Czym nawozić warzywa na balkonie? Poradnik nawożenia warzyw uprawianych w pojemnikach

2024-06-03 12:58

Nawożenie warzyw uprawianych w pojemnikach na balkonie różni się od zasilania tych rosnących w warzywniku w gruncie. Warzywa w pojemnikach mają do dyspozycji niewielką ilość podłoża i są bardziej uzależnione od człowieka. Podpowiadamy czym i Jak nawozić warzywa uprawiane na balkonie. Jaki nawóz do warzyw w doniczce?

Warzywa na balkonie
Autor: GettyImages Aby warzywa uprawiane na balkonie dobrze rosły i owocowały, należy dostarczyć im składników pokarmowych

Spis treści

  1. Uniwersalne zasady nawożenia warzyw
  2. Galeria zdjęć: Warzywa na balkonie
  3. Jak zasilać rozsadę warzyw?
  4. Pierwsze nawożenie warzyw uprawianych na balkonie
  5. Zrównoważone nawożenie warzyw na balkonie
  6. Jak nawozić warzywa uprawiane na balkonie?

Warzywa to grupa, która ma duże potrzeby pokarmowe niezależnie od sposobu uprawy (uprawa gruntowa, uprawa w pojemnikach, uprawa pod osłonami). Dokładne preferencje co do zapotrzebowania na składniki pokarmowe zależą już od konkretnego gatunku oraz fazy rozwoju roślin. Na balkonie, w warunkach uprawy amatorskiej, zabiegi nawożenia warzyw raczej ujednolica się - tak jest wygodniej, uprawa jest mniej uciążliwa, a wciąż można uzyskać zadowalający plon.

Uniwersalne zasady nawożenia warzyw

  • Zarówno niedobór, jak i nadmiar składników pokarmowych jest dla roślin niekorzystny. Groźniejsza jest ta druga sytuacja, zwłaszcza dotyczy to nawożenia azotem. Azot przyśpiesza wzrost i bierze udział w wielu kluczowych dla roślin procesach, ale w nadmiarze może doprowadzić do zasolenia podłoża, zwiększa podatność roślin na choroby i szkodniki, a czasem jest szkodliwy dla człowieka. Kumuluje się w warzywach (zwłaszcza liściowych) w postaci azotynów, a te w pewnych warunkach (np. przy niewłaściwym przechowywaniu) przekształcają się w toksyczne azotyny. Szczególnie trzeba na to uważać w uprawie nowalijek.
  • Nawozy można aplikować na etapie sadzenia warzyw lub już w trakcie ich wzrostu. Z powodzeniem można używać nawozów w płynie aplikowanych przy okazji podlewania roślin.
  • Największe potrzeby nawozowe warzywa mają zwykle w okresie tworzenia plonów (np. zawiązywania główek u sałaty, rozwoju róży u kalafiora czy owoców u papryki i pomidora).

Galeria zdjęć: Warzywa na balkonie

Jak zasilać rozsadę warzyw?

Warzywa wysiewa się zazwyczaj w żyznym podłożu zasobnym w składniki pokarmowe (np. w uniwersalnej ziemi z dodatkami). Dlatego nawożenie w początkowym okresie wzrostu, przez kilka tygodni po siewie i wykiełkowaniu nie jest potrzebne. Produkcja rozsady może trwać od 4 do 8 tygodni. Po miesiącu warto zaaplikować roślinom nawozy, najlepiej wieloskładnikowe. Dawki nie powinny być duże. W przypadku warzyw ciepłolubnych, np. oberżyny czy kiwano, zaleca się unikać nawozów azotowych stosowanych na niedługo przed wystawieniem rozsady na balkon. To w pewnym stopniu zmniejszy odporność roślin na niskie temperatury (nie tylko na przymrozki).

Pierwsze nawożenie warzyw uprawianych na balkonie

Pierwsze nawożenie warzyw uprawianych w pojemnikach można wykonać na etapie sadzenia rozsady do większych pojemników. Może to być obornik granulowany, przefermentowany kompost, a nawet pocięte na fragmenty skórki bananów. Pierwszy produkt dostarcza wartościowych składników odżywczych i ma pewien wpływ na strukturę gleby, drugi jest słabo działającym nawozem, ale przyśpiesza produkcję próchnicy. Skórki z bananów to dobre źródło potasu. Z domowych odpadów jako dodatki do warzyw można zastosować fusy kawy i herbaty.

Przeczytaj też: Fusy z kawy – jak można wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie i uprawie roślin doniczkowych?

Zrównoważone nawożenie warzyw na balkonie

Warzywa powinno się nawozić w sposób zrównoważony. Wiosną można zaaplikować im nawóz ze zwiększoną dawką azotu. Następnie stosuje się nawozy wieloskładnikowe lub zawierające więcej fosforu i potasu. Bardzo ważne w uprawie warzyw jest zasilanie mikroelementami – nie można bagatelizować ich roli. Są kluczowe nie tylko dla przebiegania procesów fizjologicznych, ale także dla smaku. Niedobór poszczególnych mikroelementów często wiąże się z występowaniem zaburzeń i chorób. Przykładowo u pomidora bardzo ważny jest bor (B), u cebuli miedź (Cu).

Warzywa na balkonie
Autor: GettyImages Najczęściej warzywa w pojemnikach nawozimy podczas podlewania

Jak nawozić warzywa uprawiane na balkonie?

Podstawowe zasady nawożenia:

  • niewielkie dawki nawozów warto stosować co 1-2 tygodnie;
  • cenione i bezpieczne są nawozy humusowe;
  • do poszczególnych grup warto podawać specjalistyczne nawozy, np. do pomidorów. W praktyce taki nawóz dedykowany można stosować także do zasilania innych gatunków roślin, także ozdobnych;
  • do podlewania warzyw można używać wody z akwarium (po wymianie), wody po gotowaniu warzyw (bez soli i mięsa), wywarów z roślin leczniczych (skrzypu, pokrzywy, itp.). Będą działały jak łagodne, mocno rozcieńczone nawozy;
  • jeśli decydujemy się zarówno na nawożenie organiczne, jak mineralne, warto stosować je naprzemiennie (nie dotyczy oczywiście tych wymieszanych z ziemią). W sprzedaży dostępne są także nawozy mineralno-organiczne łączące zalety obu grup.

Nawożenie warzyw na balkonie pod kątem uzyskania zdrowych plonów nie jest szczególnie trudne. W dużym stopniu przypomina nawożenie roślin ozdobnych, z tym, że powinno być nieco bardziej intensywne i zaleca się stosować różnorodne nawozy.

Przeczytaj też:

#MuratorOgroduje: Sadzenie pomidorów
Materiał sponsorowany

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita