Mizuna - uprawa w ogrodzie i na balkonie
Mizuna to smaczne warzywo dodawane do sałatek, surówek i wielu innych potraw. Jej popularność w Polsce rośnie, chociaż wciąż nie należy do podstawowych warzyw liściowych. Warto promować mizunę ze względu na jej właściwości, szerokie zastosowanie w kuchni, a także łatwość uprawy. Plon można uzyskać z ogrodu, a nawet z balkonu. Jakie wymagania ma mizuna?
Mizuna (Brassica campestris var. japonica) jest nazywana również kapustą japońską, sałatą japońską i japońskim szpinakiem musztardowym. Roślina należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Jak wygląda mizuna?
Mizuna osiąga do 30 cm wysokości (bez pędu kwiatostanowego). Zalicza się ją do handlowej grupy „kapust japońskich” wraz z mibuną i komatsuną. Może mieć liście jasnozielone (np. 'Lime Streaked') lub bordowo-fioletowe ('Lime Streaked').
Mizuna - wymagania uprawowe
Roślina ma niewielkie wymagania uprawowe. Nadaje się do uprawy nawet przez osoby początkujące.
- Stanowisko dla mizuny. Mizuna powinna być uprawiana w miejscu słonecznym, chociaż toleruje lekkie zacienienie. Dobre warunki świetlne wpływają pozytywnie na wzrost, wybarwienie oraz smak liści.
- Podłoże dla mizuny. Preferuje żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne podłoża (w pojemnikach może to być ziemia do warzyw lub uniwersalna ziemia wymieszana z odrobiną ziemi liściowej oraz piasku). Podłoże można wcześniej wzbogacić przefermentowanym obornikiem.
- Temperatura dla mizuny. Kapusta japońska ma nieduże wymagania cieplne, wytrzymuje nawet przymrozki. Daje dobry plon w krajach klimatu umiarkowanego.
Mizuna dobrze sprawdza się w uprawie balkonowej i nie wymaga głębokich pojemników (min. 15 cm głębokości). Na dnie zaleca się wykonać drenaż (przynajmniej 2-3 cm). Można użyć keramzytu, perlitu lub nawet drobnych kamieni.
Jak uprawiać warzywa na balkonie. Warzywa na balkon, zobacz które się sprawdzą >>>
Polecany artykuł:
Autor: GettyImages
Mizuna nadaje się do uprawy w pojemnikach, np. na balkonie
Jak uprawiać mizunę? Wysiew i zabiegi pielęgnacyjne
Nasiona mizuny wysiewa się w marcu do donic ustawionych w pomieszczeniu lub w kwietniu do gruntu oraz donic na balkonie - od razu na miejsce stałe, bez produkcji rozsady. Roślina nie lubi bowiem przesadzania (duże ryzyko uszkodzenia drobnych korzeni). Nasiona kiełkują przy 2 stopniach Celsjusza. Zwykle pierwsze kiełki pojawiają się szybko, po 2-3 dniach od wysiewu.
Mizuna nadaje się także do uprawy jesiennej (siew we wrześniu). W ciepłych miesiącach nie można jej wysiewać. To roślina dnia krótkiego, która szybko wybija w pędy kwiatostanowe.
Najważniejszy zabieg pielęgnacyjny to podlewanie. W ogrodzie, w uprawie w gruncie, wykonuje się je w czasie suszy, natomiast w uprawie pojemnikowej - regularnie (gdy tylko podłoże przeschnie). Optymalny termin nawadniania: rano lub wieczorem. Mizuna ma płytki system korzeniowy i nie znosi suszy. Wytrzymuje krótkotrwały niedobór wody. Przeżyje, ale to może niekorzystnie wpłynąć na smak liści.
W uprawie gruntowej mizunę należy regularnie odchwaszczać. Nawożenie jest lekkie. W gruncie wystarczy aplikacja nawozów organicznych (np.kompostu). W pojemnikach warto stosować nawozy w płynie co 2-3 tygodnie (małe dawki). Szczególnie ceniony jest nawóz humusowy (organiczny) oraz nawozy zawierające dużą ilość mikroelementów (poprawiają smak). Należy unikać podawania dużych dawek nawozów azotowych. W żyznym, próchniczym podłożu uda się uzyskać plon bez stosowania nawozów. Roślinie zagrażają podobne choroby i szkodniki, co innym przedstawicielom kapustowatych, tj. kapuście, kalafiorowi czy brokułowi.
Kapustka japońska w kuchni
Mizuna to wartościowy dodatek do sałatek i surówek. Można przyrządzać go jak szpinak. W kuchni orientalnej mizunę dodaje się również do zup oraz sosów. Ma soczyste liście - ich smak jest łagodny, bez pikantnej nuty, nieco zbliżony do kapusty pekińskiej. Atrakcyjne liście nadają się do dekoracji potraw. Po zerwaniu można je trzymać przez 3-4 dni w lodówce bez utraty jakości. Najczęściej mizunę wyrywa się razem z korzeniami. To bezpieczniejsze od zrywania pojedynczych liści, gdyż uszkodzona roślina wydziela substancje (i zapach) przyciągające szkodniki. Liście warto spożywać nie tylko dla walorów smakowych, ale również dla zwiększenia odporności organizmu. Zawierają witaminy A, C i K, błonnik, przeciwutleniacze i sole mineralne (mangan, potas, wapń, żelazo). Są niskokaloryczne.
Kapusta japońska to warzywo, którym warto urozmaicić i wzbogacić dietę. To dobra propozycja nie tylko dla osób, które mają własny ogród, ale także tych dysponujących jedynie balkonem (nawet niewielkim). Mizuna to zdrowe źródło wiosennej lub jesiennej zieleniny. W dodatku wyprodukowane przy niewielkim nakładzie sił.
Poznaj także inne warzywa liściowe:
Klajtonia przeszyta (Claytonia perfoliata) - uprawa w ogrodzie i na balkonie >>>
Szpinak malabarski - uprawa, pielęgnacja, zbiór, wykorzystanie >>>
Sałata rzymska - uprawa w ogrodzie i w doniczce, odmiany, pielęgnacja, podlewanie >>>
Rukola – modne warzywo. Jak uprawiać rukolę w ogrodzie >>>