Regularne podlewanie warzyw to klucz do zdrowych i obfitych plonów w twoim warzywniku!

2025-06-17 13:37

Warzywa, podobnie zresztą jak większość roślin jadalnych, mają duże potrzeby wodne. Aby osiągnąć wysoki plon, należy je regularnie podlewać. Znaczenie ma nie tylko ilość dostarczanej wody, ale także jej jakość i technika podlewania. Jak podlewać rośliny, aby im pomóc, ale nie zaszkodzić?

Podlewanie warzyw

i

Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne Warzywa powinny być podlewane systematycznie

Spis treści

  1. Potrzeby wodne warzyw a faza rozwoju rośliny
  2. Warzywa o dużych i małych wymaganiach wodnych
  3. Podlewanie warzyw – technologie
  4. Zasady podlewania warzyw w warzywniku i pod osłonami

Podstawowym błędem pielęgnacyjnym w uprawie warzyw w ogrodzie jest intensywne podlewanie warzyw przy użyciu zraszaczy lub pistoletów, nieuwzględniające potrzeb konkretnych gatunków, a także fazy rozwoju roślin. Podpowiadamy, jak należy podlewać warzywa w warzywniku.

Potrzeby wodne warzyw a faza rozwoju rośliny

Warzywa mają największe potrzeby wodne w okresie pojawiania się wschodów, produkcji rozsady oraz intensywnego przyrostu części jadalnej (np. tworzenia się róży u kalafiora, wzrostu i dojrzewania pomidorów, zawiązywania główek u kapusty).

  • Siewki warzyw są bardzo wrażliwe na niedobór wody. Już krótkie, 1-2-dniowe przesuszenie, może spowodować nieodwracalne zmiany, czyli zamieranie siewek. Jednocześnie jednak zbyt wilgotne podłoże jest szkodliwe, gdyż powoduje występowanie zgnilizn. Trzeba umiejętnie to wyważyć – gleba powinna być stale umiarkowanie wilgotna. Mniejszą wilgotność utrzymuje się w chłodnych warunkach. Aby nie uszkodzić siewek, podczas podlewania najlepiej używać zraszacza. Jednocześnie trzeba unikać moczenia nadziemnych części roślin (na tyle, na ile jest to możliwe).
  • Rozsada warzyw wymaga regularnego podlewania, ale zmiany przy krótkim przesuszeniu są jeszcze odwracalne. Rośliny reagują na niedobór utratą turgoru w liściach - liście stają się oklapłe i więdną. Nie powinno się do tego dopuszczać. Wodę leje się do pojemników w takiej ilości, by wypłynęła do podstawek lub tacek. Nadmiar usuwa się z płytkich naczyń.
  • Rośliny mają różną tolerancję na niedobór wody, ale potrzebują jej najwięcej w okresie intensywnego przyrostu i dojrzewania części jadalnych. Brak wody w tym okresie objawia się dużymi stratami w ilości i jakości plonu. Niedobór wody sprawia także, że warzywa stają się bardziej twarde, włókniste i przez to jest mniej smaczne (np. korzenie rzodkiewki).

Warzywa o dużych i małych wymaganiach wodnych

  • Największe potrzeby wodne mają warzywa o słabym systemie korzeniowym i gatunki tworzące duże liście (np. warzywa cebulowe, sałaty i kapustne). Na oddzielną uwagę zasługują także warzywa o okazałych owocach i zawierające dużo wody w owocach (dynie, melony, arbuzy, cukinie, ogórki).
  • Natomiast małe wymagania wodne mają m.in. szparagi, marchew, chrzan, groch, pietruszka i burak ćwikłowy.

Zobacz galerię zdjęć: Podlewanie warzyw w ogrodzie

Podlewanie warzyw – technologie

Najefektywniejszą i najoszczędniejszą metodą podlewania jest instalacja systemu nawadniania kropelkowego. Warto korzystać z niego zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Technologia jest już na tyle rozwinięta, że taki system można nawet zainstalować w uprawie warzyw na balkonie lub tarasie.

Dodatkowo przy okazji nawadniania kropelkowego warzywom dostarcza się niezbędnych składników pokarmowych (fertygacja). Najczęściej stosuje się taśmy kroplujące zawierające emitery o długiej drodze przepływu. Są tańsze od przewodów o większej grubości ścianek, tj. linii kroplujących.

Nawadnianie kropelkowe

i

Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne Podczas nawadniania kropelkowego nie dochodzi do moczenia nadziemnych części roślin

Zasady podlewania warzyw w warzywniku i pod osłonami

  • Warzywa podlewaj rano lub wieczorem, nigdy w południe. W ten sposób oszczędzasz wodę (mniejsze wyparowywanie), ale też zmniejszasz ryzyko wystąpienia stresu fizjologicznego i poparzeń roślin.
  • Do podlewania używaj odstanej, letniej wody. Woda bezpośrednio z kranu może zaszkodzić, zwłaszcza w uprawie pod osłonami. Widać to m.in. u ogórka, u którego na skutek podlewania zimną wodą dochodzi do żółknięcia lub gubienia liści. Warto więc trzymać w tunelu czy szklarni beczkę (lub inny pojemnik) z wodą.
  • Unikaj moczenia nadziemnych części roślin podczas podlewania. Korzystaj z konewki, unikaj zraszaczy ręcznych. Nadmiar wilgoci może objawić się wystąpieniem wielu groźnych chorób grzybowych, np. szarej pleśni.
  • Nie dopuszczaj do przesuszenia warzyw w trakcie upałów. Latem warzywniak trzeba nawadniać codziennie, uprawy pod osłonami i w pojemnikach niekiedy nawet dwukrotnie w ciągu dnia.
  • W uprawie w pojemnikach warto zastosować hydrożel, który działa jak magazyn wody i ogranicza ryzyko wyschnięcia warzyw.
  • Zainstaluj w domu podlicznik do wody, która będzie używana wyłącznie w ogrodzie (jest traktowana jako bezpowrotnie stracona i tym samym nie została obłożona dodatkowymi opłatami). W ten sposób oszczędzisz na rachunkach.

Warzywa powinny być podlewane systematycznie. Regularność i właściwe podlewanie poskutkuje uzyskaniem smacznych i wysokich plonów.

Przeczytaj też: Podlewanie pomidorów: jak prawidłowo podlewać pomidory w warzywniku i na balkonie?

Murator Ogroduje: Metamorfoza miejskiego ogródka
Murator Google News
Murowane starcie
Taras – bez dachu czy zadaszony? MUROWANE STARCIE