Estragon. Uprawa estragonu w ogrodzie
Estragon to roślina lecznicza i przyprawowa o korzennym smaku. Podpowiadamy jak uprawiać ESTRAGON w ogrodzie. Zioła w ogrodzie: bylica estragon. Uprawa estragonu w ziołowym ogródku.
Prawidłowa nazwa estragonu brzmi bylica estragon (łac. Artemisia dracunculus). To wieloletnia roślina lecznicza oraz przyprawowa.Estragon wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi, szybko się rozrasta, dorastając do około 1 m wysokości. Jego kłącze w miarę wzrostu drewnieje. Liście estragonu są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Niepozorne, zielonkawożółte kwiaty są zebrane w kwiatostany – koszyczki.
Estragon jako przyprawa
Estragon charakteryzuje się ostrym, gorzkawym i korzennym smakiem. Świeże czy suszone ziele estragonu stosuje się do przyprawiania mięs (na przykład cielęciny czy drobiu), ryb, sosów, zup, a także do kwaszenia ogórków i przygotowywania octu ziołowego.
>>Poznaj przepis na: Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę
Estragon jak roślina lecznicza
Estragon wykazuje właściwości lecznicze: pobudza apetyt i ułatwia trawienie (zwiększając wydzielanie soków trawiennych), pobudza wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa też moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Ziele estragonu zawiera dużo witaminy C i A.
Jak uprawiać estragon
Najlepsze do uprawy estragonu jest stanowisko słoneczne i ciepłe – gdy rośnie w takich warunkach, jego smak jest najbardziej wyrazisty. Najlepsza do uprawy estragonu jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta, wilgotna, o odczynie obojętnym bądź zasadowym.W sezonie nie wolno zapominać o podlewaniu estragonu zawsze wtedy, gdy podłoże jest suche. Ziemię wokół rośliny należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać.Estragon rozmnaża się przez podział starszych, rozrośniętych egzemplarzy lub przez sadzonki sadzone do gruntu na początku kwietnia. W mroźne zimy warto roślinę okryć, na przykład słomą.Jako przyprawę i surowiec zielarski pozyskuje się młode, ulistnione pędy estragonu – ziele estragonu, które zbiera się latem: od lipca do sierpnia. Ziele estragonu można spożywać w stanie świeżym bądź suszonym.
Polecany artykuł: