Majeranek ogrodowy - właściwości lecznicze i zastosowanie majeranku
Majeranek ogrodowy to roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. Majeranek jest stosowany między innymi na poprawę trawienia czy trądzik. Ale majeranek ogrodowy to również bardzo popularna aromatyczna przyprawa. Poznaj właściwości lecznicze majeranku ogrodowego i jego zastosowanie w ziołolecznictwie i kuchni.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Majeranek ogrodowy to popularna przyprawa
Majeranek ogrodowy (łac. Origanum majorana), inaczej lebiodka majeranek, majoran czy mariolka, rośnie dziko na wybrzeżach Morza Śródziemnego, w północnej Afryce i w Azji aż do zachodnich Indii. W Polsce majeranek jest uprawiany. W medycynie naturalnej wykorzystuje się całe pędy majeranku oraz olejek majerankowy. >>Przeczytaj też: Zioła w ogrodzie: MAJERANEK ogrodowy. Uprawa majeranku w ogrodzie
Majeranek ogrodowy - właściwości lecznicze i zastosowanie
Dawniej uważano, że majeranek wzmacnia serce, wzmaga popęd płciowy, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, kamieniach nerkowych, a nawet pomaga na bólachzęba i poprawia jasność umysłu.Obecnie majeranek stosuje się:
- w dolegliwościach trawiennych,
- jako środek przeciwzapalny,
- jako środek wiatropędny,
- jako środek wspomagający wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie – poprawiający trawienie.
Majeranek ogranicza również nadmierną fermentację. Majeranek jest także składnikiem maści przeciwreumatycznych oraz kropli do płukania jamy ustnej.
Z kolei olejek majerankowy ma szerokie zastosowanie w aromatoterapii, jest stosowany w kąpielach, inhalacjach i masażach. Wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Działa także przeciwtrądzikowo.
Majeranek ogrodowy - popularna przyprawa
Majeranek ogrodowy ma charakterystyczny aromat oraz słabo palący smak, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kuchni jako przyprawa, którą zaleca się dodawać zwłaszcza do potraw ciężko strawnych. Można nim zastąpić sól, a także dodać do smalcu, aby ten nie zjełczał.