę przetrze lub pobrudzi. Wystarczy dokładnie go umyć, poczekać aż wyschnie, a potem nałożyć świeżą warstwę oleju. Miejscowe uszkodzenia należy wcześniej zeszlifować papierem ściernym. Drewniany blat można też polakierować. Na jego powierzchni powstaje wtedy gładka i twarda powłoka, która dobrze zabezpiecza drewno. Jednak w chwili uszkodzenia jej naprawa wymaga większych prac. Nie można zrobić tego tylko miejscowo. Trzeba zeszlifować cały lakier i na nowo pomalować drewniany blat.
Pamiętaj, że.... wybierając produkty do zabezpieczania powierzchni blatu drewnianego kuchennego, trzeba sprawdzić, czy mają atest Państwowego Zakładu Higieny dopuszczający je do kontaktu z żywnością.
Drewniany blat w łazience
Popularność umywalek nablatowych sprawiła, że do łazienek zawitały również blaty z drewna. W tym pomieszczeniu najbezpieczniej będzie stosować blaty z drewna egzotycznego. Najlepszy pod tym względem jest tek. To gatunek stworzony do pracy w środowisku wilgotnym, nawet w wodzie. To drewno, które kocha wodę. Drewniany blat w łazience powinien być wyłącznie olejowany.