Przyprawy z własnego ogrodu - rośliny przyprawowe do uprawy w ogródku ziołowym
Chcesz mieć przyprawy z własnego ogrodu? Rośliny przyprawowe możemy z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku ziołowym. Warto mieć je pod ręką przez cały sezon. Jakie przyprawy można pozyskać z ogrodu? Jakie rośliny przyprawowe nadają się do uprawy w ogródku ziołowym?
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska
Rośliny przyprawowe uprawiane w skrzynce
Spis treści
- Rośliny przyprawowe wieloletnie
- Bylica estragon
- Mięta pieprzowa
- Szałwia lekarska
- Rozmaryn lekarski
- Rośliny przyprawowe jednoroczne
- Bazylia pospolita
- Ogórecznik lekarski
- Majeranek ogrodowy
- Cząber ogrodowy
W ogrodzie warto wydzielić niewielki fragment i założyć na nim ogródek ziołowy. Zioła i przyprawy z własnego ogródka to powód do dumy każdego ogrodnika. Jakie rośliny przyprawowe można uprawiać w ogrodzie?
Rośliny przyprawowe wieloletnie
Do wieloletnich roślin przyprawowych należą m.in.: bylica estragon, chrzan pospolity, hyzop lekarski, lawenda wąskolistna, lebiodka pospolita (oregano), lubczyk ogrodowy, melisa lekarska, mięta pieprzowa i jej odmiany, rozmaryn lekarski, szałwia lekarska, tymianek właściwy.
Bylica estragon
Bylica estragon. Używa się jej do przyprawiania zup, potraw z drobiu i dziczyzny, cielęciny i baraniny, ryb oraz marynat i ogórków kwaszonych. Może też zastąpić pieprz i sól. Zazwyczaj wykorzystuje się ziele suszone, bo jego aromat jest najsilniejszy. Listki świeże można dodawać do sosów, masła ziołowego i octu. Reguluje pracę układu trawiennego oraz poprawia przyswajanie składników pokarmowych.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa. Jest mieszańcem międzygatunkowym – nie występuje w stanie dzikim. W ogrodzie sadzimy jej odmiany. Pasuje do potraw z pomidorów, ziemniaków oraz groszku, ryb, kurczaka, mięs (z wyjątkiem wieprzowiny), surówek z kapusty. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i żółci, usprawnia pracę jelit. Działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i uspokajająco. Odstrasza pchły.
Szałwia lekarska
Szałwia lekarska. Liście świeże lub suszone (w niewielkiej ilości, bo mają intensywny smak) dodaje się do tłustych mięs, drobiu, ryb, potraw z fasoli, grochu, soczewicy, soi lub bobu, do zapiekanek i zup. Ma właściwości przeciwzapalne, odkażające i ściągające, wspomaga leczenie cukrzycy. Napar łagodzi stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i gardła, a okłady przyspieszają gojenie ran.
Rozmaryn lekarski
Rozmaryn lekarski to przyprawa o specyficznym, ziołowo-pikantnym smaku i wyrazistym, mocno aromatycznym zapachu. Należy do grupy naturalnych dodatków, którymi przyprawia się potrawy w bardzo małej ilości. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, antyseptyczne, uspokajające, wzmacniające, ściągające, bakteriobójcze. Ponadto wzmacnia system nerwowy, pobudza apetyt i rozszerza naczynia krwionośne.
Autor: photos.com
Zioła często są pięknymi roślinami
Rośliny przyprawowe jednoroczne
Do roślin przyprawowych jednorocznych należą m.in.: bazylia pospolita, cząber ogrodowy, czarnuszka, kminek zwyczajny, kolendra siewna, koper ogrodowy i koper włoski, majeranek ogrodowy, ogórecznik lekarski.
Bazylia pospolita
Bazylia pospolita. Dodaje się ją do zup (pomidorowej, rybnej, jarzynowej), do sosów, sałatek, duszonych warzyw i potraw z ryżu. Jest doskonałą przyprawą do pizzy, pieczonych mięs i smażonych ryb oraz do warzyw strączkowych. Reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa kojąco na system nerwowy.
Ogórecznik lekarski
Ogórecznik lekarski. Świeże liście ogórecznika mają smak ogórków. Używa się ich do sałatek, sosów i potraw z drobiu. Kwiaty można dodawać do zimnych napojów, herbaty i deserów. Bardzo efektownie wyglądają świeże kwiaty ogórecznika zamrożone w kostkach lodu i serwowane do napojów. Roślina ta ma właściwości lecznicze: działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka, jamy ustnej i gardła, moczopędnie, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, a także obniża gorączkę.
Majeranek ogrodowy
Majeranek ogrodowy. Jest najczęściej stosowany w stanie suchym. Dodaje się go pod koniec gotowania do warzyw strączkowych, flaków, sosów i zup (żur, grochówka) lub naciera nim mięso i ryby. W sezonie wegetacyjnym warto używać listków świeżych, bo ich aromat jest wtedy szczególnie silny. Reguluje trawienie, działa przeciwskurczowo i wykrztuśnie.
Cząber ogrodowy
Cząber ogrodowy ma lekko gorzkawy, dość ostry, korzenny smak i silny aromat. Jest przyprawą o ostrym, zdecydowanym smaku i aromacie (może nawet zastępować pieprz), należy stosować go z umiarem, gdyż dodany do potrawy w zbyt dużej ilości, może całkowicie zdominować jej smak. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, a nawet przeciwrobaczne. Jego stosowanie poprawia też apetyt, reguluje perystaltykę jelit, wspomaga trawienie, przeciwdziała wzdęciom, łagodzi biegunki oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.