Płyta indukcyjna: jaką kupić? Płyty indukcyjne: jak działają, jakie są ich zalety?

2019-03-05 15:19 Urszula Bajorek
płyta indukcyjna Franke
Autor: materiały prasowe Płyta wbudowana w blat kuchenny pozwala na większą elastyczność w planowaniu kuchni i lepsze wykorzystanie miejsca. Na zdjęciu: płyta indukcyjna Franke, Smart FHSM 604 4I BK, wym. 580x520 mm, funkcja Booster (2 pola), sterowanie: Touch Control z czerwonym podświetleniem, programowany czas działania pól, cena ok. 1600 zł

Płyty indukcyjne są coraz chętniej wybierane, bo gotuje się na nich szybko, a więc oszczędnie i to pod każdym względem. Jak działa płyta indukcyjna, jakie ma zalety i na co zwrócić uwagę przed zakupem: poradnik.

To, co najistotniejsze przy wyborze płyty indukcyjnej i ocenie jej zalet, to po pierwsze oszczędność na opłatach za energię elektryczną. Po drugie zaś – czas – który zamiast w kuchni możemy spędzać z bliskimi, ponieważ sprawia, że gotowanie na niej jest wygodne i intuicyjne. Płyta indukcyjna szybko się nagrzewa, jak i niemal natychmiast reaguje na zmianę poziomu mocy. Gotowanie potrawy zaczyna się już w momencie, gdy na polu stanie naczynie z odpowiednim (ferromagnetycznym) dnem.

Płyta indukcyjna: zalety

Płyta indukcyjna nie potrzebuje instalacji gazowej, ale konieczne jest jej podłączenie do trójfazowej instalacji elektrycznej. Ponieważ dostosowują wielkość pola grzejnego do wielkości garnka, płyty indukcyjne grzeją tylko jego dno, od którego nagrzewa się wnętrze, więc zużywa się mniej energii do gotowania (w przypadku płyty gazo­wej regulację płomienia musimy usta­wiać sami, a i tak nie unikniemy strat gazu, bo ogrzewa się również powie­trze nad palnikiem). Ponadto płyty in­dukcyjne mają możliwości, których nie da się zastosować w płytach gazowych:

  • programowanie czasu gotowania,
  • blo­kadę pól grzejnych (zmiana ustawień wymaga wyłączenia blokady),
  • szybkie nagrzewanie się wybranego pola, moż­liwość zwiększenia jego mocy nawet o 60%,
  • system automatycznego zagoto­wania (pole grzejne pracuje pełną mocą do momentu zagotowania potrawy, na­stępnie redukuje grzanie do poziomu gotowania na wolnym ogniu),
  • pamięć temperatury i czasu gotowania ulubio­nej potrawy i wiele innych zależnie od standardu płyty.
Płyta indukcyjna TEKA
Autor: materiały prasowe Najnowocześniejsze płyty indukcyjne mają pola automatycznie dostosowujące się do wielkości naczyń. Płyta indukcyjna TEKA

Wymiary i budowa płyty indukcyjnej

Płyty indukcyjne, podobnie jak i te innego rodzaju, mogą mieć od 40 do 90 cm szerokości, a najbardziej typowe, to tzw. 60. Trzeba jednak pamiętać, że wymiary zewnętrzne mogą być nieco inne niż tzw. instalacyjne. Płyta główna jest zwykle ceramiczna lub ze specjalnego szkła i ma lub nie (niektóre grzeją w każdym miejscu, po postawieniu naczynia) zaznaczone pola grzewcze – jest ich najczęściej od 2 do 7 - różnej mocy (zwykle waha się ona od 1 do 3 kW). Luksusem są płyty indukcyjne o szerokości około 90 cm z pięcioma polami. Z drugiej strony nie każdemu taki luksus jest potrzebny. Dobrze rozpatrzyć też nietypowe rozwiązania, jak płyty indukcyjne z palnikami w jednej linii ub w formie nerki – cieszące się popularnością ergonomiczne rozwiązanie wprowadzone przez markę Teka. Umożliwiają one lepszy dostęp do wszystkich naczyń ustawionych na płycie.

Płyta indukcyjna TEKA IRC 9430 KS
Autor: TEKA Płyta indukcyjna TEKA IRC 9430 KS
  • Płyta indukcyjna IRC 9430 KS firmy Teka

Ma 4 pola indukcyjne o mocy 1800/2500, 1800/2500, 1400/1800 i 2300/3200 W. Jest zrobiona z czarnego szkła bez ramy. Sterowana sensorowo typu slider. Gotowanie ułatwiają funkcje Power Plus (zwiększa moc pola grzejnego nawet o 60%), Quick Boiling, Total Zone (sterowanie dwoma polami jednocześnie, co umożliwia gotowanie w dużej brytfannie), Stop & Go (chwilowe przerwanie gotowania i powrót do poprzedniego trybu pracy bez potrzeby ponownego ustawiania poszczególnych funkcji), funkcja utrzymywania ciepła, wskaźniki zalegania ciepła oraz timer. Wymiary: 95 x 52 cm. Moc przyłączeniowa: 7400 W. Cena: ok. 3500 zł

Najnowsze modele płyt indukcyjnych są wyposażone w pola grzejne łączące poszczególne strefy grzejne (np. płyta indukcyjna Amica). Nowością jest funkcja dzieląca powierzchnię całej płyty na 3 strefy temperaturowe pozwalająca szybko przesuwać naczynia z miejsca na miejsce w zależności od potrzeby, tak jak w urządzeniach profesjonalnych (płyty indukcyjne Gaggenau). Popularna jest zwiększająca moc płyty indukcyjnej funkcja booster do szybkiego gotowania wody, podsmażania czy podgrzewania. Z kolei wskaźnik zalegania ciepła, który informuje o temperaturze pola tuż po wyłączeniu grzania, umożliwia wykorzystanie resztki ciepła do zakończenia gotowania i pozwala nieco zaoszczędzić na kosztach energii.

Płyty indukcyjne są sterowane sensorowo, a wyświetlacze podają informacje o temperaturze i stanie poszczególnych pól grzejnych, a także udostępniają zaawansowane funkcje kontroli bezpieczeństwa oraz wydajności urządzenia. Płytę indukcyjną uruchamia się przez dotyk w oznaczonym miejscu, a moc pól można zwiększać poprzez kilkakrotne dotknięcie oznaczonego miejsca, a w niektórych modelach także ruchem posuwistym (za pomocą palca).

Najbardziej przekonują do płyt induk­cyjnych pola grzejne szybko stygnące po wyłączeniu, więc też brak ryzyka popa­rzenia. Nie nagrzewa się również otocze­nie pól, więc w czasie gotowania płytę można dotykać, nic się na niej nie przy­pali (o ile nie podcieknie pod garnek). Niestety, dobrej jakości płyta indukcyjna jest droga, a do każdej trzeba kupić dobrej jakości garnki z dnem ze stali ferromagnetycz­nej, bo inaczej płyta się nie włączy.

Płyty indukcyjne są dostępne w kolorach: czarnym, białym, rzadziej ciemnoszarym czy srebrnym, a także z ramą ze stali lub bez ramy, i mogą być montowane na blacie lub na równi z nim.

Uwaga! Płyty indukcyjne wytwarzają też pole elektromagnetyczne i nie powinny z nich korzystać osoby z rozrusznikiem serca, bo mogą zakłócać jego pracę. Do płyty nie należy też zbli­żać urządzeń, na które pole może mieć niekorzystny wpływ, na przykład karty kredytowe

Warto wiedzieć

Płyta indukcyjna: klasa energetyczna

To parametr określający zużycie prądu przez urządzenie. Klasy energetyczne podawane są w skali od A do G, gdzie A oznacza urządzenia o najmniejszym zużyciu energii, G – najmniej ekonomiczne i opłacalne. Urządzenia AGD w klasie A mają też przy literze znak +, aż do A+++ i to one są najoszczędniejsze, ale też stosunkowo drogie. Metka z informacją o klasie energetycznej znajduje się na każdym urządzeniu.

Jakie garnki do płyt indukcyjnych

Płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej – czyli szybkich zmian pola elektromagnetycznego. Technika ta współdziała jedynie z naczyniami z ferromagnetycznej stali, w których wytwarzają się prądy wirowe odpowiedzialne za nagrzewanie się wyłącznie garnka z potrawą.

Wszystko opiera się na zamontowanych w płycie induktorach. Za ich sprawą tworzy się w garnku pole wirowe i ciepło generowane jest bezpośrednio w jego dnie, gdy postawimy go na płycie indukcyjnej, nie zaś na samym polu. Dzięki temu właśnie strefa grzewcza tego typu płyty nagrzewa się wtórnie – od dna naczynia, a reszta jej powierzchni pozostaje chłodna. Dlatego też bardzo istotne jest, by używać odpowiednich garnków do płyt indukcyjnych – na dnie takich naczyń zazwyczaj jest informacja (symbol) na jakiego rodzaju płyty są przeznaczone. W garnku szklanym, stalowym, czy emaliowanym można gotować na gazie i na zwykłej płycie elektrycznej, ale, by to robić na płycie indukcyjnej musi on mieć dno ferromagnetyczne. Jeśli nie zdążyliśmy jeszcze kupić takich garnków, możemy zaopatrzyć się w specjalne podkładki pod naczynia, dzięki którym zwykły garnek, czyli nie przewodzący ciepła, na płycie indukcyjnej się nagrzeje.

Płyta indukcyjna: funkcje i rozwiązania

Obecnie w standardzie w płytach indukcyjnych znajdują się: wskaźnik ciepłe resztkowego, zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz przed włączeniem przez dzieci i minutnik (timer). Płyty indukcyjne mają także regulację mocy grzania, a większość z nich wyposażonych jest w funkcję zwiększenia mocy, zwaną booster (może podgrzać naczynie nawet ok. 50 procent szybciej niż standardowe płyty). W wielu modelach są też takie zatrzymujące grzanie czy zmniejszające moc. Nowoczesne płyty indukcyjne potrafią nawet automatycznie zmniejszyć wysoką początkowo moc pola, by potrawa się nie przypaliła, a pola mają również pamięć ustawień. Są też płyty indukcyjne wyposażone w czujniki, dzięki czemu same regulują moc temperatury grzania. Trzeba podkreślić, że płyty indukcyjne z detektorem nie tylko potrafią „wyczuć” postawienie na nich naczynia (z odpowiednim dnem), ale również jego kształt i wielkość (np. naczynia nietypowe – owalne, duże), a wtedy zaczynają gotować. Po zdjęciu naczynia – kończą pracę. Dzieje się tak w przypadku zastosowania pola indukcyjnego tzw. pełnopowierzchniowego albo w przypadku połączeniu kilku cewek magnetycznych, które tworzą duży obszar. Warto dodać, że w przypadku pola pełnopowierzchniowego można na płycie indukcyjnej postawić kilka garnków różnej wielkości. Nie trzeba wtedy korzystać ze standardowej liczby pól grzewczych. Na rynku pojawiły się także płyty indukcyjne zintegrowane z wyciągiem.

Warto wiedzieć

Czyszczenie płyty indukcyjnej

Płyty indukcyjne i ceramiczne nie tolerują brudu – po każdym użyciu należy je przetrzeć, a rozlane lub przypalone resztki usunąć.

Płyta indukcyjna: cena

Cena urządzenia zależy od kilku czynników: wielkości płyty indukcyjnej, zastosowanych rozwiązań (funkcji), a także od marki – przy czym polecamy kupowanie urządzeń znanych firm, choćby z tego powodu, że łatwiej o ich serwis, części zamienne czy, jeśli zachodzi potrzeba - naprawę. Musimy liczyć się z ceną minimalną od ok. 1200 zł wzwyż, a wiele firm sprzedaje płyty indukcyjne na raty.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE