Sałata w przydomowym ogrodzie warzywnym. Uprawa sałaty w ogrodzie

2019-01-22 8:53 Anna Śmiałek

Sałata to roślina łatwa w uprawie. Warto więc uprawiać sałatę w przydomowym ogrodzie, zwłaszcza że grządki z sałatą prezentują się bardzo efektownie. Uprawa sałaty w ogrodzie warzywnym.

Sałata trafiła do Polski ponoć już na stół Władysława Jagiełły, lecz bez wielkiego powodzenia. Na dobre przyjęła się w naszym kraju w XVI w. Od tego czasu, oprócz najpopularniejszej sałaty masłowej, wyhodowano wiele innych jej odmian, które cieszą oczy zróżnicowanymi kolorami i kształtami liści, a podniebienie – urozmaiconymi smakami. Między tymi odmianami ukryło się parę roślin, które z botanicznego punktu widzenia wcale sałatami nie są! To rukola (rokietta siewna – należy do rodziny
kapustowatych), roszponka (zwana też roszpunką, z rodziny kozłkowatych), endywia oraz radicchio (mniej gorzkie i efektowniej wyglądające siostry cykorii).
Zasady ich uprawy nie odbiegają od tych dotyczących „prawdziwej” sałaty, która należy do rodziny astrowatych. Powszechnie jednak są uznawane za sałatę i mają podobne do niej wartości odżywcze.

Uprawa sałaty: wymagania uprawowe

Sałata jest rośliną łatwą do uprawy. Najlepsze dla niej są gleby gliniasto-piaszczyste, dobrze nawożone obornikiem albo kompostem (4 kg/m2). Sałata uprawiana na oborniku zastosowanym jesienią wcześniej dojrzewa i jest lepszej jakości w porównaniu z uprawianą bez obornika. Nie lubi jedynie ziemi piaszczystej i suchej – rośnie na niej mniej delikatna i łatwiej wybija w pędy. Sałata nie ma też wielkich wymagań co do stanowiska. Może rosnąć w miejscu słonecznym lub półcienistym. W początkowym okresie uprawy potrzebuje sporo światła. Ale im jest większa, tym korzystniejszy dla niej jest półcień.

Sałata woli chłodny klimat, więc w czasie upałów wskazane jest zacienianie grządek, na których rośnie. Chroni się ją w ten sposób także przed przedwczesnym wybijaniem roślin w pędy kwiatostanowe, co jest spowodowane długim dniem, wysoką temperaturą (powyżej 20 st. C) i niedoborem wody. Mimo że sałata potrzebuje dużo wody, nie znosi jej nadmiaru w glebie (główki gniją). Szkodzi jej także za niska lub zbyt wysoka wilgotność powietrza, która powoduje szybki rozwój chorób. Trzeba jednak pamiętać, że warunki, w jakich rośnie sałaty decydują o jej smaku. Najlepsze liście wyrastają na żyznym, próchniczym i wilgotnym podłożu. Susza powoduje, że stają się gorzkie i mniej delikatne.

Uprawa sałaty w ogrodzie

Sałatę można uprawiać z nasion, albo też - by przyspieszyć zbiory - z rozsady, którą sadzi się ją w wilgotnej glebie, co 20 cm. Nasiona wysiewa się od wczesnej wiosny do późnego lata, by mieć sałatę przez cały sezon. Jest ona bowiem rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji. Sukcesywne wysiewanie nasion w małych ilościach sprawia, że rośliny też zbieramy stopniowo – unikamy w ten sposób sytuacji, gdy mamy wiele dojrzałych do zebrania główek sałaty na raz.

Sałata nie potrzebuje dużych grządek, wręcz przeciwnie – wyższe plony uzyskamy, uprawiając ją na małych zagonach i zbierając metodą liściową. Do tego sposobu uprawy polecane są przede wszystkim sałata dębolistna i sałata lollo. Ich nasiona wysiewa się co kilka dni przez dwa miesiące, poczynając od kwietnia. Siewki przerywa się, zostawiając między nimi odstępy co 5 cm. Po 4-8 tygodniach zbiera się liście, ścinając je 1,5-2,5 cm nad powierzchnią gruntu. Przycięte rośliny odbijają i po kolejnych 7-8 tygodniach możliwy jest kolejny zbiór. Można to powtarzać 2-3 razy.
Uwaga! Sałata dobrze nadaje się do uzupełniania luk po innych już zebranych roślinach, a także do tworzenia obwódek grządek z innymi roślinami (nawet kwiatami). Jeśli początkowo nie ma na nią miejsca, można też wysiać ją do rozsadnika i stopniowo przesadzać rozsadę tam, gdzie jest potrzebna.

Sałata - warzywo lekkie i zdrowe

Choć sałata składa się w 90 proc. z wody, to ma dużo wartości odżywczych. Zawiera m.in. cenne mikroelementy, czyli: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, a także witaminy: B1, B2, B6, C oraz kwas nikotynowy i karoten. Wiele z tych substancji to antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami. Sałata jest bogata w chlorofil mający działanie odtruwające i oczyszczające. Działa odkwaszająco na organizm, zawiera też błonnik i celulozę, a te odpowiadają za dobre trawienie. Okazało się również, że sałata ma lekkie działanie uspokajająco-nasenne, więc spore jej ilości jedzone wieczorem gwarantują nie tylko zdrowy, ale i spokojny sen. Wybierając odmiany sałaty, warto wiedzieć, że te o luźnych, ciemnozielonych liściach zawierają więcej witamin niż pozostałe.

Uwaga! Liście sałaty z upraw przemysłowych mogą zawierać spore ilości azotanów będących skutkiem intensywnego nawożenia (wiele zależy od producenta i stosowanych przez niego sposobów uprawy). Jeśli chcemy uniknąć szkodliwego wpływu chemii, zdrowsza będzie niewątpliwie sałata wyhodowana na własnych grządkach.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE