Uprawa brokułów w ogrodzie. BROKUŁY w przydomowym ogrodzie warzywnym

Uprawa brokułów w ogrodzie nie jest trudna. Brokuły to popularne i zdrowe warzywo, można je z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogrodzie warzywnym. Poradnik: jak uprawiać brokuły w ogrodzie warzywnym.
Brokuły (łac. Brassica oleracea var. botrytis italica) to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem kapustnym, podobnym do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw świata, wykazujące szereg korzystnych właściwości dla organizmu człowieka. W dodatku mają subtelny, delikatny smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Warto uprawiać je w ogrodzie czy na działce właśnie dla korzyści prozdrowotnych oraz dla podniebienia. Jak uzyskać wysoki i zdrowy plon brokułów w przydomowym ogrodzie?
Spis treści
- Podstawowe wymagania uprawowe brokuła
- Brokuł - produkcja rozsady i sadzenie do gruntu
- Brokuł - podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
- Brokuł – interesujące odmiany
- Właściwości prozdrowotne brokuła
Podstawowe wymagania uprawowe brokuła
Brokuł to warzywo klimatu chłodnego. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15-17°C, maksymalna tolerowana 24°C. W nadmiernym cieple (a także przy przesuszeniu) dochodzi do drewnienia pędów oraz deformacji stożka wzrostu.
Brokuł ma duże potrzeby wodne, zwłaszcza w początkowym okresie uprawy i w fazie zawiązywania róż. Preferuje podłoża żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne o pH=6,0-7,2. Lepiej od kalafiora radzi sobie w słabszych, mniej próchnicznych podłożach. Wymagania pokarmowe są również spore (najwięcej potasu).
Przeczytaj też: Sposoby podlewania roślin w ogrodzie. Podlewanie wężem i za pomocą systemu nawadniającego >>>
Autor: Getty Images
Stanowisko do uprawy brokułów powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru
Brokuł - produkcja rozsady i sadzenie do gruntu
Brokuła powinno się uprawiać z rozsady. Własne wyprodukowanie sadzonek na zbiór letni jest trudne, ale możliwe. Nasiona wysiewa się w lutym w donicach z żyznym podłożem umieszczonych w widnym, umiarkowanie ciepłym (15-18°C) pomieszczeniu. Sadzonki można także kupić, np. na targu.
Rozsadę brokułów do gruntu sadzi się pod koniec marca lub na początku kwietnia. Okres wegetacyjny odmian wczesnych najczęściej wynosi 50-60 dni. Brokuły na zbiór jesienny wysiewa się w czerwcu, a rozsadę wysadza pod koniec lipca. Okres wegetacyjny w tym wypadku jest z reguły dłuższy (70-80 dni). Odpowiednio silna rozsada ma 4-6 liści właściwych (dwa pierwsze to liścienie). Prawidłowa rozstawa sadzenia wynosi 50x50 cm lub 40x60 cm. Roślin nie powinno się uprawiać po innych kapustnych. Dobrym przedplonem są dla nich nawozy zielone.
Brokuł - podstawowe zabiegi pielęgnacyjne
- Podlewanie brokułów
Najważniejsze w uprawie brokuła jest regularne nawadnianie. Nie można dopuszczać do przesuszenia bryły korzeniowej. Młode brokuły w uprawie na zbiór letni mogą wymagać sporadycznego osłaniania biała włókniną (przy dużych ochłodzeniach).
- Nawożenie brokułów
Warzywo warto uprawiać w podłożu, na którym jesienią roku poprzedniego zastosowano obornik. Nawóz azotowy stosuje się w trzech dawkach: przed posadzeniem, trzy i pięć tygodniu po posadzeniu. Fosfor (superfostat potrójny) i potas (siarczan potasu) dodaje się jesienią i wiosną. Ważne mikroelementy w uprawie brokułu to molibden i bor. Niedobór boru powoduje m.in. brązowienie pąków kwiatowych, molibdenu zaś objawia się zahamowaniem wiązania róż.
- Odchwaszczanie brokułów
Inne ważne zabiegi to regularne zwalczanie zachwaszczenia i płytkie spulchnianie ziemi.
- Choroby i szkodniki brokułów
Choroby i szkodniki są takie same jak u innych kapustnych. Należy przeglądać rośliny w poszukiwaniu niepokojących objawów.
Nie przegap: Naturalne sposoby walki ze szkodnikami roślin kapustnych w warzywniku >>>

Autor: GettyImages
Brokuły zawierają wiele witamin oraz soli mineralnych
Brokuły można spożywać na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu i blanszowaniu. Najpopularniejsza potrawa jest przyrządzana jak kalafior – to brokuł smażony na maśle i obtaczany bułką tartą. Poza tym jest to dobry dodatek do zup, sosów i kremów. Po rozdrobieniu brokuł można wykorzystać do pieczenia wegetariańskich kotletów.
Brokuł – interesujące odmiany
- 'Miranda' – odmiana wytwarza nietypową różę o fioletowej barwie
- 'Limba' – to wczesna odmiana, która może plonować już w czerwcu
- 'Cezar' – odmiana wytwarza zbite, duże, zielone róże z lekkim fioletowym odcieniem. Nie zawiązuje zbyt szybko pąków kwiatowych.
Właściwości prozdrowotne brokuła
Dzięki zawartości sulforafanu brokuł wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Dlatego regularne spożywanie warzywa spowalnia procesy starzenia komórek i ogranicza występowanie chorób nowotworowych. Inna cenna właściwość to łagodzenie objawów autyzmu.
Brokuły (oraz kiełki brokułów) mogą chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, wzmacniają stawy, pomagają przy nadciśnieniu, a przy tym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Brokuł ma niski indeks glikemiczny. Zawiera chrom, który bierze udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To warzywo niskokaloryczne (100g zawiera tylko 35 kcal) i dobry dodatek w diecie odchudzającej. Nie można jednak przesadzać z ilością, gdyż brokuł powoduje wzdęcia i gazy.
Nie przegap:
Uprawa kalafiorów w ogrodzie. KALAFIOR w przydomowym ogrodzie warzywnym >>>
Kapusta włoska - uprawa, pielęgnacja, właściwości odżywcze >>>
Kalarepa w przydomowym warzywniku. Uprawa kalarepy w ogrodzie >>>