Uprawa brokułów w ogrodzie. BROKUŁY w przydomowym ogrodzie warzywnym

2013-05-13 12:25 Magdalena Michalak

Uprawa brokułów w ogrodzie nie jest trudna. Brokuły to popularne i zdrowe warzywo, można je z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogrodzie warzywnym. Poradnik: jak uprawiać brokuły w ogrodzie warzywnym.

Brokuły (łac. Brassica oleracea var. botrytis italica) to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem. Brokuły to warzywo podobne do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.

Brokuły to warzywo cenne dla zdrowia. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuły zawierają beta-karoten. Podaje się, że brokuły mają właściwości antyrakowe.

Uprawa brokułów w ogrodzie

Brokuły uprawa: gdzie sadzić brokuły. Stanowisko do uprawy brokułów powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru. Brokuły najlepiej uprawiać w ziemi żyznej, próchnicznej, o pH 6,5-7. Brokuły nie lubią suszy, zawsze gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone roślinę należy podlać.

Jak uprawiać brokuły: nawożenie. Brokuły mają duże wymagania pokarmowe i dlatego dobrze uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed sadzeniem rozsady brokuła trzeba też zastosować nawozy mineralne.

Brokuły uprawa: terminy. Brokuły można uprawiać w terminie wiosennym (jako przedplon), letnim bądź jesiennym (jako poplon). Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych.

Uprawa brokułów: sadzenie rozsady, zbiór

Brokuły najczęściej uprawia się z rozsady, którą sadzi się do gruntu od marca do czerwca, w rozstawie 50 x 40 cm. Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od posadzenia. Róże należy zbierać przed kwitnieniem. Jesienią brokuły trzeba zebrać zanim zaczną się przymrozki, które powodują sczernienie i zmarznięcie warzywa.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE