Blaty kuchenne – ceny, rodzaje, opinie. Ranking blatów

2018-06-04 9:51
Blat kuchenny
Autor: Marcin Czechowicz Najbardziej praktyczne są blaty z drobnym wzorem, na których nie widać kropli wody czy okruchów. Oprócz tego, że zawsze wyglądają na idealnie czyste, są doskonałym tłem dla pojawiających się na nich produktów i potraw

Blat kuchenny wraz z szafkami nadaje kuchni charakter, szczególnie gdy jest ona otwarta np. na salon. Pozostaje pytanie – jaki  blat kuchenny wybrać? Porównujemy koszty i właściwości, bo blaty kuchenne różnią się nie tylko ceną i wyglądem, ale także odpornością na trudne kuchenne warunki. Zobacz, jaki blat wytrzyma w kuchni najwięcej, a jakiemu niestraszne są gorące garnki, ostre narzędzia i tłuczenie mięsa na kotlety.

Jak wybrać dobry blat kuchenny w rozsądnej cenie, co oferują poducenci? Zanim zdecydujesz się na blat do swojej kuchni, zwróć uwagę nie tylko na jego wygląd, ale i na rodzaj materiału, z jakiego jest wykonany i cenę. Od tego bowiem zależy, czy blat będzie wytrzymały i odporny na zarysowania i działanie wody. Materiał decyduje również o cenie blatu i sposobie jego konserwacji. Tańsze są blaty laminowane, więcej zapłacisz za blaty kamienne i drewniane. Wybór jest ogromny: oto nasz poradnik.

Kamienne blaty kuchenne. Granit liderem

Kamienie polecane na blaty kuchenne to granit, porfir oraz bazalt, gdyż są odporne na zaplamienia. Można tez zdecydować się na blat marmurowy lub trawertyn, ale blaty z nich wymagają specjalnego zabezpieczenia przed plamami i nasiąkaniem wodą (marmur łatwo „łapie˜ plamy, zaszkodzi mu nawet sok z cytryny). Blat kuchenny z kamienia jest odporny na wysokie temperatury, ale niektóre wymagają impregnacji przed wchłanianiem zanieczyszczen i wilgoci.

Kamienne blaty kuchenne mogą mieć powierzchnię wykończoną na kilka sposobów. Polerowane będą błyszczały, ale mogą też mieć powierzchnię szczotkowaną, która jest lekko nierówna i nie błyszczy. Są też amatorzy blatów kamiennych wykończonych matowo lub tzw. surowych.

Blat z granitu to zdecydowanie numer 1 w kategorii trwałości blatów. Na blat kuchenny można wybierać z 200 odmian granitu (podobnie jest z marmurami i piaskowcami). Nie sposób go zaplamić, zarysować, można bez obaw stawiać na nim gorące garnki, rozbijać tłuczkiem mięso na kotlety – jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Granit ma tak małe pory, że nie trzeba go nawet impregnować przed wchłanianiem zanieczyszczeń.

Granitowe blaty kuchenne ceny

Granitowe blaty są najdroższe spośród kamiennych – ich ceny wynoszą co najmniej 600 zł/m2. Trzeba też pamiętać o kosztach transportu takich blatów – płyta 1 m2 grubości 3 cm waży około 80 kg. Ciężar i umiejętność obchodzenia się z kamieniem ma również znaczenie podczas montażu granitowych blatów.

Czytaj też:

Kamienny blat
Autor: Marcin Czechowicz Kamienny blat to ozdoba kuchni. Jest kosztowny i trwały, więc warto wybrać taki, który naprawdę nam się podoba.

WIDEO: Odnawianie blatu kuchennego

Blat do kuchni z płytek ceramicznych

Blat kuchenny z płytek ceramicznych można powierzyć fachowcowi, można też wykonać go samemu. Płytki przykleja się (najlepiej użyć elastycznej zaprawy klejącej na trudne podłoża) na płytę wiórową (musi być wodoodporna) i uzupełnia wodoodporną fugą. Płytki można też układać bezfugowo, ale i tak trzeba ich łączenie przetrzeć fugą. 

Na blaty kuchenne nadają się płytki gresowe, klinkier oraz terakota. W zasadzie wygląd takiego blatu ogranicza jedynie nasza wyobraźnia i poczucie estetyki. Najczęściej blat kuchenny powstajke z takich samych płytek, jakimi wykończone są ściany kuchni. 

Koszt takiego blatu zależy od ceny płytek i ich rodzaju. Wyjdzie taniej z własną robocizną. Trzeba pytać o odporność płytek na wysokie temperatury i zarysowania. Fuga powinna być najwyższej jakości, żeby nie wchalaniała wilgoci i zabrudzeń. Brudna fuga wygląda nieestetycznie i może być siedliskiem rozwoju np. bakterii. 

Blaty kuchenne z konglomeratów

Blaty z konglomeratu (nazywanego też kamieniem syntetycznym) robi się je ze zmielonego marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową. Są wprawdzie odporne na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne, ale dość łatwo je zarysować i uszkodzić mechanicznie. Uwaga, konglomeraty marmurowe dość szybko się ścierają, co jest szczególnie widoczne na błyszczących blatach! Blaty z konglomeratu mają jednak niewątpliwą zaletę – brak jakichkolwiek spoin na połączeniach blatów. Ten materiał można łączyć tak, aby zostały one zalane. Uzyskujemy gładką, jednorodną płaszczyznę, która nie przepuści ani kropli wody. Dodatkowa zaleta to możliwość wykonania zlewu z tego samego materiału i również bezspoinowego połączenia go z blatem. Konglomeraty kamienne są łatwe w obróbce, można je kształtować w dowolny sposób, na przykład uzyskać zaokrąglone krawędzie. Kompozyty mają dobre właściwości użytkowe: są lżejsze i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę niż kamień. Konglomeraty tego typu również można odświeżać poprzez szlifowanie, więc nawet jeśli się ziszczą, nie musimy ich wymieniać. (Producenci zapewniają, że ten materiał jest niezniszczalny, ale możliwość odświeżenia jest przewidziana). Konglomeraty są naklejane na płytę, cena zależy od ich grubości. Przy zastosowaniu grubszej warstwy można w niej frezować jak w kamieniu.

Biały blat kuchenny
Autor: Mariusz Bykowski Blat kuchenny ze zlewozmywakiem wykonany z kosztownego, białego corianu.

Trzeba jednak pamiętać, że nie ma materiału bez wad. Konglomeraty nie są odporne na temperaturę powyżej 180-190°C (wyjątkiem są kompozyty wzmocnione przeznaczone na zlewozmywaki), a zatem bardzo gorący garnek może spowodować wybrzuszenie lub pęknięcie blatu. Blat z kompozytu trudniej jest zarysować niż marmur, drewno czy laminat, ale lepiej bezpośrednio na nim nie kroić i nie szurać naczyniami. Na takim nieskazitelnym kompozytowym blacie każda rysa jest bardziej widoczna na powierzchniach ciemnych i błyszczących. Dobrze, że rysy można spolerować samodzielnie papierem ściernym.

Zobacz, co polecamy:

Blaty kuchenne z konglomeratu ceny

Cena blatów z konglmeratów powoduje, że na razie nie są one zbyt popularne. Konglomerat to tworzywo kosztowne i ekskluzywne.

Blaty kuchenne kompozytowe

Najpopularniejszy kompozyt – corian, to mieszanka miału kamiennego, pigmentów i syntetycznych żywic – poliestrowej połączonej z akrylową. Materiały o podobnych właściwościach to marlan, kerrock, top stone. Blaty kompozytowe odlewa się w formach, dlatego na ich długości nie ma żadnych łączeń. Kompozyty mogą być matowe lub błyszczące, rodzaj powierzchni nie wpływa na łatwość utrzymania w czystości. Dobrze sprawdzają się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenia, na przykład wokół zlewozmywaka. Na ciemnych i błyszczących powierzchniach bardziej uwidaczniają się ewentualne rysy, dlatego dłużej nieskazitelny wygląd zachowują blaty jasne, najlepiej w drobne wzorki.

Blaty kompozytowe trudniej uszkodzić niż marmur, drewno czy laminat, jednak da się je zarysować podczas bezpośredniego krojenia nożem czy szurając naczyniami. Ponadto, kompozyty nie są odporne na temperaturę powyżej 180-190°C (poza zlewozmywakami z kompozytów wzmocnionych). Gorący garnek postawiony na blacie może spowodować wybrzuszenie lub pęknięcia.

Blaty kuchenne ze szkła

Blaty ze szkła są również trwałe. Jednak towarzystwo kuchenki i gorącego garnka dobrze zniosą tylko te ze szkła hartowanego, a nie klejonego (między szklanymi taflami jest folia). Takie blaty wykonywane są jedynie na zamówienie. Mogą być przezroczyste lub matowe (satynowane albo piaskowane). Są nieco mniej niż blaty granitowe odporne na zarysowania i lepiej nie rozbijać na nich mięsa tłuczkiem. Poza tym z reguły są droższe od blatów kamiennych – cena 1 m2 baltu kamiennego wynosi blisko 790 zł.

Blaty z konglomeratu (kerrock)
Autor: Mariusz Bykowski Kerrock pozwala dowolnie się kształtować. Można z niego odlać wyspę o zaokrąglonych narożnikach i jednolitym gładkim blacie.

WIDEO: kamienne blaty i okładziny. Granit i konglomeraty w kuchni

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Blaty kuchenne metalowe

Metal optycznie powiększa wnętrze kuchni, dobrze komponuje się z innymi stalowymi sprzętami – lodówką, piekarnikiem czy. Będzie też ciekawym elementem kontrastującym z innymi, bardziej tradycyjnymi elementami wyposażenia. Kuchenne blaty metalowe – podobnie jak kamienne – różnią się trwałością. Najtrwalsze są blaty z aluminium lub ze stali kwasoodpornej, która nie ulega korozji. Stal niższej jakości jest znacznie mniej trwała. Łatwiej ją zarysować, trudniej wyczyścić, może się odbarwiać, a po pewnym czasie – korodować. Niewątpliwą  zaletą takiego blatu jest to, że jest niezwykle higieniczny, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje. Łatwo się go myje.

Oczywiście blaty nazywane metalowymi nie są w całości zrobione z metalu. Najczęściej blachą stalową grubości 3 mm pokrywana jest wodoodporna płyta wiórowa, rzadziej MDF. Długość elementu na taki blat jest równa długości płyty, która jest jego rdzeniem. Tak więc najczęściej takiego blatu nie wykonamy z jednego kawałka – niezbędne będą łączenia. Metalowe blaty można zamówić w studiu oferującym meble kuchenne, u producenta albo w niektórych firmach produkujących zlewozmywaki.

Cena za 1 m takiego blatu o szerokości 60 cm wynosi od 300 zł.

Blat ze stali nierdzewnej
Autor: Mariusz Bykowski Blat ze stali nierdzewnej nadaje kuchni nowoczesny, ekskluzywny charakter. Służy on zarówno osiągnięciu harmonii (inne elementy ze stali), jak i kontrastu (drewniana podłoga).
Blat kuchenny drewniany
Autor: Mariusz Bykowski Jeśli chcesz mieć drewniany blat, najlepiej wybierz ten wykonany z niedużych klejonych elementów, który znacznie lepiej zniesie zalanie wodą niż zrobiony z litych desek – może się pod jej wpływem odkształcić jedynie w minimalnym stopniu.

Blat do kuchni drewniany

Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę, łatwo je zarysować, a to, jak znoszą zalanie wodą, zależy od gatunku drewna, z którego są zrobione. Dlatego decydując się na blat drewniany, powinniśmy wybrać z twardego i stabilnego gatunku drewna, którego elementy pod wpływem klejenia i wody nie odkształcą się. Na kuchenne blaty najlepiej sprawdza się spośród gatunków egzotycznych drewno merbau, tek, iroko, palisander i mahoń, a z krajowych dąb, jesion, orzech, akacja czy buk. Nie polecamy blatów kuchennych z miekkich gatunków drewna (np. sosna, klon, brzoza), bo chłoną wilgoć i zanieczyszczenia, łatwo je uszkodzić.

Niezależnie jednak od gatunku drewna, taki blat kuchenny trzeba zabezpieczyć powłokami ochronnymi, które uodpornią powierzchnię blatu na trudne warunki panujące w kuchni i zachowają naturalną urodę drewna. Popularne jest olejowanie i woskowanie blatów, co nie tylko podkreśla fakturę drewna, ale również nie dopuszcza do wchłaniania wilgoci.

Jednak blat drewaniany, nieważne jak dobrze zabezpieczony, nie jest tak odporny jak np. blaty kamienne. Jest wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego  wymaga np. stosowania podkładek pod gorące garnki, trzeba też używać desek do krojenia. Trzeba natychmiast wycierać wszelkie kolorowe ciecze (np. sok z buraków, marchwi cz wino), które rozlały się na blacie. Uwaga! Wszystkie impregnaty do stosowania na drewnianych blatach kuchennych muszą mieć atest spożywczy!

Drewniane blaty kuchenne ceny

Ceny drewnianych blatów są różne i zależą od gatunku drewna, grubości blatu i techniki wykonania.  Przykładowo, blaty z miękkiej sosny mogą kosztować od 150-200 zl/m2 klejonki, z buku ok. 300 zł/m2, a z dębu 335-400 zł/m2. Blaty z drewna egzotycznego to koszt rzędu 500-900 zł/m2, najwyższe ceny osiągają blaty z drewna iroko czy merbau – ok. 950 zł/m2.
Grubość blatu drewnianego klejonego zależnie od producenta wynosi 2-4 cm, im blat ma większa grubość, tym jest droższy.

Blaty kuchenne laminowane

Popularne są blaty kuchenne z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL, czyli kilkunastoma warstwami tworzyw sztucznych wzmocnionych i zaimpregnowanych żywicami syntetycznymi. Zewnętrzna warstwa laminatu może imitować kamień, drewno, a nawet metal.

Blaty laminowane są najtańsze – 1 m2 może kosztować zaledwie kilkadziesiąt złotych. Są one jednak niezbyt trwałe i w przeciwieństwie do drewnianych z reguły nie uratują ich zabiegi renowacyjne. Wprawdzie są wśród nich blaty z powierzchnią odporną na zaplamienie, wysoką temperaturę, detergenty domowe i ścieranie, ale łatwo je zarysować, a przycięte krawędzie blatów nie są odporne na wodę i po pewnym czasie blat (szczególnie niezabezpiecznony listwą czy silikonem) może się wybrzuszyć lub odkształcić.

Do zalet blatu laminowanego można zaliczyć odporność na tłuste opary, zaplamienia substancjami używanymi w gospodarstwie domowym, wysoką temperaturę i ścieranie. Łatwo się je czyści, są odporne na działanie chemikaliów występujących w środkach czyszczących. Kolory blatów nie blakną pod wpływem promieni słonecznych.

Natomiast do wcześniej wspomnianych wad trzeba dodać skłonność do matowienia pod wpływem pary wodnej oraz podatność na zarysowania (bezpośrednio na blacie nie wolno kroić nożem ani używać tłuczka). 

Blaty kuchenne: spieki kwarcowe

Spiek kwarcowy to nowość na rynku - bardzo cienkie płyty ceramiczne (grubości 3 mm) o wielkich formatach (na przykład 1000 x 3000 mm). Doskonale nadają się na blaty kuchenne – nie uwalniają żadnych substancji pod wpływem wody (mają certyfikaty gastronomiczne), są odporne na ścieranie, zarysowania oraz działanie środków chemicznych. Płyty łączą się bezspoinowo, wymagają jednak podkonstrukcji z płyty lub profili aluminiowych. Koszt tego typu blatu jest porównywalny z blatem kamiennym.

Drewniany blat kuchenny
Autor: M. Bykowski Blat kuchenny z drewna egzotycznego, wykończenie ścian również w tym stylu...
Warto wiedzieć

Który blat kuchenny jest łatwy do czyszczenia?

Najmniej wysiłku będą wymagały blaty granitowe, kompozytowe i laminowane. Wystarczy je przetrzeć ścierką z detergentem.

Pamiętaj, że ważny jest także wzór blatu – na gładkim, zwłaszcza ciemnym, dostrzeżesz nawet najdrobniejsze zabrudzenie. Nie zauważysz go na blacie z drobnym wzorem, który jest najpraktyczniejszy.

Nieco uciążliwe w codziennej eksploatacji mogą być blaty szklane i metalowe – zawsze powinny być wytarte do sucha, w przeciwnym razie powstaną na nich nieestetyczne smugi czy zacieki.

Na blacie z konglomeratu po pewnym czasie pojawią się rysy, które możemy usunąć szlifując go… Najlepiej, gdy zrobi to fachowiec.

Także drewniany blat koniecznie trzeba będzie co pewien czas odświeżyć (jeśli jest intensywnie eksploatowany – nawet co kilka miesięcy). Możemy to zrobić samodzielnie, szlifując jego powierzchnię papierem ściernym i impregnując ją.

Blat kuchenny na odpowiedniej wysokości

Blat kuchenny może być ten wymarzony, ale nie spełni swojej użytecznej funkcji, gdy znajdzie się na złej wysokości. To oczywiście powiązanie jest z wysokością zabudowy szafek kuchennych. Standardowo umieszcza się je 85 cm nad podłogą, ale jeśli domownicy są wysocy, warto rozważyć zamontowanie blatów kilka-, kilkanaście centymetrów wyżej – stosownie do ich wzrostu.

Nie powinno być z tym kłopotu, ponieważ wiele sprzętów oraz mebli kuchennych ma nóżki z regulowaną ich wysokością. Według specjalistów od ergonomii, blat kuchenny jest idealnie dopasowany do wzrostu użytkownika, jeżeli znajduje się 15 cm poniżej jego zgiętego łokcia.

Wideo: jaki blat kuchenny jest najlepszy?

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
michalz
|

Komentarz w temacie blatu granitowego czarnego. Od dwóch miesięcy mamy i używamy. W poprzednim lokum mieliśmy blat laminowany, któremu nic się nie stało przez 7 lat użytkowania, a dodam, że mamy bardzo aktywne dzieci.
Porównując, uważam, że lepiej sprawdza się zwykły laminat. Na granicie szczególnie czarnym wszystko widać, dotknięcia palca, postawienie czegoś - generalnie wszystko. Nie da się go "przeczyścić" przejechaniem ręki. Blat laminowany nie dość, że kilka/kilkanaście razy tańszy to jest dużo łatwiejszy w obłudze. Ostatecznie z blatem granitowym fajnie sobie robić zdjęcia (ew jemu robić zdjecia), chwalić się nim i to tyle. Funkcjonalnie słabsze rozwiązanie i nie dajcie się zwieźć producentom super zaletą, że się nie rysuje. No nie rysuje się, ale kto rysuje blaty? :). Jak się dba to i blat laminowany nie będzie porysowany. Poza tym w cenie granitu to blat laminowany można co roku przez 10 lat wymieniać na nowy. Granit to inwestycja na min. 10 lat. Radzę 100 razy się zastanowić, bo uzysk niewielki, a koszt spory.

Michał
|

Warto kierować się parametrami i surowcem.

Daga167
|

Właśnie tak czułam, że większość tych artykułów jest tendencyjna, bardzo dziękuję za tę praktyczną podpowiedź. Pozdrawiam

Sylwia
|

Proszę o info z czego poleca Pan blaty do kuchni co bedzie najbardziej trwałe

stolarz
|

Już dawno nie widziałem tu rzetelnego artykułu.

-Blaty z kompozytów bardzo łatwo się rysują. Miałem, przekonałem się na własnej skórze.
-Blaty drewniane - nawet najtwardsze są beznadziejnie trudne w utrzymaniu. Impregnowane, szanowane a i tak po pół roku wyglądają jakby miały kilka lat. Ładnie wyglądają w sklepie i u osób, które kuchnię mają, ale nie używają. Czasem kawa, ew. jakaś kanapka. Obiady na mieście - jest szansa, że będą długo ładne.
-Blaty wiórowe laminowane. Najpospolitsze, względnie tanie. A jednocześnie najpraktyczniejsze. Woda stojąca na blacie nie czyni mu krzywdy, o ile nie jest na brzegu, łączeniu blatu. Gorący garnek - jedne to znoszą, inne nie, zależy od rodzaju laminatu. Rysuje się, ale nie bardziej od w/w. Najlepiej wybierać wzory niejednolite, ukrywające drobne rysy. Wykończenie matowe, na połysku widać każdą ryskę. A jeśli trzeba wymienić, jest to względnie (względem tych "lepszych") tanie.

To oczywiście, jak już wyżej pisałem, propozycja dla przeciętnego użytkownika. Ci którzy kuchnię mają, nie używają, ew. nie liczą się z pieniędzmi, mogą wybierać cokolwiek. Także lakierowane utwardzanymi lakierami blaty z mahoniu lub innych egzotycznych gatunków drewna.

A skąd to wszystko wiem? Od 28 lat jestem stolarzem :) A pracowałem na produkcji, montażu, zaopatrzeniu, reklamacjach, ekspertyzach... Z każdej strony zagadnienia, łącznie z byciem klientem.

Granitex
|

Ale każdy się zgodzi, że blaty granitowe wyglądają bardzo ładnie i są lepsze od laminowanych.

alek
|

ja mam
granit od Pol roku, nie ma zarysowan, latwo się czyści ogolnie jestem
zadowolona;) od marmur dulemba zamawialam, wybieralam miedzy marmurem a a granitem;)

Granix
|

Artykuł napisany faktycznie bez odpowiedniego zaznajomienia z tematem, blaty z granitu są dostępne w cenie jak kolega napisał powyżej od 350pln/ m2 wiem bo je produkuję, wymagają impregnacji, ale mimo wszystko z moich doświadczeń granit jest najlepszym materiałem.
drugie w kolejności są konglomeraty kwarcytowe.
to tak w telegraficznym skrócie .

Rosita
|

Cały artykuł jest nierzetelny. Już chociażby samo sformułowanie, iż na blatach granitowych można tłuc kotlety, a materiał ten ma tak małe pory, że nie trzeba go impregnować wprowadza w błąd czytelnika. Każdy granit ma inną strukturę oraz różnej wielkości pory, mniejsze lub większe (np. brazylijskie granity są raczej bardzo porowate). Również każdy granit należy zaimpregnować, by np. zmniejszyć absorpcję wody czy tłuszczu. Mniej porowatym materiałem będą konglomeraty kwarcytowe, jednak są one zazwyczaj droższe.

Janek Ziętek -mistrz kamieniar
|

Drogi autorze niestety ale piszesz nieprawdę jeżeli chodzi o granit czy też konglomeraty. Drodzy czytelnicy blaty granitowe można już nabyć od 350zł/m2 natomiast godne polecenia są blaty z konglomeratow kwarcytowych /odporne na jakiekolwiek zarysowania ,poplamnienia.