Uprawa porów w ogrodzie. Pory w przydomowym ogrodzie warzywnym

2021-07-21 12:15 Michał Mazik
Pory
Autor: GettyImages Uprawa porów w ogrodzie

Pory to popularne warzywa cebulowe, często sadzone w przydomowych ogrodach warzywnych. Podpowiadamy jak uprawiać pory w ogrodzie, kiedy sadzić pory i kiedy je zbierać. Uprawa porów w warzywniku.

Por (łac. Allium porrum) nie należy do warzyw najłatwiejszych w uprawie. Kluczem jest zapewnienie roślinie możliwie jak najlepszych warunków wzrostu, a później systematyczna pielęgnacja. W przeciwnym wypadku por słabo rośnie, a więc i plon jest niewielki. Co jest najważniejsze w uprawie porów w ogrodzie? Jak uprawiać pory, aby doczekać się dobrych plonów?

Spis treści

  1. Podstawowe wymagania uprawowe pora
  2. Pory - siew i sadzenie rozsady
  3. Pielęgnacja pora
  4. Zbiory pora

Podstawowe wymagania uprawowe pora

Por powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych i zacisznych. To optymalne warunki do rozwoju. Gatunek wytwarza płytki system korzeniowy, tylko nieliczne korzenie penetrują podłoże głębiej. Dlatego jest mało odporny na suszę. Ma średnie wymagania glebowe. Warto zapewnić mu żyzne i próchnicze podłoże, ale znosi słabsze typy gleb. Należy unikać jedynie gleb piaszczystych i ciężkich, zbitych. Optymalne pH wynosi 5,8 do 6,5.

Pory często uprawia się w 2-3 roku po nawożeniu obornikiem. Natomiast bardzo źle reaguje na świeży obornik. Najlepszy plon daje, jeśli wiosna oraz jesień są wilgotne oraz ciepłe. Lubi temperatury w granicach 18-22°C. Dobrze ukorzenione pory znoszą upały. Nasiona pora kiełkuje w temp. 16°C.

Pory - siew i sadzenie rozsady

  • Siew: Nasiona pora można siać do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Jest to jednak rzadko praktykowane, gdyż siewki są bardzo drobne i podatne na uszkodzenia. Taka uprawa jest mniej wydajna. Częściej pory uprawia się z rozsady. Rozsadę można produkować pod osłonami lub na parapecie. Por wysiewa się w terminie 20 stycznia – 15 lutego (na zbiór wczesny, sadzenie rozsady 20 marca do 15 kwietnia), w marcu (zbiór późny, sadzenie rozsady w maju i czerwcu) oraz w połowie kwietnia (zbiór zimowy, sadzenie rozsady od 20 czerwca do 10 lipca). Oczywiście należy wybrać odmiany o odpowiedniej wczesności. Nasiona wysiewa się na głębokość ok. 1 cm. Kiełkują 10-20 dni (w czasie chłodów dłużej).
  • Sadzenie: Odległość między rzędami powinna wynosić 30 cm, a między roślinami 10 cm. Rozstawa jest często zaniedbywana i warzywa uprawia się zbyt gęsto – pory dają wtedy słabszy plon, gdyż nie osiągają maksymalnych rozmiarów i są bardziej narażone na choroby grzybowe. Aby efektywnie wykorzystać powierzchnię można w międzyrzędziach uprawiać pietruszkę, sałatę i rzodkiewkę. Pierwsze warzywo daje dodatkowy atut: odstrasza szkodnika pora – miniarkę porówkę. Należy unikać uprawy pora po innych warzywach cebulowych. Dobrym przedplonem są buraki, fasola, groch, kapusta i ogórek. W uprawie na balkonie trzeba pamiętać, że warzywo wymaga dużych pojemników (o pojemności min. 10 l).

Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie >>>

Pielęgnacja pora

  • Odchwaszczanie pora

Pory posadzone w gruncie trzeba regularnie odchwaszczać. Zaleca się płytko spulchniać podłoże w międzyrzędziach (jeśli nie uprawia się w nich innych warzyw).

  • Podlewanie pora

W czasie suszy pory wymagają podlewania. Należy używać odstanej, letniej wody.

  • Nawożenie pora

Pory to warzywo o dużych potrzebach pokarmowych. Jeśli podłoże, w którym uprawiane są pory,  nie było nawożone nawozem organicznym, zaleca się zastosować nawóz mineralny (wieloskładnikowy lub obornik granulowany). Pierwszy zabieg wykonuje się 5 tygodni po posadzeniu rozsady w gruncie. Można go również zasilać ekologicznymi gnojówkami, np. z pokrzywy i skrzypu. W ten sposób jednocześnie ogranicza się występowanie szkodników glebowych. Gatunek jest mało podatny na choroby i szkodniki. Częściej choruje, gdy panują wilgotne warunki, a podłoże jest niedostatecznie przepuszczalne.

  • Bielenie pora

Latem można obsypać dolną część łodygi pora ziemią - jest to tzw. bielenie, dzięki któremu por będzie delikatniejszy w smaku. Zabieg jest w szczególności polecany dla odmian późnych, gdyż przy okazji chroni je przed niskimi temperaturami.

Przeczytaj też: Podwyższone rabaty warzywne – uprawa warzyw na podwyższonych grządkach >>>

Zbiory pora

Odmiany wczesne porów zbiera się zwykle pod koniec września, odmiany średniowczesne oraz późne zimą bądź na wiosnę przyszłego roku. Pory „zimowe” można również zebrać wcześniej i zadołować w piasku w chłodnym pomieszczeniu. Optymalnie przechowuje się je w temperaturze zbliżonej do 0°C, ale nie ujemnej. W czasie zbiorów rośliny należy podważyć widłami, a dopiero później wyrwać je ostrożnie z ziemi. Usuwa się pożółkłe liście zewnętrzne, skraca korzenie i pozostałe liście.

Przeczytaj też: Por, jarmuż, pietruszka, brukselka: zimowy zbiór warzyw z ogrodu warzywnego >>>

Pory to warzywa o uniwersalnym kulinarnym zastosowaniu. Są dobrą alternatywną dla mocniejszej cebuli.  W ostatnich latach cena za pora w marketach czy na straganach znacznie wzrosła. To kolejny powód, by pokusić się o samodzielną uprawę. 

Przeczytaj też o uprawie innych warzyw cebulowych:

Uprawa cebuli w ogrodzie >>>

Jak uprawiać czosnek w ogrodzie >>>

Szczypiorek – uprawa w ogrodzie i w doniczkach >>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE