Ziołowy ogródek: jakie zioła i rośliny przyprawowe można uprawiać w ogrodzie

2014-05-14 11:23

W ogrodzie warto wydzielić miejsce na ogródek ziołowy i posadzić w nim zioła i rośliny przyprawowe, takie jak mięta, estragon, szławia, bazylia, majeranek, rumianek. Przeczytaj, jakie zioła można uprawiać w ogródku ziołowym.

W ogrodzie warto wydzielić niewielki fragment i założyć na nim ogródek ziołowy. Zioła i przyprawy z własnego ogródka to powód do dumy każdego ogrodnika. Jakie zioła i rosliny przyprawowe można uprawiać w ogrodzie?

Rośliny przyprawowe wieloletnie

Wieloletnie rośliny przyprawowe: bylica estragon, chrzan pospolity, hyzop lekarski, lawenda wąskolistna, lebiodka pospolita (oregano), lubczyk ogrodowy, melisa lekarska, mięta pieprzowa i jej odmiany, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek właściwy.

    • Bylica estragon. Używa się jej do przyprawiania zup, potraw z drobiu i dziczyzny, cielęciny i baraniny, ryb oraz marynat i ogórków kwaszonych. Może też zastąpić pieprz i sól. Zazwyczaj wykorzystuje się ziele suszone, bo jego aromat jest najsilniejszy. Listki świeże można dodawać do sosów, masła ziołowego i octu. Reguluje pracę układu trawiennego oraz poprawia przyswajanie składników pokarmowych.
    • Mięta pieprzowa. Jest mieszańcem międzygatunkowym – nie występuje w stanie dzikim. W ogrodzie sadzimy jej odmiany. Pasuje do potraw z pomidorów, ziemniaków
      oraz groszku, ryb, kurczaka, mięs (z wyjątkiem wieprzowiny), surówek z kapusty. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i żółci, usprawnia pracę jelit. Działa  rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i uspokajająco. Odstrasza pchły.
    • Szałwia lekarska. Liście świeże lub suszone (w niewielkiej ilości, bo mają intensywny smak) dodaje się do tłustych mięs, drobiu, ryb, potraw z fasoli, grochu, soczewicy, soi lub bobu, do zapiekanek i zup. Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i ściągające, wspomaga leczenie cukrzycy. Napar łagodzi stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i gardła, a okłady przyspieszają gojenie ran.

    Rośliny przyprawowe jednoroczne

    Jednoroczne rośliny przyprawowe: bazylia pospolita, cząber ogrodowy, czarnuszka, kminek zwyczajny, kolendra siewna, koper ogrodowy i włoski, majeranek ogrodowy, ogórecznik lekarski.

    • Bazylia pospolita. Dodaje się ją do zup (pomidorowej, rybnej, jarzynowej), do sosów, sałatek, duszonych warzyw i potraw z ryżu. Jest doskonałą przyprawą do pizzy, pieczonych mięs i smażonych ryb oraz do warzyw strączkowych. Reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa kojąco na system nerwowy.
    • Ogórecznik lekarski. Świeże liście ogórecznika mają smak ogórków. Używa się ich do sałatek, sosów i potraw z drobiu. Kwiaty można dodawać do zimnych napojów,
      herbaty i deserów. Bardzo efektownie wyglądają świeże kwiaty ogórecznika zamrożone w kostkach lodu i serwowane do napojów. Roślina ta ma właściwości  lecznicze: działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka, jamy ustnej i gardła, moczopędnie, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, a także obniża gorączkę.
    • Majeranek ogrodowy. Jest najczęściej stosowany w stanie suchym. Dodaje się go pod koniec gotowania do warzyw strączkowych, flaków, sosów i zup (żur,
      grochówka) lub naciera nim mięso i ryby. W sezonie wegetacyjnym warto używać listków świeżych, bo ich aromat jest wtedy szczególnie silny. Reguluje trawienie, działa przeciwskurczowo i wyksztuśnie.

    Zioła lecznicze

    Zioła lecznicze przeniesione do ogrodu z siedlisk naturalnych: babka szerokolistna, dziurawiec zwyczajny, macierzanka piaskowa, mięta polna i wonna, rumianek pospolity, pokrzywa zwyczajna, wiesiołek dwuletni.

    • Dziurawiec zwyczajny. Ma korzystny wpływ na pracę żołądka i wątroby, łagodzi napięcia nerwowe, obniża ciśnienie, wspomaga leczenie gośćca i rwy kulszowej oraz bólów reumatycznych. Ma też właściwości gojące i przeciwzapalne. Kwitnie obficie pod koniec czerwca i wtedy zbiera się pędy lub całe rośliny.
    • Rumianek pospolity. Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie. Reguluje pracę układu trawiennego i moczowego. Surowcem zielarskim są koszyczki rumianku (żółte wypukłe środki) wraz z płatkami. Odróżnia się go od innych, często bardzo podobnych gatunków po tym, że koszyczek jest wewnątrz pusty.
    • Pokrzywa zwyczajna. Napar z liści świeżych lub suszonych ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące, korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego,
      wspomaga leczenie anemii, działa też na cały organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Ziele zbiera się, zanim roślina zakwitnie.
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    Podziel się opinią
    Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE