Rukola – modne warzywo. Jak uprawiać rukolę w ogrodzie

2020-05-14 13:16 Michał Mazik

Rukola to w ostatnich latach modne warzywo liściowe. Rukole z powodzeniem mozna uprawiać w przydomowym warzywniku. Podpowiadamy, jak uprawiać rukolę w ogrodzie. Uprawa rukoli - wymagania i pielęgnacja.

Rukola (łac. Eruca vesicaria) należy do warzyw liściowych i chociaż nie jest tak popularna jak marchew, kalafior czy cebula, to coraz częściej gości na naszych stołach. Zwykle rukolę wykorzystuje się jako dodatek do potraw, szczególnie sałatek.

Rukola, znana także jako rokietta siewna, jest rośliną jednoroczną. Wytwarza rozety lirowatych-pierzastodzielnych liści, które mają charakterystyczny, ostry, lekko piekący smak. Liście rukoli są cennym dodatkiem do potraw, w szczególności sałatek. Podaje się je świeże lub suszone – po zmieleniu. W lodówce rukolę można przechowywać przez 1-2 dni. Warzywo do tej pory było znane głównie w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce zdobywa popularność od niedawna. Jakie warunki należy zapewnić rukoli w ogrodzie?

Uprawa rukoli - wymagania

Rukola to roślina łatwa w uprawie – znosi zarówno słoneczne jak i lekko zacienione stanowiska (te są korzystniejsze). Lubi żyzne, przepuszczalne podłoża o odczynie zbliżonym do obojętnego. Podłoże przed siewem zaleca się wzbogacić nawozami organicznymi.

Rukoli nie można uprawiać po warzywach kapustnych (należy do tej samej rodziny). Jednocześnie w czasie uprawy należy uważać na choroby i szkodniki typowe dla kapusty. Warzywo jest odporne na niskie temperatury. Z powodzeniem można uprawiać je także w pojemnikach oraz ogrodach wertykalnych.

>>Przeczytaj też:

Uprawa rukoli w ogrodzie

Rukola znakomicie nadaje się jako przedplon lub poplon. Charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji – plon uzyskuje się po 6-8 tygodniach.

Nasiona rukoli już od połowy marca (w inspekcie) lub końca marca (bezpośrednio do gruntu) aż do września - najlepiej w odstępach 3-tygodniowych. Zapewni to dostęp do świeżych liści rukoli przez cały sezon. Po około tygodniu pojawią się pierwsze wschody. Gdy rośliny wytworzą po kilka liści, powinno się je przerwać, zostawiając pojedyncze rośliny co około 6 cm. Wyrwane rośliny można wykorzystać w kuchni.

Sadzonki należy regularnie podlewać. Przy niedoborze wody plon będzie mniejszy, a liście bardziej gorzkie. Innym ważnym zabiegiem jest regularne odchwaszczanie. Nawożenie mineralne z reguły nie jest konieczne.

Przeczytaj też:

Rukola
Autor: GettyImages Rukolę można z powodzeniem uprawiać w pojemnikach na balkonie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE