Kapusta pekińska: porady dotyczące uprawy i pielęgnacji

2024-08-26 12:28

Kapusta pekińska to warzywo, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Charakterystyczna wydłużona główka i jasnozielona barwa liści jest powszechnie znana i chętnie spożywana. Jak uprawiać i wykorzystywać kapustę pekińską?

Spis treści

  1. Popularne metody uprawy kapusty pekińskiej
  2. Podlewanie i nawożenie kapusty pekińskiej
  3. Czy kapusta pekińska kwitnie?
  4. Kiedy zbierać kapustę pekińską?
  5. Kapusta pekińska - właściwości odżywcze
  6. Co zrobić z kapusty pekińskiej?

Uprawiana na całym świecie, a pochodząca z Chin kapusta pekińska (Brassica rapa var. pekinesis) tworzy charakterystyczne, cylindryczne główki osiągające zwykle 30-45 cm wysokości. Główka składa się z jasnozielonych, pofałdowanych i wyraźnie żyłkowanych liści. Uprawiane odmiany kapusty pekińskiej to rośliny jednoroczne o krótkim okresie wegetacji. Z tego względu można uprawiać ją zarówno na zbiór wczesny, jak i późny – jesienno-zimowy, który jest częściej stosowany.

Popularne metody uprawy kapusty pekińskiej

Do celów amatorskich, najkorzystniejsza jest uprawy kapusty pekińskiej z rozsady, ponieważ sadzi się do gruntu już młodą, wykształconą sadzonkę. Ponadto rozsada lepiej znosi warunki pogodowe i plony są szybsze (kilka tygodni) i lepsze niż z siewu.

  • Rozsadę kapusty pekińskiej do uprawy wczesnej - wiosennej wysiewa się pod osłonami (szklarnie, tunele foliowe) w marcu. Nasiona do wykiełkowania potrzebują temperatury około 20°C, a rozsada zwykle wysadzana jest do gruntu pod koniec kwietni i w maju.
  • Z kolei, aby uzyskać rozsadę kapusty pekińskiej do uprawy jesiennej, nasiona muszą być wysiane od końca czerwca do połowy lipca. W tym przypadku, rozsada jest gotowa do wysadzenia w gruncie w sierpniu.

Nasiona kapusty pekińskiej najlepiej wysiewać pojedynczo albo do tzw. wielodoniczek, ponieważ wtedy łatwiej sadzić rozsadę z bryła korzeniową (sadzonka lepiej się przyjmuje i szybciej rośnie).

Można także wysiewać nasiona kapusty pekińskiej wprost do gruntu w ogrodzie (szczególnie na zbiór jesienny) i wtedy siejemy na przełomie lipca i sierpnia. Jeśli chcemy wysiać nasiona wiosną, na wczesny zbiór, to także można to zrobić – najlepiej w kwietniu.

Podlewanie i nawożenie kapusty pekińskiej

Podobnie, jak inne kapusty, również pekińska potrzebuje regularnego nawadniania - szczególnie w okresie zawiązywania się główek. Dobrze też wybrać jej podłoże dobrze przygotowane – zasilone w poprzednim roku obornikiem lub kompostem. Zwykle potrzebuje umiarkowanie wilgotnej, żyznej i próchnicznej gleby o pH ok. 6,5–7,2.

Przeczytaj też:

Ważne: W uprawie kapusty pekińskiej nie można zapominać o zmianowaniu - nie uprawiać kapusty pekińskiej po sobie, ani po innych warzywach kapustnych ze względu na występowanie podobnych chorób i szkodników.

W pielęgnacji kapusty pekińskiej, oprócz regularnego nawadniania sadzonek, ważne jest także regularne, ale ostrożne odchwaszczanie – tak by nie uszkodzić delikatnego systemu korzeniowego.

Czy kapusta pekińska kwitnie?

Należy także pamiętać, że kapusta pekińska należy do roślin tzw. długiego dnia. Oznacza, to że kiedy dni wiosną stają się dłuższe, roślina zaczyna wytwarzać pędy kwiatowe i kwitnąć. Należy więc przestrzegać terminów wysiewu i sadzenia rozsady. Jeśli za późno wysiejemy nasiona wiosną, zamiast liści możemy wyhodować głównie kwiaty.

Kiedy zbierać kapustę pekińską?

Do zbioru nadają się główki optymalnie wykształcone, duże i odpowiednio zwięzłe. Należy jednak pamiętać, że odmiany kapusty pekińskiej późne (jesienne) należy zebrać przed wystąpieniem przymrozków, ponieważ kapusta pekińska nie należy do wytrzymałych na większe mrozy i może zostać uszkodzona.

Sprawdź też, jak uprawiać inne kapusty w ogrodzie:

Kapusta pekińska - właściwości odżywcze

Kapusta pekińska, podobnie jak inne kapusty zawiera ważne dla zdrowia i podnoszące odporność organizmu witaminy –  A, C i K, a także witaminy z grupy B (witaminę B1, B2, B3, B5, B6 i B9). Ponadto, jest bogatym źródłem błonnika spożywczego, oraz tłuszczy, białka i węglowodanów. Warto także dodać, że obecne w liściach kapusty pekińskiej antyoksydanty (przeciwutleniacze) zapobiegają chorobom nowotworowym - rakowi prostaty, piersi, jelita grubego, a także obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Co zrobić z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska jest stosowana w kuchni przede wszystkim do przyrządzania różnego rodzaju surówek, sałatek (np. z majonezem) w połączeniu z innymi warzywami, ale także zup oraz potraw z ryżem lub makaronem. Sparzone uprzednio wrzątkiem liście kapusty pekińskiej są także powszechnie stosowane do zawijania mięsnych lub innych specjałów. Niemniej smaczna i zdrowa jest kapusta pekińska wykorzystana na surowo, jako dodatek do kanapek – podobnie jak sałata masłowa.

Kapusta pekińska
Autor: Gettyimages Kapusta pekińska to cenne warzywo. Idealna do podawania na surowo, jak i gotowana.

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
#Muratorogroduje: Ogrodzenie, czyli piękna granica Twojego ogrodu!
Materiał sponsorowany
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.