Endywia – jak uprawiać endywię w warzywniku?
Endywia, a właściwie cykoria endywia, jest spokrewniona z cykorią sałatową, ale wyglądem przypomina sałatę liściową. Podpowiadamy, jak uprawiać endywię w przydomowym warzywniku.
Autor: Getty Images
Endywia to niskokaloryczne warzywo liściowe
Spis treści
- Jak wygląda endywia?
- Endywia - warzywo liściowe
- Wymagania uprawowe endywii
- Jak uprawiać endywię?
- Endywia pielęgnacja
- Bielenie endywii
- Zbiór endywii
Jak wygląda endywia?
Cykoria endywia (łac. Cichorium endivia) to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Botanicznie jest spokrewniona z cykorią sałatową. Roślina nie tworzy główek, ale szerokie rozety liściowe, które u większości odmian uprawnych wyglądem przypominają sałatę liściową.
W uprawie popularne są dwie odmiany botaniczne endywii:
- eskariola (zwana szerokolistną) o falistych blaszkach liściowych,
- endywia kędzierzawa o silnie postrzępionych, kędzierzawych liściach.
Endywia - warzywo liściowe
Endywia to niskokaloryczne warzywo liściowe pobudzające apetyt i łagodzące dolegliwości trawienne. Zawiera sole mineralne i witaminy oraz błonnik. Gorzkawy smak wynika z zawartości substancji gorzkiej – intubiny. Liście endywii dodaje się do sałatek, można z nich również przyrządzać zupy, gotować je lub blanszować.
Wymagania uprawowe endywii
Najlepsza do uprawy endywii jest gleba lekka, o dużej zawartości próchnicy, dobrze uprawiona, o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH nie niższe niż 6,5). Nie nadają się natomiast gleby lekkie piaszczyste, mało zasobne oraz gleby ciężkie gliniaste i zaskorupiające się. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru. Optymalna temperatura rozwoju wynosi od 10 do 20 st. C (przy wyższej temperaturze liście endywii stają się bardziej gorzkie). Roślina dobrze znosi lekkie przymrozki.
Jak uprawiać endywię?
Endywia jest najczęściej uprawiana jako poplon po warzywach wcześnie zbieranych z grządek, takich jak rzodkiewka, kalarepa, kalafior, wczesna kapusta, szpinak, groch. Nie należy uprawiać endywii w tym samym miejscu rok po roku ani po sałacie i cykorii. Endywię uprawia się w drugim lub trzecim roku po oborniku.
Cykorię endywię uprawia się z siewu bądź z rozsady.
- Uprawa endywii z siewu: nasiona endywii wysiewa się w drugiej połowie czerwca bezpośrednio na grządki w rzędy oddalone od siebie o 30 cm. Po wzejściu przerywa się zostawiając rośliny co 30–40 cm.
- Uprawa endywii z rozsady: rozsadę sadzi się pod koniec lipca i w sierpniu na taką samą głębokość, na jakiej rosła wcześniej, w rozstawie 30 x 40 cm.
Endywia pielęgnacja
Pielęgnacja endywii polega na regularnym odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby między roślinami.
W okresie wzrostu (od sierpnia do połowy września) należy systematycznie podlewać (w okresie bielenia trzeba nawadniać ostrożnie, aby nie doprowadzić do gnicia roślin).
Bielenie endywii
Bielenie na 2-3 tygodnie przed zbiorem powoduje, że środkowe liście stają się jasnozielone lub kremowe i mają delikatniejszy smak, pozbawiony goryczki. Polega ono na ograniczeniu dostępu światła do liści – podnosi się liście zewnętrzne i związuje je (np. sznurkiem) – związywane liście muszą być suche.
Zbiór endywii
Zbiór endywii przeprowadza się po 10–12 tygodni po wysadzeniu rozsady. Jedynie wewnętrzne wybielone liście nadają się do spożycie (zewnętrzne zielone można przeznaczyć na kompost).
Przeczytaj też:
- Kiedy podlewać warzywa - rano czy wieczorem? Jak prawidłowo podlewać warzywa?
- Uprawa warzyw w skrzyniach - najważniejsze zasady
Galeria zdjęć: Zielone warzywa
Autor: photos.com
Jarmuż