Szpinak - uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym

2022-04-15 14:08

Szpinak to bardzo cenne i niskokaloryczne warzywo. Uprawa szpinaku nie jest trudna. Jak uprawiać szpinak w ogrodzie warzywnym? Terminy siewu nasion szpinaku i terminu zbioru szpinaku.

Szpinak
Autor: photos.com Szpinak

Szpinak (łac. Spinacia oleracea) to warzywo wytwarzające rozetę liści. Liście szpinaku zawierają witaminę A (najwięcej ze wszystkich warzyw), witaminę C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Szpinak jest niskokaloryczny. Można go spożywać na świeżo albo po przetworzeniu. Liście szpinaku można także zamrozić.

Poznaj też: Szpinak malabarski - uprawa, pielęgnacja, zbiór, wykorzystanie >>>

Szpinak - uprawa

Szpinak najlepiej uprawiać na glebach cięższych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, niezakwaszonych i w miarę wilgotnych, o odczynie obojętnym. Uprawia się go w pierwszym lub drugim roku po oborniku (w pierwszym przypadku nie trzeba dodatkowo zasilać rośliny nawozami mineralnymi). Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne i zaciszne.

Szpinak to roślina długiego dnia – latem, gdy temperatura jest wyższa i jest mniej wilgoci, wydaje dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Szpinak znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon.

Przeczytaj też: Warzywa na jesienne poplony: jakie warzywa wysiewać jesienią na poplon >>>

Szpinak - terminy siewu i zbioru szpinaku

Szpinak można wysiewać do gruntu w trzech terminach:

  • 1 — w końcu marca lub na początku kwietnia na zbiór w końcu maja, początku czerwca,
  • 2 — na początku sierpnia na zbiór jesienny w październiku i listopadzie,
  • 3 — w końcu sierpnia lub początku września można wysiewać odmiany odporne na mróz przeznaczone na zbiór w kwietniu–maju następnego roku.

Na każdy termin zbioru należy wybrać odpowiednią odmianę szpinaku.

Szpinak wysiewa się w rzędach odległych od siebie co 20 cm, na głębokość około 2 cm. Gdy szpinak wysiany został zbyt gęsto, należy po wschodach go przerwać, zostawiając rośliny w odległości 5–10 cm.W czasie wzrostu szpinak należy systematycznie odchwaszczać i podlewać. Trzeba też spulchniać podłoże wokół roślin. Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu ścinając wykształcone rozety liści.

Przeczytaj też o uprawie innych warzyw liściowych

Rukola – modne warzywo. Jak uprawiać rukolę w ogrodzie >>>

Musztardowiec (Brassica juncea)- uprawa w domu i na balkonie >>>

Sałata w przydomowym ogrodzie warzywnym. Uprawa sałaty w ogrodzie >>>

Mizuna - uprawa w ogrodzie i na balkonie >>>

Łoboda ogrodowa – zapomniane warzywo wraca na polskie talerze >>>

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity