Jaki piekarnik wybrać? Specjalne funkcje piekarników
Producenci wyposażają piekarniki w dodatkowe urządzenia. Podpowiadamy, które z nich będą naprawdę przydatne. Dowiedz się, jaki piekarnik wybrać.
Dodatkowe wyposażenie i specjalne funkcje ułatwiają pieczenie i powodują, że przyrządzanie potraw staje się zabawą. Warto jednak wiedzieć, że modele, które potrafią więcej, są droższe.
- Termosonda. Umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy. W momencie, gdy danie osiągnie właściwą temperaturę piekarnik samoczynnie wyłączy się i poinformuje o tym dzwonkiem
- Prowadnice teleskopowe. "Jeżdżą" na nich blachy piekarnika, co bardzo ułatwia wysuwanie półek. Każdy teleskop jest zaopatrzony w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Bez trudu i obaw o poparzenie wyjąć można np. całą blachę z foremką napełnioną ciastem i sprawdzić, czy jest już wystarczająco przyrumienione.
- Wózek piekarnika. To system umożliwiający wysunięcie od razu całej komory. Dzięki niemu wygodnie i bezpiecznie można dostać się do potrawy od góry lub wyjąć z boku jedną ze środkowych półek, by sprawdzić, czy danie przygotowywane na niższym poziomie jest już gotowe.
- Funkcja utrzymywania temperatur. Przydaje się, gdy przygotowywane danie wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Po uruchomieniu tej funkcji, nie musimy sprawdzać, czy bezy nie przypaliły się tkwiąc w piekarniku już drugą godzinę.
- Podświetlany panel sterowania. Pozwala obsłużyć piekarnik bez zapalania światła w pomieszczeniu.
- Wkłady z emalii katalitycznej. W wysokiej temperaturze degradują wszelkie znajdujące się na ściankach piekarnika zanieczyszczenia: tłuszcz, resztki potraw. Po zakończeniu pieczenia komorę piekarnika wystarczy omieść miękką zmiotką, by urządzenie było czyste. Zużyty wkład można wymienić na nowy.
- Funkcja pirolizy. To system samooczyszczania się piekarnika. Nie trzeba go nawet omieść.
- Aktywny katalizator. Wychwytuje cząsteczki zapachowe z oparów. Dzięki niemu na szafkach kuchennych nie odkłada się tłusty kurz, a powietrze nie jest przesycone zapachami potraw ( szczególne ważne, jeśli kuchnia otwarta jest na pokój).
Programator pracy piekarnika
Dzięki niemu zaprogramujesz pracę piekarnika i możesz spokojnie oddać się swojemu hobby lub wypocząć w tym czasie. Możesz zaprogramować czas pracy piekarnika, po którym wyłączy się samoczynnie. Nowoczesne piekarniki posiadają również zaprogramowane ustawienia do poszczególnych potraw. Wystarczy podać wagę, typ produktu i piekarnik sam dobierze nam odpowiednią temperaturę oraz czas pieczenia. Niektóre modele posiadają również termosondę, która kontroluje nam również temperaturę wewnątrz ciasta lub pieczeni.
Najbardziej zaawansowane technologicznie piekarniki posiadają kolorowe, przewijane wyświetlacze TFT, które umożliwiają oglądanie, przewijanie i wybieranie fotografii różnych potraw i przepisów kulinarnych, co ułatwia szybki i logiczny wybór. Automatyczny wybór funkcji zwykle wgrany jest w różnych językach. Umożliwia on swobodne i łatwe pieczenie nawet osobom nie obytym w kuchni.
- Wyświetlacz cyfrowy. Pokazuje komunikaty o wybranych funkcjach w kilkunastu językach, w tym oczywiście - polskim.
- Elektroniczna automatyka programów. Kilkadziesiąt starannie dobranych zestawów opracowanych do przygotowania różnorodnych potraw może przydać się początkującej gospodyni. Wystarczy podać pozycję, wagę i rodzaj potrawy, aby urządzenie samo wybrało odpowiedni program, czas, rodzaj grzania, temperaturę. To oszczędność nie tylko czasu i energii, ale też satysfakcja z jakości potrawy, która nie może się nie udać.
- Wytwornica pary. Do niedawna ta technika stosowana była tylko w profesjonalnym sprzęcie, w restauracjach. Dziś możemy mieć ją w domu. Potrawy po takiej parowej obróbce są soczyste i kruche, nie tracą witamin, soli mineralnych, właściwego im koloru. Gotują się szybko, dlatego zachowują większość składników odżywczych. Temperatura - 95oC jest na tyle wysoka, aby zagwarantować bezpieczne gotowanie i jednocześnie na tyle niska, aby nie pozbawiać delikatnych potraw - ryb czy warzyw - ich naturalnego aromatu. Jest to jednak urządzenie bardzo drogie (na zdjęciu obok piekarnik do gotowania na parze).
Przy zakupie piekarnika zwróć uwagę na sposób otwierania drzwiczek
Drzwiczki w piekarniku można otwierać do dołu, co jest najbardziej popularnym rozwiązaniem. Mogą się one otwierać również do boku - na lewą lub prawą stronę. Rozwiązanie to jest bardzo wygodne w przypadku zamontowania piekarnika w wyższym słupku.
Drzwiczki do piekarnika powinny być idealnie gładkie, zbudowane z materiału, który łatwo będzie czyścić.
Omawiając ten element urządzenia warto też napisać o funkcji „zimnych drzwiczek” (CoolDoor), które zbudowane są z dwóch warstw, przy czym ta zewnętrzna nie nagrzewa się.
Można spotkać na rynku również bardziej zaawansowane w budowie drzwiczki, które mają trzywarstwową warstwę szklaną, odbijającą ciepło do wewnątrz (UltraCoolDoor). Takie piekarniki oferuje na przykład słoweński producent sprzętu AGD-Gorenje. Ponadto drzwiczki w piekarnikach tej firmy posiadają funkcję GentleClose – wystarczy delikatnie popchnąć drzwiczki, aby te zamknęły się same bez żadnego dźwięku.
Radzi ekspert Gorenje