Próchnica glebowa - jak powstaje próchnica glebowa? Jakie ma znaczenie?
Próchnica glebowa, czyli humus, to część organiczna gleby powstała głównie ze szczątek roślin i zwierząt rozłożonych przez mikroorganizmy glebowe. Próchnica glebowa decyduje o żyzności gleby. Przeczytaj, jak powstaje próchnica glebowa i jakie jest jej znaczenie dla ziemi w ogrodzie.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Dobra ziemia w ogrodzie jest potrzebna do tego, aby rośliny dobrze rosły, obficie kwitły i owocowały
Spis treści
W każdym ogrodzie jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za prawidłowy wzrost i rozwój roślin jest odpowiedni nawóz. Z tego względu producenci nawozów prześcigają się w tworzeniu różnorodnych i bogatych w składniki pokarmowe mieszanek nawozowych, które jednak nigdy nie zastąpią najcenniejszego i najbardziej naturalnego nawozu, jakim jest próchnica.
Co to jest próchnica glebowa i jak powstaje?
Próchnica glebowa to bogata w liczne związki organiczne substancja naturalna, powstała w wyniku biologicznego rozkładu resztek organicznych pochodzących od roślin (np. liście, obumarłe korzenie, gałązki, opadłe owoce, sucha trawa) i zwierząt (m.in. odchody zwierzęce, martwe owady). W trakcie tego procesu, w podłożu rozwijają się mikroorganizmy (grzyby, bakterie) oraz drobne bezkręgowce (m.in. dżdżownice), które wzbogacają próchnicę w rozmaite związki pochodzące z przetworzenia materii organicznej.Próchnica, nazywana też humusem (od procesu rozkładu materii organicznej określanej humifikacją), jest więc naturalnym nawozem, bogatym w liczne składniki odżywcze oraz strukturotwórcze kwasy humusowe.
Znaczenie próchnicy glebowej
Obecność próchnicy w podłożu pozwala ograniczyć straty związków mineralnych (m.in. azotu, potasu), które wolniej wypłukują się z gleby i trudniej przenikają w jej głębsze warstwy. Z tego względu obecność próchnicy w podłożu bardzo pozytywnie wpływa na wzrost i rozwój roślin, mających stały dostęp do łatwo przyswajalnych składników odżywczych, pobieranych z podłoża w miarę potrzeb.
W przeciwieństwie do nawozów sztucznych, próchnica nie niesie ze sobą zagrożeń związanych z przenawożeniem roślin lub zasoleniem podłoża, gdyż jest substancją całkowicie naturalną. Dla niektórych gatunków niebezpieczny może być jedynie jej odczyn, uzależniony od rodzaju materiału organicznego, z którego powstała. Jeśli próchnica utworzona została z roślin zielnych i drzew liściastych przy udziale bezkręgowców (np. kompost), jej odczyn jest zwykle zasadowy lub lekko kwaśny, jeśli natomiast w jej skład wchodziły dodatkowo rośliny iglaste, odczyn stanie się bardziej kwaśny, a kiedy głównym składnikiem próchnicy są resztki roślin iglastych, jej odczyn będzie bardzo kwaśny. Z tego względu nie każda próchnica będzie odpowiednia pod uprawę roślin lubiących podłoża zasadowe.
Próchnica, poza dużym znaczeniem dla rozwoju roślin, ma też ogromny wpływ na właściwości i jakość gleby. Jej obecność sprzyja tworzeniu się pożądanej, gruzełkowatej struktury podłoża, poprawia jego napowietrzenie oraz wpływa na właściwą gospodarkę wodną.