Jak urządzić kuchnię wygodną i praktyczną? Zasady aranżacji kuchni

2021-09-06 12:44
Kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna i funkcjonalna, abyśmy mogli przez długie lata czerpać przyjemność z jej użytkowania

Odpowiedź na pytanie, jak urządzić kuchnię, by była wygodna i praktyczna, wcale nie jest łatwa. Warto jednak poznać wskazówki dotyczące funkcjonalnej aranżacji kuchni, gdyż wszystkie kuchenne czynności - gotowanie, zmywanie, przygotowywanie przetworów - mogą być lżejsze i sprawiać więcej radości, gdy kuchenna przestrzeń jest właściwie zaplanowana.

Kuchnie mogą być rozplanowane w różnych układach. Zastanów się, który z nich pasuje najlepiej do kształtu kuchni. Najkorzystniej będzie, gdy droga, którą pokonujemy między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką, ułoży się w kształt trójkąta roboczego.

Najlepiej, jeśli odległości te będą miały:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm;
  • od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm (w małych kuchniach może to być 90 cm);
  • od lodówki do kuchenki 120-270 cm.
6 sposobów na małą kuchnię

Jak dopasować układ zabudowy do kształtu i wielkości kuchni

  • zabudowa jednorzędowa

W najwęższych kuchniach (o szerokości 180 cm) sprawdzi się zabudowa jednorzędowa. Często pojawia się też w kuchniach z salonem lub jadalnię, z reguły mających tylko jedną ścianę, wzdłuż której można ustawić meble.

To najprostsze rozwiązanie, ale i najmniej ergonomiczne. Przy takim ustawieniu nie da się zastosować zasady trójkąta, ale właściwa kolejność sprzętów i odpowiednie odległości między nimi ułatwią pracę.

  • zabudowa w kształcie litery L

W takiej kuchni można też zastosować zabudowę w kształcie litery L. Jej krótsze ramię będzie miało 120 cm. Oczywiście zabudowa tego typu znacznie lepiej będzie się prezentowała w szerszej kuchni – blisko 260 cm (z krótszym ramieniem 200 cm).

Minusem tego typu zabudowy są dość duże odległości między sprzętami.

Jak zadbać o ergonomię w kuchni?

  • optymalna wysokość blatów

Poziom blatów roboczych powinien być dopasowany do wzrostu użytkownika. Aby ustalić, jaki jest optymalny, należy zmierzyć wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odjąć 15 cm. Zalecane wysokości blatów w kuchni mogą się znacznie różnić, np. dla osoby o wzroście 160 cm blat powinien znajdować się 90 cm od podłogi, a dla tej mierzącej 185 cm – 105 cm.

Poza tym często w jednej w kuchni pracują zarówno osoby niskie, jak i wysokie. Wówczas nie pozostaje nic innego, jak poszukać kompromisowego złotego środka.

  • funkcjonalna organizacja szafek i szuflad kuchennych

Funkcjonalne zorganizowanie szafek często przesądza o tym, czy kuchnia jest wygodna, czy nie. Dobrym rozwiązaniem jest zrezygnowanie z półek w szafkach dolnych. Wymagają bowiem pochylania się, klękania, trudno wyjmować z nich rzeczy znajdujące się głębiej.

Zamiast nich lepiej zamontować szuflady, które gwarantują wygodny wgląd do środka i łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych rzeczy.

Warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem i amortyzacją zamykania. Zawczasu należy ustalić też funkcje poszczególnych szuflad. To pozwoli dobrać do nich podziałki, wkłady, zawieszki i inne udogodnienia do segregowania zawartości. Pomogą nam one utrzymać porządek i znacznie ułatwią pracę.

Kuchnia
Autor: Marcin Czechowicz Funkcjonalne zorganizowanie szafek często przesądza o tym, czy kuchnia jest wygodna, czy nie
warto wiedzieć

Jak rozplanować ułożenie rzeczy w szafkach w kuchni?

Ważne jest też zaplanowanie racjonalnego rozmieszczenia produktów według zasady: te częściej używane niżej, te rzadziej – wyżej. Często wyjmowane produkty powinny być w łatwo dostępnych szufladach – bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących, a rzeczy, po które sięgamy sporadycznie – na najwyższym poziomie szafki górnej lub na najniższym poziomie szafki dolnej.

Jak dobrać i rozmieścić sprzęty AGD w wygodnej kuchni?

Wybór urządzeń kuchennych to jedna z najważniejszych decyzji podczas urządzania tego pomieszczenia. Jaki sprzęt AGD wybrać? Gdzie go umieścić, by w pełni wykorzystać pomieszczenie? Jeśli dobrze wybierzemy rozlokowanie mebli kuchennych i ustawienie sprzętu AGD, wpłynie to na wygodniejszą i przyjemniejszą pracę w kuchni.

  • lodówka

Jej wielkość powinna zależeć od liczebności rodziny, częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanego jedzenia i tego, na ile dni gotujemy posiłki. Jeżeli rzadko robimy duże zakupy albo przygotowujemy posiłki na zapas, będzie nam potrzebna duża lodówka. Większa jej pojemność przyda się osobom, które lubią robić przyjęcia.

  • płyta grzejna

Jej szerokość i liczbę palników należy dostosować do liczby garnków, które jednocześnie wykorzystujemy. Istotne jest też, czy gotuje jedna, czy więcej osób. Gdy gotowanie jest czynnością rodzinną, lepiej zdecydować się na szerszą płytę grzejną (szer. 80 cm) i umieścić ją na wyspie lub półwyspie, gwarantując dostęp do niej kilku osobom.

  • piekarnik

Trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażoną kuchnię bez piekarnika. Nawet jeśli pieczemy sporadycznie, nie warto z niego rezygnować. Najwygodniej będzie z niego korzystać, gdy znajdzie się powyżej wysokości klatki piersiowej.

  • okap kuchenny

Umieszczony nad kuchenką czy płytą grzejną powinien być od niej szerszy. Jego dolna krawędź powinna się znajdować co najmniej 65 cm nad kuchenką. Większość okapów kuchennych może pracować w obiegu zamkniętym (jako pochłaniacz) lub otwartym (jako wyciąg). Efektywniejszy i bardziej wydajny jest tryb otwarty.

  • zmywarka

Warto na nią znaleźć miejsce nawet w małej kuchni. Dlaczego? Oszczędza nie tylko wodę i energię, ale także czas. Szacuje się, że dzięki zmywarce można zaoszczędzić aż 30 min dziennie, czyli 8 dni w ciągu roku. Wybierając zmywarkę, należy się kierować zasadą dobrania urządzenia do ilości naczyń zmywanych na co dzień. Pamiętaj, że przed zmywarką trzeba zostawić minimum 1 m wolnego miejsca, żeby ją wygodnie otwierać.

Przeczytaj też:

    Kuchnia
    Autor: Maria Miklaszewska Wybór urządzeń kuchennych to jedna z najważniejszych decyzji podczas urządzania tego pomieszczenia. Jeśli dobrze ustawimy sprzęty AGD, wpłynie to na komfort i wygodę naszej pracy w kuchni

    Jak zaplanować i rozmieścić prawidłowe oświetlenie kuchni?

    Planując oświetlenie w kuchni, warto przestrzegać następujących zasad:

    • punkty świetlne muszą doświetlać miejsca, w których pracujemy najczęściej, czyli blat roboczy, zlew i płytę grzejną. W tej roli dobrze sprawdzą się świetlówki albo halogeny;
    • jeśli w kuchni nie ma szafek wiszących, na ścianie nad blatem kuchennym można przymocować kinkiety;
    • kuchnia powinna mieć oświetlenie centralne – pośrodku pomieszczenia lub nad stołem.  

    Przeczytaj też: 

    Lampy wiszące do salonu, jadalni i kuchni: INSPIRACJE >>>

    Oświetlenie kuchni
    Autor: Piotr Mastalerz Pod względem oświetlenia kuchnia jest bardzo wymagająca – w każdej jej części musi być widno. Dlatego w kuchni stosuje się zarówno oświetlenie ogólne - nad stołem, na środku pomieszczenia, jak i światło miejscowe, nad kuchennym blatem, używane podczas gotowania. Zobacz, jak powinno wyglądać prawidłowe oświetlenie kuchni.
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    Podziel się opinią
    Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE