Podwyższone rabaty warzywne – uprawa warzyw na podwyższonych grządkach
Autor: GettyImages
Warzywnik na podwyższonych rabatach
Podwyższone rabaty warzywne to dobry interesujący pomysł na urządzenie ogródka warzywnego. Uprawa warzyw na podwyższonych grządkach - poradnik. Podpowiadamy jak założyć warzywnik na podwyższonej grządce.
Podwyższone grządki pozwalają uprawiać warzywa na niewielkiej powierzchni i ułatwiają ich pielęgnację. To doskonałe rozwiązanie dla osób starszych i mniej sprawnych fizycznie. Dodatkową zaletą warzywnika na podwyższonych grządkach jest ich funkcja ozdobna.
Najczęściej konstrukcją podwyższonych rabat do uprawy warzyw są drewniane skrzynie o różnej powierzchni. Najlepiej, gdy grządka nie przekracza 1,5 m szerokości (pozwala na sięgnięcie w każde miejsce) i 3 m długości (maksymalnie 5 m, jeśli rabata będzie dłuższa, to trudno byłoby ją obejść i wymagałaby dodatkowego wzmocnienia). Wysokość podwyższonej rabaty nie powinna przekraczać 0,5 m – dzięki temu komfort pracy przy uprawianych warzywach będzie większy, a do tego będziemy mogli pielić „na siedząco”. Dla warzyw o większych rozmiarach i bardziej rozbudowanym systemie korzeniowym skrzynie powinny być wyższe, a dla gatunków niskich, o płytko rozmieszczonych korzeniach - niższe.
Polecany artykuł:
Podwyższone rabaty warzywne - jak założyć warzywnik na podwyższonych grządkach
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Kolejność prac jest następująca:
- Wyznaczamy miejsce na rabatę. Ważne, aby podwyższona grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione.
- Zbijamy skrzynię z desek o wymiarach odpowiadających rozmiarowi rabaty.
- Z miejsca, gdzie ustawimy skrzynię, wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy).
- Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu.
- Ustawiamy skrzynię, wsypujemy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy.
- Uzupełniamy skrzynię podłożem ogrodniczym do uprawy warzyw.
- Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy.
Podwyższone rabaty stwarzają doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą.
Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.
Jeśli chcemy mieć w ogrodzie kilka podwyższonych rabat do uprawy warzyw, to między nimi należy wyznaczyć ścieżki na tyle szerokie, aby można było swobodnie się poruszać i wykonywać prace pielęgnacyjne - między skrzyniami powinna sie zmieścić taczka. Najlepiej ścieżki wysypać gruboziarnistym żwirem lub korą sosnową, albo wyłożyć matą szkółkarską (zapobiegnie to rozwojowi chwastów).
>>Przeczytaj też: Pomysł na ogród: podwyższone rabaty z roślinami ozdobnymi