Warzywa cieniolubne - jakie warzywa najlepsze do cienia?

2023-04-06 8:18
Warzywa do cienia
Autor: GettyImages Jakie warzywa lubią cień?

Jakie warzywa są cieniolubne? Brak słonecznego zakątka w ogrodzie, czy miejsca na balkonie lub tarasie, nie musi oznaczać, że nie da się uprawiać tam warzyw czy ziół. Nawet w zacienionym miejscu można uprawiać warzywa liściowe oraz popularne zioła. Które warzywa nie potrzebują wiele słońca i urosną w cieniu?

Spis treści

  1. Jakie warzywa lubią cień?
  2. Warzywa cieniolubne - jakie warzywa do cienia?
  3. Zioła i rośliny przyprawowe do cienia
  4. Uprawa warzyw w cieniu

Jakie warzywa lubią cień?

W cieniu z pewnością nie udadzą się warzywa z barwną skórką lub ciepłolubne (np. pomidory, papryka, ogórek czy rzodkiewka), które potrzebują słońca, aby osiągnąć walory smakowe lub optymalnie się wybarwić. Jednak w takich warunkach możliwa jest uprawa innych gatunków warzyw, które zadowalają się minimalną ilością światła. W półcieniu i cieniu najlepiej poradzą sobie i sprawdzą się głównie warzywa liściowe oraz niektóre zioła lub rośliny przyprawowe.

Warzywa na balkon - bakłażan

Warzywa cieniolubne - jakie warzywa do cienia?

W półcieniu oraz w miejscach gdzie słońce zagląda jedynie na kilka godzin w ciągu dnia można uprawiać między innymi:

  • sałatę liściową - warzywo szybko rosnące, lubi żyzne, lekko wilgotne podłoże
  • buraki liściowe - najlepiej wysiać w glebie przepuszczalnej, ale i lekko wilgotnej.
  • szpinak - warzywo o krótkim okresie wegetacji, bogate w cenne składniki odżywcze; lubi żyzne, lekko wilgotne gleby.
  • szczaw – liściowe warzywo wieloletnie, lubi lekko wilgotne, żyzne i ciepłe gleby.
  • bób – rośnie i rozwija się szybko; lubi cięższe, zasobne, gliniaste podłoża.

W bardziej zacienionym warzywniku można spróbować uprawy innych, ale nie mniej znanych i wartościowych warzyw. Jednak, aby uprawa tych roślin się udała, warto zadbać o zapewnienie im optymalnych warunków glebowych.

W cieniu można uprawiać także między innymi:

  • koper ogrodowy - warzywo o szybkim wzroście, lubi żyzne, przepuszczalne, stale lekko wilgotne podłoże,
  • czosnek pospolity – preferuje próchnicze, przepuszczalne, lekko wilgotne gleby,
  • pietruszkę naciową – ceniona za smak zielonych liści i ogonków liściowych, lubi żyzne, przepuszczalne, lekko wilgotne podłoże,
  • jarmuż - roślina dwuletnia, nie ma wymagań co do gleby, ale nie lubi suszy oraz nadmiaru wilgoci; odporny na szkodniki i choroby; należy do tzw. warzyw zimowych - po przemarznięciu liście jarmużu mają lepszy smak.
  • roszponkę warzywną - warzywo liściowe szybko rosnące, cenione za smaczne liście, lubi żyzne, lekko wilgotne gleby.
  • seler naciowy – zwykle sadzony z rozsady w drugiej połowie maja; lubi gleby umiarkowanie wilgotne,
  • rukolę (rokiettę) – popularne warzywo liściowe; lubi żyzne, przepuszczalne podłoża; ceniony dodatek do sałatek.

Przeczytaj też: Miniaturowe warzywa - poznaj warzywa w wersji mini. Są lepsze od tych klasycznych? >>>

Zioła i rośliny przyprawowe do cienia

Oprócz warzyw, na zacienionych stanowiskach można uprawiać także inne jadalne rośliny użytkowe cenione w kuchni – w tym zioła i rośliny przyprawowe. W półcieniu i lekkim cieniu można uprawiać:

  • lubczyk – ceniona roślina przyprawowa; potrzebuje żyznego, przepuszczalnego i lekko wilgotnego podłoża.
  • mięta (pieprzowa i wonna) – lubi gleby cięższe, gliniaste, niezbyt suche; może mocno się rozrastać.
  • szałwia lekarska – lubi gleby lekkie i niezbyt mokre.
  • rzeżucha – łatwa w uprawie, lubi stale lekko wilgotne podłoże
  • czosnek niedźwiedzi - bylina cebulowa o jadalnych liściach i cennych dla zdrowia właściwościach, lubi próchnicze, żyzne i stale lekko wilgotne podłoża.

Uprawa warzyw w cieniu

Przed rozpoczęciem uprawy warzyw warto dobrze przygotować glebę - wzbogacić ją nawozami organicznymi, np. obornikiem lub kompostem (najlepiej jesienią poprzedniego roku).

Gdy decydujemy się na uprawę roślin (zarówno użytkowych, jak i ozdobnych) w cieniu, musimy pamiętać, że panują tam specyficzne warunki, mające wpływ na sposób uprawy. Mniej słońca zwykle oznacza, że stanowiska takie są dość wilgotne, dlatego należy zachować umiar w nawadnianiu, a także starać się nie moczyć liści - podlewać bezpośrednio do podłoża. Ponadto, w warunkach większej wilgotności szybciej mogą pojawiać się choroby grzybowe (np. szara pleśń) oraz szkodniki (np. ślimaki). Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się takich kłopotów, koniecznie trzeba stale monitorować rośliny i zachować większe odstępy między nimi, po to by zapewnić właściwy przewiew.

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają