Blat z kamienia. Jaki kamień wybrać na blat kuchenny? Poradnik

2018-08-27 16:30

Blat z kamienia do kuchni można wybierać spośród wielu rodzajów. Kamienny blat będzie jednym z najtrwalszych i najsolidniejszych elementów kuchni, a więc tym bardziej warto przemyśleć decyzję, z jakiego ma być materiału. Zobacz, jaki materiał najlepiej nadaje się na blat kuchenny oraz w jaki sposób pielęgnować blaty kuchenne z kamienia.

Blat kuchenny z kamienia
Autor: Radosław Wojnar Kamienny blat jest nie tylko efektowny wizualnie, ale również bardzo trwały i solidny. Granitowe blaty dodają kuchni wykwintności i elegancji. Dzięki „kołnierzowi” zachodzącemu na ściany łatwiej ją utrzymać w czystości.

Na blat kuchenny można wybierać z 200 odmian granitu, podobnie wygląda sytuacja z marmurami i piaskowcami. W tak bogatej ofercie każdy znajdzie kolor pasujący do aranżacji wnętrza swojego domu, mniej lub bardziej intensywne wzory, odpowiednie wykończenie powierzchni. Co prawda kamień we wnętrzach najczęściej stosuje się jako okładziny ścian, wykończenie posadzek, kabin prysznicowych, jednak ciekawą aranżację tworzą wykonane z tego materiału właśnie blaty kuchenne.

Jaki kamień na blat w kuchni?

Do kuchni zalecane są: granit, porfir oraz bazalt (odporne na zaplamienia). Ewentualnie można sięgnąć po marmur lub trawertyn, ale wtedy trzeba zabezpieczyć blaty przed zaplamieniem czy nasiąkaniem wodą. Wszystkie gatunki kamienia naturalnego są odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego nadają się na blaty kuchenne.

Zakłady kamieniarskie dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii mają możliwość nadania materiałowi niemal nieograniczonych form – łuków i innych bardziej skomplikowanych kształtów sugerowanych na przykład przez projektanta. Można je wyciąć bez problemu – ale wtedy dobrze by było, aby inwestorzy dysponowali szablonem.

Wykończenie blatu z kamienia

Kamienne elementy - takie jak blaty kuchenne - mogą mieć powierzchnię wykończoną na kilka sposobów. We wnętrzach często są stosowane te polerowane – ze względu na łatwość utrzymania ich w czystości. Do wnętrz urządzonych w stylu klasycznym znakomicie nadają się kamienne elementy o powierzchni szczotkowanej (tak zwanej antico), która jest lekko nierówna i nie błyszczy.

Ostatnio chętnie wybierane są również kamienie wykończone matowo lub całkiem surowe. Można również kupić płomieniowany granit o bardzo chropowatej fakturze. Standardowo jest przeznaczony do stosowania na zewnątrz, ale jeśli ktoś chce, można użyć go we wnętrzach – szczególnie pasuje do tych zaaranżowanych rustykalnie. Niekiedy elementy kamienne wymagają specjalnego przygotowania do zastosowań we wnętrzach. Takich zabiegów potrzebuje na przykład trawertyn i inne delikatniejsze odmiany kamienia – choćby marmur.

Blat z kamienia
Autor: M. Czechowicz Blat z kamienia

Jak czyścić i pielęgnować blat kamienny?

Aby uodpornić wyroby kamieniarskie na ewentualne trudne do usunięcia plamy, można je zabezpieczyć impregnatami. Warstwa ochronna z preparatu chemicznego pozwoli na łatwiejsze doczyszczenie powierzchni blatu.

Do pielęgnacji kamienia najlepiej nadaje się woda. Jeśli jednak blat kamienny został zabrudzony tłuszczem, można go oczyścić łagodnym detergentem – ważne, by nie był on z grupy tych przeznaczonych na kamień pochodzący z wody oraz na rdzę. Tego rodzaju środki mogą uszkodzić powierzchnię kamiennego elementu. Bardzo zabrudzone powierzchnie należy czyścić specjalnymi środkami do kamienia. Zdarzające się czasem trwałe zaplamienia pomogą również usunąć firmy produkujące kamień.

Ryzyko trwałego zabrudzenia powierzchni kamienia minimalizują środki impregnujące. Jednak producenci elementów z tego materiału zalecają ograniczenie ich użycia wewnątrz domu. Po pierwsze – są to środki chemiczne, więc na przykład stosowanie ich do ochrony blatów kuchennych mających kontakt z żywnością nie jest wskazane.

Sprawdź też:

Blat łupek kamień
Autor: Mariusz Bykowski Blat kuchenny z łupku.

Zalety blatów z kamienia

  • kamień jest materiałem niepalnym i długo się nagrzewa, co oznacza, że można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych;
  • na blacie z kamienia można bez obaw kroić ostrym nożem, rozbijać kotlety, stawiać gorące naczynia;
  • blat kamienny jest bardzo trwały;
  • jeśli się zniszczy, można go odnowić. Drobne rysy można usunąć samemu, polerując blat kamieniem szlifierskim.

Wady blatów kuchennych z kamienia

  • blaty z kamienia są ciężkie, więc szafki muszą być na tyle wytrzymałe, aby utrzymać ich ciężar;
  • przycinanie i montaż blatu kamiennego są możliwe tylko z użyciem specjalistycznych narzędzi – najlepiej powierzyć to zadanie fachowcowi;
  • niektóre kamienie łatwo się plamią, dlatego blat koniecznie należy zaimpregnować;
  • kamień jest zimny w dotyku;
  • kamień naturalny jest jednym z droższych materiałów na blaty.

Sprawdź też:

Kamienny blat
Autor: www.muratorprojekty.pl Kamień naturalny jest piękny, ale nie każdy nadaje się na blat kuchenny. Marmur jest podatny na zaplamienia, więc wymaga impregnacji. Natomiast granit jest odporny na uderzenia, działanie wody, wysokiej temperatury i chemikaliów, dlatego mimo wyższej ceny jest najczęściej wybieranym materiałem na blat Link: www.muratorprojekty.pl
Warto wiedzieć
Blaty z konglomeratu

Autor: Piotr Mastalerz

Blat kuchenny z kwarcytowego konglomeratu.

Imitacja kamienia na blat

Blaty z kamienia naturalnego można zastąpić konglomeratami kamienia (kamień syntetyczny). Wykonane są one ze zmielonego kamienia – marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Są lżejsze (o blisko 20%) i tańsze od kamieni naturalnych. Wszystkie konglomeraty są odporne na wilgoć i działanie środków chemicznych, dostępne w wielu kolorach, ale mniej trwałe niż kamień naturalny. Szczególnie konglomeraty marmurowe szybciej się ścierają oraz tracą połysk. Łatwiej je też zarysować i uszkodzić (szczególnie dotyczy to blatów błyszczących).