Uprawa jarmużu w ogrodzie. Jak uprawiać JARMUŻ w przydomowym ogrodzie warzywnym

2019-10-07 14:14 Magdalena Michalak, mat. wideo: Dzień Dobry TVN/x-news

Jarmuż to cenne warzywo, dawniej chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach warzywnych, obecnie wraca do łask. Podpowiadamy jak uprawiać jarmuż w ogrodzie i co zawierają liście jarmużu. Uprawa jarmużu.

Jarmuż (łac. Brassica oleracea var. sabellica) to botaniczna odmiana kapusty warzywnej. Jarmuż jest rośliną od dawna uprawianą w Polsce. Do niedawna mało doceniany jako warzywo do spożycia, najczęściej był używany jako dekoracja potraw, szczególnie półmisków z wędlinami. Obecnie wraca do łask, a jego popularność wciąż rośnie. I to dobrze, ponieważ jarmuż zawiera dużo cennych składników odżywczych.

Częścią jadalną jarmużu są duże, kędzierzawe liście. Można je spożywać ugotowane albo w postaci surówek. Znakomicie nadają się do mrożenia oraz konserwowania. Obecnie uprawiane odmiany jarmużu nie zawierają gorzkich składników, dlatego są mniej gorzkie, za to mają bardziej słodki smak.

Co zawierają liście jarmużu?

Liście jarmużu charakteryzują się wysoką wartość odżywczą. Zawierają dużo witaminy C (więcej ma tylko papryka i pietruszka naciowa), a także inne witaminy (E, K, PP, H oraz witaminy z grupy B). Są też źródłem beta-karotenu, zawierają białka, cukry, żelazo, kwas foliowy oraz wapno w postaci łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Liście jarmużu mają w swoim składzie również składniki mineralne, takie jak magnez, fluor, fosfor, potas i związki siarki.
Jarmuż jest niskokaloryczny, jego spożycie ułatwia przemianę materii i dostarcza błonnik, dlatego znakomicie nadaje się tych, którzy pragną się odchudzić. Jarmuż to warzywo lekko strawne, polecane w diecie osób starszych i dzieci.

jarmuz
Autor: photos.com Jarmuż to cenne warzywo - liście jarmużu są często wykorzystywane do dekoracji potraw

Uprawa jarmużu - jak uprawiać jarmuż

Uprawa jarmużu nie jest trudna. Warzywo to ma małe wymagania glebowe, można je uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleby, ale nie lubi gleb podmokłych oraz piaszczystych i kwaśnych. Jarmuż jest mrozoodporny (najbardziej odporne są odmiany niskie jarmużu). Po przemarznięciu liście jarmużu stają się delikatniejsze i mają lepszy smak (zawierają więcej cukrów i tracą goryczkę), dlatego jarmuż należy zbierać po pierwszych przymrozkach.

Jarmuż uprawia się z rozsady przygotowanej z nasion wysiewanych w maju lub czerwcu, którą sadzi się po 7 tygodniach, w rozstawie 50 x 50 cm. Warzywo można też uprawiać wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu, w czerwcu lub w lipcu. Warzywo tworzy rozetę o szerokości i wysokości nawet do 1 metra.
Jarmuż najlepiej uprawiać po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku, natomiast nie można go uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustowatych.
Zbiór liści jarmużu zaczyna się późną jesienią i trwa całą zimę. Liście zbiera się kilkakrotnie – jako pierwsze wyłamuje się liście najstarsze (dolne). Po pierwszych przymrozkach rośliny należy przykryć cienką warstwą słomy albo włókniną. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wybijają młode pędy.

Zobacz film: jakie wartości odżywcze ma jarmuż

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE