Przyprawy z własnego ogrodu - rośliny przyprawowe do uprawy w ogródku ziołowym

2024-06-25 10:38

Chcesz mieć przyprawy z własnego ogrodu? Rośliny przyprawowe możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku ziołowym. Warto mieć je pod ręką przez cały sezon. Jakie przyprawy można pozyskać z ogrodu? Jakie rośliny przyprawowe nadają się do uprawy w ogródku ziołowym?

W ogrodzie warto wydzielić niewielki fragment i założyć na nim ogródek ziołowy. Zioła i przyprawy z własnego ogródka to powód do dumy każdego ogrodnika. Jakie rośliny przyprawowe można uprawiać w ogrodzie?

Rośliny przyprawowe wieloletnie

Do wieloletnich roślin przyprawowych należą m.in.: bylica estragon, chrzan pospolity, hyzop lekarski, lawenda wąskolistna, lebiodka pospolita (oregano), lubczyk ogrodowy, melisa lekarska, mięta pieprzowa i jej odmiany, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek właściwy.

Bylica estragon

    Bylica estragon. Używa się jej do przyprawiania zup, potraw z drobiu i dziczyzny, cielęciny i baraniny, ryb oraz marynat i ogórków kwaszonych. Może też zastąpić pieprz i sól. Zazwyczaj wykorzystuje się ziele suszone, bo jego aromat jest najsilniejszy. Listki świeże można dodawać do sosów, masła ziołowego i octu. Reguluje pracę układu trawiennego oraz poprawia przyswajanie składników pokarmowych.

    Mięta pieprzowa

    Mięta pieprzowa. Jest mieszańcem międzygatunkowym – nie występuje w stanie dzikim. W ogrodzie sadzimy jej odmiany. Pasuje do potraw z pomidorów, ziemniaków oraz groszku, ryb, kurczaka, mięs (z wyjątkiem wieprzowiny), surówek z kapusty. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i żółci, usprawnia pracę jelit. Działa  rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i uspokajająco. Odstrasza pchły.

    Szałwia lekarska

    Szałwia lekarska. Liście świeże lub suszone (w niewielkiej ilości, bo mają intensywny smak) dodaje się do tłustych mięs, drobiu, ryb, potraw z fasoli, grochu, soczewicy, soi lub bobu, do zapiekanek i zup. Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i ściągające, wspomaga leczenie cukrzycy. Napar łagodzi stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i gardła, a okłady przyspieszają gojenie ran.

    Rozmaryn lekarski

    Rozmaryn lekarski to przyprawa o specyficznym, ziołowo-pikantnym smaku i wyrazistym, mocno aromatycznym zapachu. Należy do grupy naturalnych dodatków, którymi przyprawia się potrawy w bardzo małej ilości. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, antyseptyczne, uspokajające, wzmacniające, ściągające, bakteriobójcze. Ponadto wzmacnia system nerwowy, pobudza apetyt i rozszerza naczynia krwionośne.

    Rośliny przyprawowe jednoroczne

    Do roślin przyprawowych jednorocznych należą m.in.: bazylia pospolita, cząber ogrodowy, czarnuszka, kminek zwyczajny, kolendra siewna, koper ogrodowy i koper włoski, majeranek ogrodowy, ogórecznik lekarski.

    Bazylia pospolita

    Bazylia pospolita. Dodaje się ją do zup (pomidorowej, rybnej, jarzynowej), do sosów, sałatek, duszonych warzyw i potraw z ryżu. Jest doskonałą przyprawą do pizzy, pieczonych mięs i smażonych ryb oraz do warzyw strączkowych. Reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa kojąco na system nerwowy.

    Ogórecznik lekarski

    Ogórecznik lekarski. Świeże liście ogórecznika mają smak ogórków. Używa się ich do sałatek, sosów i potraw z drobiu. Kwiaty można dodawać do zimnych napojów, herbaty i deserów. Bardzo efektownie wyglądają świeże kwiaty ogórecznika zamrożone w kostkach lodu i serwowane do napojów. Roślina ta ma właściwości  lecznicze: działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka, jamy ustnej i gardła, moczopędnie, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, a także obniża gorączkę.

    Majeranek ogrodowy

    Majeranek ogrodowy. Jest najczęściej stosowany w stanie suchym. Dodaje się go pod koniec gotowania do warzyw strączkowych, flaków, sosów i zup (żur, grochówka) lub naciera nim mięso i ryby. W sezonie wegetacyjnym warto używać listków świeżych, bo ich aromat jest wtedy szczególnie silny. Reguluje trawienie, działa przeciwskurczowo i wykrztuśnie.

    Cząber ogrodowy

    Cząber ogrodowy ma lekko gorzkawy, dość ostry, korzenny smak i silny aromat. Jest przyprawą o ostrym, zdecydowanym smaku i aromacie (może nawet zastępować pieprz), należy stosować go z umiarem, gdyż dodany do potrawy w zbyt dużej ilości, może całkowicie zdominować jej smak. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, a nawet przeciwrobaczne. Jego stosowanie poprawia też apetyt, reguluje perystaltykę jelit, wspomaga trawienie, przeciwdziała wzdęciom, łagodzi biegunki oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

    Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
    Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
    Rośliny doniczkowe jako naturalne leki. Czy wiesz jakie mają działania lecznicze?
    Pytanie 1 z 4
    Anginowiec - na co stosować?
    Anginowiec
    Przyprawy z własnej grządki

    i

    Autor: Archiwum serwisu Przyprawy z własnej grządki