Podlewanie warzyw. Kiedy i jak podlewać warzywa w warzywniku
Warzywa, podobnie zresztą jak większość roślin jadalnych, mają duże potrzeby wodne. Aby osiągnąć wysoki plon, należy je regularnie podlewać. Znaczenie ma nie tylko ilość dostarczanej wody, ale także jej jakość i technika podlewania. Jak podlewać rośliny, aby im pomóc, ale nie zaszkodzić?
Podstawowym błędem pielęgnacyjnym w uprawie warzyw w ogrodzie jest intensywne podlewanie warzyw przy użyciu zraszaczy lub pistoletów, nieuwzględniające potrzeb konkretnych gatunków, a także fazy rozwoju roślin. Jak należy podlewać warzywa w warzywniku?
Spis treści
- Potrzeby wodne warzyw a faza rozwoju rośliny
- Warzywa o dużych i małych wymaganiach wodnych
- Podlewanie warzyw – technologie
- Zasady podlewania warzyw w warzywniku i pod osłonami
Potrzeby wodne warzyw a faza rozwoju rośliny
Warzywa mają największe potrzeby wodne w okresie pojawiania się wschodów, produkcji rozsady oraz intensywnego przyrostu części jadalnej (np. tworzenia się róży u kalafiora, wzrostu i dojrzewania pomidorów, zawiązywania główek u kapusty).
- Siewki warzyw są bardzo wrażliwe na niedobór wody. Już krótkie, 1-2-dniowe przesuszenie, może spowodować nieodwracalne zmiany, czyli zamieranie siewek. Jednocześnie jednak zbyt wilgotne podłoże jest szkodliwe, gdyż powoduje występowanie zgnilizn. Trzeba umiejętnie to wyważyć – gleba powinna być stale umiarkowanie wilgotna. Mniejszą wilgotność utrzymuje się w chłodnych warunkach. Aby nie uszkodzić siewek, podczas podlewania najlepiej używać zraszacza. Jednocześnie trzeba unikać moczenia nadziemnych części roślin (na tyle, na ile jest to możliwe).
- Rozsada warzyw wymaga regularnego podlewania, ale zmiany przy krótkim przesuszeniu są jeszcze odwracalne. Rośliny reagują na niedobór utratą turgoru w liściach - liście stają się oklapłe i więdną. Nie powinno się do tego dopuszczać. Wodę leje się do pojemników w takiej ilości, by wypłynęła do podstawek lub tacek. Nadmiar usuwa się z płytkich naczyń.
- Rośliny mają różną tolerancję na niedobór wody, ale potrzebują jej najwięcej w okresie intensywnego przyrostu i dojrzewania części jadalnych. Brak wody w tym okresie objawia się dużymi stratami w ilości i jakości plonu. Niedobór wody sprawia także, że warzywa stają się bardziej twarde, włókniste i przez to jest mniej smaczne (np. korzenie rzodkiewki).
Warzywa o dużych i małych wymaganiach wodnych
- Największe potrzeby wodne mają warzywa o słabym systemie korzeniowym i gatunki tworzące duże liście (np. warzywa cebulowe, sałaty i kapustne). Na oddzielną uwagę zasługują także warzywa o okazałych owocach i zawierające dużo wody w owocach (dynie, melony, arbuzy, cukinie, ogórki).
- Natomiast małe wymagania wodne mają m.in. szparagi, marchew, chrzan, groch, pietruszka i burak ćwikłowy.
Autor: GettyImages
Podlewanie warzyw to ważny zabieg pielęgnacyjny, który bezpośrednio przekłada się na jakość i wielkość zbiorów
Podlewanie warzyw – technologie
Najefektywniejszą i najoszczędniejszą metodą podlewania jest instalacja systemu nawadniania kropelkowego. Warto korzystać z niego zarówno w uprawie polowej, jak i pod osłonami. Technologia jest już na tyle rozwinięta, że taki system można nawet zainstalować w uprawie warzyw na balkonie lub tarasie.
Dodatkowo przy okazji nawadniania kropelkowego warzywom dostarcza się niezbędnych składników pokarmowych (fertygacja). Najczęściej stosuje się taśmy kroplujące zawierające emitery o długiej drodze przepływu. Są tańsze od przewodów o większej grubości ścianek, tj. linii kroplujących.
Zasady podlewania warzyw w warzywniku i pod osłonami
- Warzywa podlewaj rano lub wieczorem, nigdy w południe. W ten sposób oszczędzasz wodę (mniejsze wyparowywanie), ale też zmniejszasz ryzyko wystąpienia stresu fizjologicznego i poparzeń roślin.
- Do podlewania używaj odstanej, letniej wody. Woda bezpośrednio z kranu może zaszkodzić, zwłaszcza w uprawie pod osłonami. Widać to m.in. u ogórka, u którego na skutek podlewania zimną wodą dochodzi do żółknięcia lub gubienia liści. Warto więc trzymać w tunelu czy szklarni beczkę (lub inny pojemnik) z wodą.
- Unikaj moczenia nadziemnych części roślin podczas podlewania. Korzystaj z konewki, unikaj zraszaczy ręcznych. Nadmiar wilgoci może objawić się wystąpieniem wielu groźnych chorób grzybowych, np. szarej pleśni.
- Nie dopuszczaj do przesuszenia warzyw w trakcie upałów. Latem warzywniak trzeba nawadniać codziennie, uprawy pod osłonami i w pojemnikach niekiedy nawet dwukrotnie w ciągu dnia.
- W uprawie w pojemnikach warto zastosować hydrożel, który działa jak magazyn wody i ogranicza ryzyko wyschnięcia warzyw.
- Zainstaluj w domu podlicznik do wody, która będzie używana wyłącznie w ogrodzie (jest traktowana jako bezpowrotnie stracona i tym samym nie została obłożona dodatkowymi opłatami). W ten sposób oszczędzisz na rachunkach.
Warzywa powinny być podlewane systematycznie. Regularność i właściwe podlewanie poskutkuje uzyskaniem smacznych i wysokich plonów.
Przeczytaj też:
Nawozy dla warzyw. Jak nawozić warzywa w ogrodowym warzywniku >>>
Nawożenie warzyw uprawianych w pojemnikach na balkonie >>>
Jak prowadzić ekologiczny warzywnik - najważniejsze pytania i odpowiedzi >>>