Uprawa kalarepy w ogrodzie. KALAREPA w przydomowym ogrodzie warzywnym

2013-06-11 14:51 Agata Krzepińska

Kalarepa to popualrne warzywo kapustne, które z powodzeniem mozna uprawiać w przydomowym ogrodzie. Jak uprawiać kalarepę. Uprawa kalarepy w przydomowym warzywniku.

Kalarepa - zdrowe warzywo

Kalarepa jest odmianą kapusty. Kalarepa to roślina dwuletnia. Jadalną częścią rośliny jest łodyga, która ma łagodny, charakterystyczny smak. Kalarepa zawiera witaminy C, A, E, H, K i U, ma duże wartości odżywcze i smakowe, liście rośliny są bogate w sole mineralne i witaminy.

Uprawa kalarepy

Kalarepa jest uprawiana z rozsady – wskazany jest wysiew w szklarni już w drugiej połowie lutego, rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę kalarepy sadzi się ją płytko. Kalarepa preferuje stanowiska słoneczne. Idealna temperatura wzrostu dla kalarepy to 12–18 st.C. Pierwsze zbiory: pod koniec maja.

Odmiany kalarepy

  • ‘Gabi’ – odmiana wczesna, polecana do uprawy wiosennej i jesiennej pod osłonami. Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po zbiorze. Okres wegetacji wynosi 40 dni. Skórka gładka i delikatna.
  • ‘Wiedeńska Biała’ – odmiana wczesna, o jasnozielonych, soczystych zgrubieniach. Bogata w witaminę C, wapń i żelazo. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia tuż po zbiorze. Wysiew w lutym i marcu, zbiór od czerwca do września.
  • ‘Delikates Biała’ – odmiana średnio wczesna. Zbiór w lecie lub na jesień. Miąższ bardzo smaczny i soczysty, Szybko dojrzewająca. Gotowa do spożycia po 35–45 dniach od wysadzenia w pole. Preferuje ziemie żyzną i próchniczą.
  • ‘Alka’ – odmiana średnio późna, o charakterystycznej ciemnofioletowej barwie, miąższ soczysty, kruchy, późno drewniejący. Doskonała na mrożonki. Dobrze przechowuje się ją aż do późnej zimy. Wysiew od maja do czerwca, sadzenie od czerwca do lipca. Zbiór: we wrześniu i październiku.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE