Rzeżucha – uprawa w domu, właściwości, zastosowanie. Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?

2022-04-06 11:56
Rzeżucha
Autor: www.thinkstockphotos.com Rzeżuchę najczęściej uprawiany na Święta Wielkanocne

Rzeżucha jest bogatym źródłem witamin. To warzywo liściaste jest popularnie uprawiane w domach przed Wielkanocą – służy jako tradycyjna ozdoba wielkanocnego stołu. Podpowiadamy, jak uprawiać rzeżuchę w domu. Obejrzyj wideo.

Prawidłowa nazwa rzeżuchy to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum). Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.

Rzeżucha dorasta do 3–6 cm wysokości. Uprawiana jest jako warzywo i spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używa się ją w stanie surowym do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Nadaje się też do kanapek.

Rzeżucha zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.

>>Przeczytaj też: Wielkanocne dekoracje: stroiki na wielkanocny stół. Instrukcja wykonania krok po kroku

Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku

Rzeżucha stała się w Polsce jednym z symboli Wielkanocy. To niezwykle popularna dekoracja wielkanocna. Aby cieszyć się nią na wielkanocnym stole wystarczy wysiać nasiona rzeżuchy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną.

  • Przed wysianiem nasion rzeżuchy przygotuj naczynie – może to być dowolne naczynie, ale najlepiej niezbyt głębokie, bo rzeżucha dorasta do około 5 cm wysokości.
  • Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasiona.
  • Odczekaj kilka godzin, aby nasiona „puściły” śluz – wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić po podłożu.
  • Naczynie wykładamy zwilżoną watą, bibułą lub ligniną – aby nasza dekoracja wyglądała efektowniej nie układajmy podłoża na płasko, ale utwórzmy niewielki wzgórek.
  • Wcześniej namoczone nasiona rzeżuchy rozłóż równomiernie na podłożu.
  • Naczynie z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni.
  • Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu.
  • Pamiętaj, aby codziennie podlewać rzeżuchę – najlepiej spryskując – kiełkującą rzeżuchę.Do jedzenia nadaje się po około 10 dniach od wysiania – ścina się ją nożem lub ucina nożyczkami tuż przy podłożu.

>>Przeczytaj też: Owies na Wielkanoc – kiedy i jak wysiać, by ozdobił świąteczny stół [WIDEO]

Wysiewajmy w domach rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą, ale przez cały rok – to wspaniały sposób, aby samodzielnie pozyskać bogate źródło witamin.

Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE