Uprawa roszponki w ogrodzie. ROSZPONKA w przydomowym warzywniku

2014-07-22 12:34 Michał Mazik

Roszponka to roślina warzywna, której częścią jadalną są liście. Podpowiadamy jak uprawiać roszponkę w przydomowym ogrodzie warzywnym. ROSZPONKA uprawa.

Roszponka to warzywo o łagodnym, orzechowym smaku. Najczęściej liście roszponki dodawane są do sałatek oraz mięs. Mimo że we Francji, Holandii czy Belgii roszponka cieszy się ogromną popularnością, w Polsce jest wciąż niedoceniana. A szkoda – bowiem roślina ma niewielkie wymagania a uprawy z powodzeniem sprawdzają się w naszym klimacie.

Roszponka – opis rośliny

Roszponka warzywna (łac. Valerianella locusta) to roślina należąca do rodziny kozłkowatych (Valerianaceae). Dorasta do 20 cm wysokości. Jej częścią jadalną są tworzące rozetę liście. Warzywo jest znane od wieków (nadano jej wiele potocznych nazw: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, sałatka), jednakże uprawia się je od XX wieku.

Roszponka – wymagania

Roszponka na niewielkie wymagania. Jest niewrażliwa na ujemną temperaturę i może pozostawać w gruncie przez całą zimę. Optymalne dla roszponki są słoneczne lub lekko zacienione stanowiska i żyzne, przepuszczalne gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego. Roślina jednakże jest tolerancyjna względem jakości podłoża i jej uprawa udaje się na wielu gorszych typach gleb, z wyjątkiem tych podmokłych.

Roszponka - uprawa

Roszponkę zwykle uprawia się jako poplon. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu najczęściej od lipca do sierpnia (na zbiór jesienny) oraz we wrześniu (na zbiór zimowych). Oczywiście roszponkę można uprawiać także z rozsady, jednak jest to bardziej pracochłonna i mniej opłacalna metoda. Najważniejszymi zabiegami pielęgnacyjnymi w uprawie roszponki są: regularne odchwaszczanie, spulchnianie podłoża i podlewanie roślin (w czasie suszy). W uprawie amatorskiej szczególnie powinno się unikać intensywnego nawożenia mineralnego azotem, które może powodować odkładanie się w liściach szkodliwych związków. Zamiast tego warto stosować nawozy organiczne, np. kompost, mieszane z podłożem jeszcze przed siewem.

Roszponka – zbiór liści

Zbiór liści roszponki wykonuje się po około 3 miesiącach od siewu. Na kilka dni przed planowanym zbiorem roszponkę warto bielić, przykrywając naczyniami lub materiałem nieprzepuszczającym światła. To polepszy (złagodzi) smak liści.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE