Zioła w ogrodzie: ESTRAGON. Uprawa estragonu w ogrodzie

2014-05-12 13:33
estragon
Autor: www.thinkstockphotos.com Estragon to roślina lecznicza i przyprawowa

Estragon to roślina lecznicza i przyprawowa o korzennym smaku. Podpowiadamy jak uprawiać ESTRAGON w ogrodzie. Zioła w ogrodzie: bylica estragon. Uprawa estragonu w ziołowym ogródku.

Prawidłowa nazwa estragonu brzmi bylica estragon (łac. Artemisia dracunculus). To wieloletnia roślina lecznicza oraz przyprawowa.
Estragon wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi, szybko się rozrasta, dorastając do około 1 m wysokości. Jego kłącze w miarę wzrostu drewnieje. Liście estragonu są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Niepozorne, zielonkawożółte kwiaty są zebrane w kwiatostany – koszyczki.

Estragon jako przyprawa

Estragon charakteryzuje się ostrym, gorzkawym i korzennym smakiem. Świeże czy suszone ziele estragonu stosuje się do przyprawiania mięs (na przykład cielęciny czy drobiu), ryb, sosów, zup, a także do kwaszenia ogórków i przygotowywania octu ziołowego.

>>Poznaj przepis na: Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

Estragon jak roślina lecznicza

Estragon wykazuje właściwości lecznicze: pobudza apetyt i ułatwia trawienie (zwiększając wydzielanie soków trawiennych), pobudza wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa też moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Ziele estragonu zawiera dużo witaminy C i A.

Jak uprawiać estragon

Najlepsze do uprawy estragonu jest stanowisko słoneczne i ciepłe – gdy rośnie w takich warunkach, jego smak jest najbardziej wyrazisty. Najlepsza do uprawy estragonu jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta, wilgotna, o odczynie obojętnym bądź zasadowym.
W sezonie nie wolno zapominać o podlewaniu estragonu zawsze wtedy, gdy podłoże jest suche. Ziemię wokół rośliny należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać.
Estragon rozmnaża się przez podział starszych, rozrośniętych egzemplarzy lub przez sadzonki sadzone do gruntu na początku kwietnia. W mroźne zimy warto roślinę okryć, na przykład słomą.
Jako przyprawę i surowiec zielarski pozyskuje się młode, ulistnione pędy estragonu – ziele estragonu, które zbiera się latem: od lipca do sierpnia. Ziele estragonu można spożywać w stanie świeżym bądź suszonym.

estragon
Autor: www.thinkstockphotos.com Najlepsze do uprawy estragonu jest stanowisko słoneczne i ciepłe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE