Blender ręczny i kielichowy: mały i pomocny sprzęt AGD

2019-04-23 15:31 Urszula Bajorek
blender molekularny Wartmann
Autor: materiały prasowe Moc 2000 W sprawia, że blender molekularny „Wartmann” idealnie rozdrabnia nie tylko warzywa i owoce, lecz także twarde ziarna (np. ciecierzycę), a przy dłuższym blendowaniu podgrzewa potrawy

Blender powinien znaleźć się w każdej kuchni, bo niezwykle usprawnia prace. Bez niego przygotowanie wielu potraw, zwłaszcza surówek i sałatek, jest o wiele dłuższe i bardziej absorbujące. Blender sprawdzi się przy rozdrabnianiu, siekaniu, blendowaniu, miksowaniu i ubijaniu. Podpowiadamy, jaki wybrać.

Sprzęty, które ułatwiają codzienne życie nazywane małym AGD dopiero od niedawna mają godne siebie miejsce na blatach, a nie w zakamarkach kuchennych szafek. Doceniliśmy to, że dzięki nim posiłek dla rodziny można przygotować szybciej, a czasem też bez nadzoru. Poza stałym miejscem na kuchennym blacie i podłączeniem do instalacji elektrycznej nie wymagają niczego więcej, a mogą dużo. Ot, taki na przykład blender - sieka, kroi, ubija białka na pianę oraz słodką śmietankę, rozdrabnia warzywa na zupę-krem, robi zdrowe smoothie, a niektóre z nich również radzą sobie z twardymi orzechami, a nawet kostkami lodu, by zrobić z nich tzw. crush do drinków. A wszystko to trwa zaledwie kilka minut. Blendery można podzielić na dwie zasadnicze grupy. Mniejsze – tzw. ręczne oraz kielichowe.

Blender ręczny

W tej grupie można spotkać trzy rodzaje urządzeń. Najprostszy blender ręczny składa się tylko z samej stopy miksującej, która jest idealna do rozdrabniania, zwłaszcza zup. Wyposażony jest w przycisk włączający, a nierzadko także w specjalne minipółeczki do zawieszenia na ścianie albo „wieszaki”, by móc mieć urządzenie zawsze pod ręką, wieszając je np. na relingu kuchennym. Bywają też, zależnie od modelu, dwa przyciski uruchomiające rozdrabnianie mocniejsze lub słabsze.

Można też kupić blendery ręczne, które mają w zestawie więcej elementów, np. trzepaczkę (rózgę) do ubijania piany i śmietany, pojemnik ze stalowymi ostrzami tnącymi, osobny pojemnik do miksowania (nierzadko z zamknięciem i podziałką), a także wspomnianą już stopę. To na niej znajduje się najczęściej przycisk włączający, także pracy pulsacyjnej (w niektórych modelach trzeba go przytrzymywać) oraz pokrętło (przycisk) do ustawiania szybkości obrotów. Blendery bardziej zaawansowane technologicznie są wyposażone w prędkość płynną, która dostosowuje moc urządzenia, pozwalając na dowolne zmiany szybkości pracy, w zależności od rodzaju rozdrabnianego produktu. Stopę z silniczkiem wewnątrz, zależnie od tego co przygotowujemy, bądź dołączamy do pojemnika (zwanego też rozdrabniaczem), w który wkładamy noże lub tarki, albo bezpośrednio do niej dołączamy końcówkę z nożami czy trzepaczkę. Moc jednych i drugich sięga od 150 do 800 W.

Przeczytaj też:

Wśród blenderów ręcznych osobną grupę stanowią tzw. osobiste zwanhe też sportowe, smoothie, kubki miksujące, a także koktajlery – z takimi nazwami można się bowiem spotkać. Tego typu blendery służą do robienia koktajli owocowych, czy warzywno-owocowych. Korzystają z nich często osoby lubiące ćwiczenia sportowe, wycieczki rowerowe, jak i mamy małych dzieci. Bo zdrowe koktajle przygotowuje się w nich szybko i bardzo prosto, a niektóre modele mają nawet wbudowaną „słomkę”, ułatwiającą picie. Dzięki nim, mamy pewność, że koktajl jest zawsze świeży i nie ma żadnych konserwantów. Ich moc to od 180 do 800 W, a objętość pojemnika na koktajl wynosi od 500 ml.

Blender kielichowy (stojący)

Blendery kielichowe to mały sprzęt AGD, który przechodzi chyba największą metamorfozę, bo wciąż są udoskonalane i potrafią coraz więcej. Składają się z korpusu, w którym mieści się silnik oraz nakładanego szklanego bądź wykonanego ze specjalnego tworzywa kielicha ze stalowymi ostrzami wewnątrz. Na korpusie znajduje się także panel starowania – może mieć wyświetlacz oraz przyciski. Blendery kielichowe teoretycznie tylko rozdrabniają - mają funkcje turbo (szybka praca), a także tryb pulsacyjny i płynną zmianę prędkości, a liczy się w nich także prędkość obrotów ostrzy. W niektórych modelach jest tak duża, że mogą rozdrabniane składniki podgrzewać – co ważne jest, np. dla wegan.

Nowością w tej grupie są tzw. blendery molekularne. Za sprawą bardzo mocnego silnika oraz idealnych ostrzy potrafią zmiksować składniki tak, że mają one aksamitną konsystencję. Te urządzenia również podgrzewają potrawę, i to bez wyposażenia w płytę grzewczą, a wszystko dzięki szybkości.

Jeszcze jedną nowością w grupie urządzeń są blendery próżniowe. To w nich wprost z kielicha jest odsysane powietrze, a więc pracują niemal próżniowo, zaś zrobione potrawy (napoje) można od razu przechowywać w dołączonych do zestawu próżniowych pojemnikach. Tak więc, np. koktajle nie tracą swoich właściwości i dłużej pozostają świeże, bo ich składniki utleniają się w minimalnym stopniu. Zależnie od modelu ich moc wynosi od 500 do 2000 W.

Wyposażenie blenderów i zabezpieczenia

W blenderach ręcznych są to rodzaje półek do zawieszenia lub postawienia na blacie kuchennym. W tych bardziej rozbudowanych:

  • wymienne końcówki nakładane na stopę,
  • dodatkowy pojemnik,
  • jeden większy pojemnik z pokrywą oraz dwoma otworami – do jednego wrzuca się produkty, do drugiego podłącza część z silnikiem, a do wnętrza pojemnika (rozdrabniacza) wkłada się noże lub tarcze ścierające.

Często w zestawie z blenderem jest także tzw. popychacz, pomagający wkładać poszczególne składniki. Większość modeli ma także nakładki antypoślizgowe (np. gumowe) przytrzymujące urządzenie w jednym miejscu podczas pracy oraz schowek na kabel. Blendery osobiste wyposażone są w pojemniki na koktajle. Warto zwrócić uwagę czy poszczególne elementy można myć w zmywarkach, a zwykle tak jest. Oczywiście nigdy nie należy tam wkładać części, w których znajduje się silnik. Również myjąc urządzenie z tą jego częścią trzeba obchodzić się ostrożnie.

W zasadzie niemal wszystkie blendery są odpowiednio zabezpieczone. Pierwsze z nich dotyczy przegrzania, które może wystąpić przy zbyt długiej jednorazowej pracy (czas jest zwykle określony w instrukcji i zależy od mocy silnika) albo z powodu zbytniego przepełnienia. Na rozdrabniaczu i na kielichu znajdują się najczęściej kreski z napisem - max - jeśli urządzenie napełnimy ponad miarę lub włożymy do niego produkty, których wkładać się nie powinno - blender może się zepsuć. Drugi środek ostrożności związany jest z uruchomieniem blendera kielichowego nim kielich nałożymy. Bardzo istotna jest też informacja, że części blendera mające styczność z żywnością nie zawierają groźnego dla zdrowia związku jakim jest bisfenol A (BPA) - szukajcie zatem informacji typu - „pozbawione BPA lub BPA free”.

Blender w modnym stylu

Wiele osób zwraca uwagę na wygląd urządzeń kuchennych, o czym producenci doskonale wiedzą. Dlatego też starają się dotrzeć do różnych gustów. Stosują więc coraz lepsze materiały, a swoim urządzeniom nadają ciekawą kolorystykę oraz ergonomiczne kształty. W kategorii blenderów nadal dominują srebrzystość stali oraz czerń, ale są również czerwień, zieleń i wanilia. Można też kupić blendery z linii retro, które ładnie się będą prezentowały w kuchniach urządzonych w tym stylu.

Przeczytaj też:

Blender: cena

Ceny zależą od wyposażenia blendera i tego co potrafi, ale także od tego z czego jest wykonany. Najprostsze, ale bardzo przydatne w kuchni blendery ręczne, jak i tzw. osobiste to wydatek już od 100 zł, ale można spotkać takie za 700 i 800 zł. Więcej trzeba zapłacić za blendery, które są wyposażone w różnego typu noże, tarki oraz pojemniki - ich ceny zaczynają się od 120 zł i zależnie od producenta mogą kosztować nawet ponad 1000 zł. Więcej zapłacimy za blendery kielichowe próżniowe i molekularne. Te ostatnie mogą kosztować nawet 4000 zł i więcej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE