Rukiew wodna – superfood do samodzielnej uprawy w domu!
Rukiew wodna to roślina lecznicza i przyprawowa. Jest nazywana eliksirem młodości i uznawana za najzdrowszą roślinę na świecie! Rukiew wodną można uprawiać w domu w doniczce, podobnie jak rzeżuchę. Dowiedz się więcej o uprawie rukwi wodnej i jej właściwościach zdrowotnych.
Autor: GettyImages
Rukiew wodna
Spis treści
- Jak wygląda rukiew wodna?
- Rukiew wodna - uprawa w doniczkach w domu
- Rukiew wodna - superfood!
- Rukiew wodna – pozyskiwanie i suszenie surowca
- Rukiew wodna - skład i właściwości
Rukiew wodna (łac. Nasturtium officinale), inaczej rzeżucha wodna, należy do rodziny kapustowatych i pochodzi z Europy i Azji, jednak obecnie rośnie na wszystkich kontynentach. W Polsce rzadko można ją spotkać w stanie naturalnym, głównie w zachodniej części kraju. Jak wskazuje nazwa, rukiew wodna występuje w pobliżu zbiorników wodnych – strumyków, źródełek itp. Można ją z powodzeniem uprawiać w doniczce.
Jak wygląda rukiew wodna?
Rukiew wodna to bylina charakteryzująca się delikatnymi, jasnozielonymi, zimozielonymi liśćmi, które są mięsiste i błyszczące. Liście rukwi wodnej są mają charakterystyczne wcięcie, co nadaje im kształt przypominający strzałkę lub tarczę. Ułożone są naprzemianlegle na pędach dorastających do 50–70 cm długości. W warunkach naturalnych rukiew wodna często pokrywa powierzchnie wody.Rukiew wodna kwitnie od wiosny do jesieni. Jej kwiaty są drobne, białe, zebrane w grona wyrastające na końcach pędów. Po przekwitnięciu przekształcają się w strąki zawierające nasiona, które mogą być roznoszone przez wodę.
Rukiew wodna - uprawa w doniczkach w domu
Rukiew wodna uprawiać można w domu. Nie jest to trudne! Wystarczy zapewnić roślinie odpowiednie środowisko i stały dostęp do wody. Stanowisko do uprawy rukwi wodnej powinno być słoneczne, ale bez bezpośredniej ekspozycji na palące słońce. Ważne jest też zapewnienie wodnego środowiska.Do wyboru mamy dwa sposoby uprawy: uprawa w ziemi lub uprawa hydroponiczna.
- Uprawa rukwi wodnej w ziemi
Nasiona rukwi wysiewa się w niewysokiej doniczce wypełnionej do 3/4 wysokości średnio żyzną ziemią. Wysiewamy po 3 sztuki w rozstawie co 5 cm i na głębokość około 2 cm. Po wysiewie bardzo obficie zrosić wodą, a gdy pojawią się wschody systematycznie podlewać, w ten sposób, by ziemia w doniczce przypominała gęste błotko.
- Uprawa hydroponiczna rukwi wodnej
Rukiew wodną można również uprawiać w tzw. hydroponice (czyli w wodzie). Wystarczy do tego naczynie, gaza i nasiona. Gazę nakładamy na naczynie tak, by stykała się z wodą i była cały czas wilgotna. Na gazę wysiewamy nasiona.
Przeczytaj też jak uprawiać rzeżuchę w domu.
Autor: GettyImages
Rukiew wodna
Rukiew wodna - superfood!
Rukiew wodna to najzdrowsza roślina na świecie, co zostało potwierdzone naukowo. Z właściwości zdrowotnych tej rośliny skorzystają wszyscy, a przede wszystkim osoby zmagające się z awitaminozą. Ponadto rukiew wodna nazywana jest eliksirem młodości. Można ją także wykorzystać w kuchni, by nadać wyjątkowy smak potrawom. Jakie jeszcze działanie ma rukiew wodna?
Rukiew wodna – pozyskiwanie i suszenie surowca
W celach leczniczych i kulinarnych wykorzystuje się liście i łodygi, które ze stanu naturalnego zbiera się od kwietnia do września. Te w doniczce można uprawiać i pozyskiwać cały rok.
Rukiew wodna - skład i właściwości
Jednym z ważniejszych składników rukwi wodnej są izotiocyjaniany – związki, które hamują rozwój komórek rakowych. Poza tym rukiew wodna zawiera wszystkie najważniejsze dla zdrowia witaminy. Z tego powodu po wyciąg z tej rośliny (glikonasturcyna) powinny sięgać osoby cierpiące na awitaminozę.
Rukiew wodna została uznana za eliksir młodości, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Co więcej, naukowcy dowiedli, że ta niepozorna roślina nie tylko hamuje rozwój zmarszczek. Włączenie rukwi do diety skutkuje zmniejszeniem porów skóry, przebarwień i zaczerwienień. Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu, a także witaminy C i E.Warto wykorzystać ją w kuchni nie tylko z względu na walory zdrowotne, lecz także smakowe. Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, w związku z tym potrawa (m.in. zupy, owocowe soki i smoothie) z jej dodatkiem będzie znacznie smaczniejsza.
Przeczytaj tez o uprawie innych ciekawych roślin liściastych:
- Mizuna - uprawa w ogrodzie i na balkonie
- Szpinak malabarski - uprawa, pielęgnacja, zbiór, wykorzystanie
- Klajtonia przeszyta (Claytonia perfoliata) - uprawa w ogrodzie i na balkonie