Kapusta Pak Choy. Jak uprawiać kapustę chińską w ogrodzie

2015-09-07 12:33

Kapusta Pak Choy, czyli kapusta chińska, to nowość wśród warzyw liściastych uprawianych w naszych ogrodach. Warto pokusić się o uprawę kapusty Pak Choy w przydomowym warzywniku czy na działce, bo jest to warzywo delikatne i smaczne. A do tego kapusta chińska nadaje się na poplony.

Pomimo iż w przydomowych ogrodach od lat królują te same gatunki warzyw, na grządkach coraz częściej pojawiają się również oryginalne nowości. Należy do nich między innymi ciekawy rodzaj kapusty, nazywanej popularnie pak choy lub białą kapustą chińską.

Kapusta chińska (pak choy) – co jest częścią jadalną tego warzywa

Kapusta pak choy nie tworzy typowej dla większości kapust główki, tylko rozwija wzniesioną, luźną rozetrę dużych, zielonych liści o sztywnych, grubych ogonkach liściowych, które są jego najsmaczniejszą częścią jadalną.
Pomimo iż najsmaczniejszymi częściami kapusty pak choy są biało zabarwione ogonki liściowe (np. u odmiany ‘White’, ‘Joi Choi’, ‘Ming Choi’), do uprawy lepiej jest wybierać odmiany zielonoogonkowe (np. ‘Pak Choy Green’, ‘Green Fortune’), które są mniej podatne na wybijanie w pęd kwiatostanowy. Kapusta pak choy to warzywo bardzo delikatne i smaczne, które można spożywać w postaci krótko gotowanej jarzynki, a także przyrządzać z niego pyszne surówki, oryginalne sałatki oraz ciekawe dania kuchni azjatyckiej.

Kapusta chińska (pak choy): wymagania

Pomimo oryginalnego wyglądu i egzotycznego pochodzenia, uprawa kapusty pak choy nie jest trudna, chociaż wymagania rośliny są dość wysokie. Warzywo posiada bardzo krótki, trwający około miesiąca okres wegetacji, dlatego powinno być uprawiane na glebie żyznej, próchniczej, bogatej w składniki pokarmowe (stanowisko uprawy warto wzbogacić przedsienie nawozami wieloskładnikowymi) i dobrze odchwaszczonej. W czasie tworzenia rozety liściowej, kapusta musi mieć też zapewnione stale wilgotne podłoże, gdyż jej wymagania wodne są w tym okresie bardzo wysokie.
Ze względu na delikatny i płytki system korzeniowy, warzywo najlepiej sadzić w miejscach zacisznych i osłoniętych od wiatru, gdyż łatwo się przewraca. Pod uprawę rośliny nie należy też przeznaczać stanowisk wcześniej zajętych przez warzywa kapustne, gdyż wzrasta wtedy ryzyko wystąpienia na kapuście chińskiej wspólnych dla tej rodziny chorób i szkodników (m.in. śmietki kapuścianej, mszycy kapuścianej, pchełki ziemnej czy zgorzeli siewek).

Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie >>>

Kapusta chińska (pak choy): uprawa

Kapustę pak choy uprawia się zwykle z siewu wprost do gruntu na zbiór jesienny. Nasiona wysiewa się na początku sierpnia w rzędy oddalone od siebie o 25–30 cm, a następnie przerywa siewki, pozostawiając rośliny co 25–30 cm w rzędzie. Pierwsze zbiory rozet rozpoczyna się po 4–6 tygodniach uprawy.
Kapusta chińska nie jest wrażliwa na kilkustopniowe przymrozki i dobrze rośnie w temperaturze 13–16 st. C, dlatego zbiory można prowadzić aż do października.

Przeczytaj też:

Czy kapusta to głowa pusta?

Pytanie 1 z 10
Wg. legendy główki kapusty powstały:
Kapusta
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE