Kompost i kompostowniki. Jak przygotować kompost

2018-08-01 13:16 Anna Kazimierowicz

Kompost to znakomity nawóz naturalny. Nawozi ziemię w ogrodzie i poprawia jej strukturę. Zamiast wyrzucać resztki organiczne, składujmy je na kompostowniku.

Urodzajna gleba zawiera dużo składników organicznych pochodzących z rozkładu obumarłych roślin. Nie warto więc wyrzucać odpadów organicznych z ogrodu i domu. Należy je przerobić na kompost, którym użyźnimy ziemię w ogrodzie.

Jak zrobić kompost

Na miejsce kompostowania najlepiej jest przeznaczyć oddalony zakątek działki, zacieniony i osłonięty od wiatru. Podłoże nie może być utwardzone (mikroorganizmy i dżdżownice muszą swobodnie dostawać się do masy kompostowej) ani zagłębione (żeby nie stała w nim woda, co spowoduje gnicie resztek organicznych). Gleba w wybranym miejscu powinna być przepuszczalna, aby woda deszczowa nie zalegała zbyt długo w kompoście (powinien być on stale wilgotny, zatem podczas długotrwałej suszy od czasu do czasu należy go podlewać).
Na dnie układamy warstwę grubszych gałęzi i pędów pociętych na kawałki, przesypując je ziemią lub dojrzałym kompostem. Kolejne warstwy powinny mieć około 20 cm grubości; każdą trzeba przesypać ziemią z kredą lub dolomitem (2 kg/m3; naturalny odczyn kompostu jest lekko kwaśny, więc dobrze jest go trochę zobojętnić). Rozkład cząstek organicznych następuje z udziałem tlenu, zatem odpadków nie należy ubijać. Dwa razy w sezonie wegetacyjnym kompost warto przekopać, tak żeby spodnia warstwa znalazła się na wierzchu – to przyspieszy równomierny rozkład resztek. Do kompostowanego materiału warto dodać szczepionkę bakteryjną - Activit, Kompostin lub Radivit - przyspieszającą rozkład materii organicznej.

Pryzma kompostowa czy kompostownik

Najprościej odpadki z ogrodu składować na pryzmie kompostowej, ale jest to rozwiązanie polecane raczej do dużych ogrodów i niezbyt estetyczne. Rozkład w pryzmie następuje powoli – kompost jest gotowy po 8-12 miesiącach. Dobrze ułożona pryzma powinna w przekroju mieć kształt trapezu szerokości u podstawy do 1,5 m i wysokości 0,8-1,2 m, bo tylko wtedy dociera do jej wnętrza powietrze. Długość pryzmy nie ma znaczenia. Pryzmę należy ustawić tak, aby słońce w południe nie padało na jej długi bok, bo będzie ją nadmiernie wysuszać. Po ułożeniu pryzmę należy przykryć około 10-centymetrową warstwą ziemi.
Prosty kompostownik można zbudować samemu – wystarczy wysoka skrzynia z desek, zagródka otoczona siatką, kwatera obmurowana cegłami (ściany muszą być ażurowe, żeby dopuszczać powietrze) – lub kupić gotowy pojemnik. Do kompostownika stopniowo dokładamy kolejne porcje odpadów. Jeśli budujemy własny kompostownik, możemy przygotować dwie-trzy komory obok siebie, tak aby w każdej z nich były odpady na innym etapie rozkładu.
W małych ogrodach sprawdzi się termokompostownik. To pojemnik o podwójnych ścianach z tworzywa sztucznego, z izolacją między ściankami. Ciepło powstałe
w procesie rozkładu zostaje wewnątrz i skraca proces rozkładu materii organicznej do dwóch miesięcy. Gotowe plastikowe pojemniki mają u dołu drzwiczki, przez które wybieramy gotowy kompost. Nowe odpadki dokładamy z góry.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE