Rzeżucha – wielkanocna dekoracja i cenne warzywo. Uprawa rzeżuchy w domu

2019-04-15 8:27 Opracowanie: redakcja Wymarzonyogrod.pl

Rzeżucha jest bogatym źródłem witamin. To warzywo liściaste jest popularnie uprawiane w domach przed Wielkanocą – służy jako tradycyjna ozdoba wielkanocnego stołu. Podpowiadamy, jak uprawiać rzeżuchę w domu.

Prawidłowa nazwa rzeżuchy to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum). Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.
Rzeżucha dorasta do 3–6 cm wysokości. Uprawiana jest jako warzywo i spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używa się ją w stanie surowym do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Nadaje się też do kanapek.
Rzeżucha zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.

>>Przeczytaj też: Wielkanocne dekoracje: stroiki na wielkanocny stół. Instrukcja wykonania krok po kroku

Jak uprawiać rzeżuchę w domu: instrukcja krok po kroku

Rzeżucha stała się w Polsce jednym z symboli Wielkanocy. To niezwykle popularna dekoracja wielkanocna. Aby cieszyć się nią na wielkanocnym stole wystarczy wysiać nasiona rzeżuchy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną.
Przed wysianiem nasion przygotuj naczynie – może to być dowolne naczynie, ale najlepiej niezbyt głębokie, bo rzeżucha dorasta do około 5 cm wysokości. Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasiona. Odczekaj kilka godzin, aby nasiona „puściły” śluz – wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić po podłożu.
Naczynie wykładamy zwilżoną watą, bibułą lub ligniną – aby nasza dekoracja wyglądała efektowniej nie układajmy podłoża na płasko, ale utwórzmy niewielki wzgórek. Wcześniej namoczone nasiona rozłóż równomiernie na podłożu. Naczynie z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni. Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu. Pamiętaj, aby codziennie podlewać – najlepiej spryskując – kiełkującą rzeżuchę.
Do jedzenia nadaje się po około 10 dniach od wysiania – ścina się ją nożem lub ucina nożyczkami tuż przy podłożu.

>>Przeczytaj też: Owies na Wielkanoc – kiedy i jak wysiać, by ozdobił świąteczny stół [WIDEO]

Wysiewajmy w domach rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą, ale przez cały rok – to wspaniały sposób, aby samodzielnie pozyskać bogate źródło witamin.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE