Uprawa kukurydzy w ogrodzie - kukurydza w przydomowym ogrodzie warzywnym
Kukurydza może być z powodzeniem uprawiana w przydomowym ogrodzie warzywnym. Podpowiadamy jak uprawiać kukurydzę w ogrodzie. Uprawa kukurydzy – poradnik.
Autor: GettyImages
Kukurydzę cukrową (łac. Zea mays) warto uprawiać w ogrodzie, gdyż jest to warzywo nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Przeznaczmy więc dla niej fragment przydomowego warzywnika, tym bardziej, że kukurydza nie jest rośliną trudną w uprawie. Wystarczy jedynie przestrzegać kilku zasad uprawy.
Jakie stanowisko i podłoże najlepsze dla kukurydzy
Kukurydza to roślina osiągająca znaczną wysokość – w zależności od odmiany może to być 100 cm, a nawet 200 cm, potrzebuje więc odpowiednio dużo miejsca do wzrostu. Stanowisko dla kukurydzy musi być nasłonecznione i osłonięte przed silnymi wiatrami. Kukurydza najlepiej rośnie na głęboko przekopanej i spulchnionej glebie gliniasto-piaszczystej o pH 6,0-6,5.
Gleba kwaśna czy zasadowa? Jak sprawdzić odczyn gleby >>>
Wysiew nasion i zbiór kolb kukurydzy
Kukurydza jest rośliną ciepłolubną i wymaga wysokiej temperatury do wzrostu. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w maju (rzadziej uprawia się kukurydzę z rozsady), a dojrzałe kolby zbiera się od września do października. Najlepszym terminem zbioru jest tzw. faza mleczna ziarniaków, którą osiągają po upływie około 3 tygodni od pojawienia się nitek na szczytach kolb.
Terminarz zbioru warzyw: jakie warzywa zbieramy we wrześniu, październiku, listopadzie >>>
Uprawa kukurydzy: nawożenie, odchwaszczanie, podlewanie
Kukurydza ma wysokie wymagania pokarmowe, najintensywniej pobiera z gleby azot i potas, w mniejszym stopniu fosfor, wapń i magnez. Pierwiastki te można je dostarczyć do gleby stosując odpowiednie mieszanki nawozowe (np. Azofoskę). Jesienią w roku poprzedzającym uprawę kukurydzy, glebę warto zasilić obornikiem lub ziemią kompostową (przekopać z podłożem!). Ze względu na ryzyko wyczerpania mikroelementów w glebie oraz nagromadzenie się patogenów, kukurydzę na tym samym miejscu uprawiamy nie częściej niż co 4 lata.
Płodozmian w warzywniku. Pierwszy krok do dobrych plonów warzyw >>>Kukurydza wymaga także regularnego odchwaszczania i podlewania, zwłaszcza w okresie kwitnienia i dojrzewania kolb. Chwasty usuwamy delikatnie, tak aby nie uszkodzić płytkich korzeni kukurydzy.
Nasiona kukurydzy cukrowej można bez problemu kupić w każdym sklepie ogrodniczym oraz w internetowej sprzedaży wysyłkowej. Do uprawy amatorskiej (w przydomowym ogrodzie) polecanych jest wiele odmian kukurydzy. Poznaj najpopularniejsze odmiany kukurydzy.
Odmiany kukurydzy polecane do uprawy amatorskiej
- Ambrozja F1 – odmiana wczesna, mieszańcowa, bardzo słodka. Osiąga do 180-200 cm wysokości. Kolby duże, 20-22 cm długości, o masie około 270 g;
- Comanche F1 – bardzo wczesna odmiana, mieszańcowa, bardzo słodka. Dorasta do 180 cm wysokości. Kolby duże, około 25 cm długości, o masie około 300 g. Duże nasiona do bezpośredniego spożycia, konserwowania lub mrożenia;
- Dobosz F1 – odmiana średnio wczesna, mieszańcowa. Kolby zbiera się, gdy nasiona są w pełni dojrzałe. Jest to odmiana tzw. pękająca – idealna na popcorn. Wysuszone, twarde nasiona praży się w przykrytym naczyniu z dodatkiem odrobiny oliwy;
- Golden Bantam - odmiana bardzo słodka i bardzo plenna, o wysokich walorach smakowych. Kolby duże, 22-24 cm długości, o żółtym zabarwieniu;
- Landmark - odmiana bardzo wczesna. Kolby o bardzo słodkim ziarnie;
- Mini Pop – osiąga 150 cm wysokości, tworzy na roślinie 2–3 bardzo małe kolby, które nadają się do konserwowania w całości;
- Płomyk - odmiana średnio plenna, mieszańcowa, dorasta do 160 cm wysokości. Kolby zbiera się, gdy nasiona są w pełni dojrzałe. Odmiana tzw. pękająca – idealna na popcorn;
- Złota Karłowa – odmiana bardzo wczesna, niska, silnie rozkrzewiona. Tworzy na roślinie 2–3 nieduże kolby długości 8–12 cm. Ziarno jasnożółte, bardzo smaczne.
Jak przechowywać kolby kukurydzy
Kukurydza cukrowa to warzywo będące źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Ziarna kukurydzy cukrowej doskonale smakują zarówno w postaci przetworów (po uprzednim zakonserwowaniu lub zamrożeniu), ale także po 10-minutowym gotowaniu w lekko osolonej wodzie.Co jednak zrobić gdy plony kukurydzy z naszego ogrodu były duże albo nie mamy czasu na szybkie przygotowanie zakupionych świeżych kolb kukurydzy? Czy można przechowywać kukurydzę? Jeśli tak to gdzie i jak długo?
Przechowywanie warzyw przez zimę – jak i gdzie przechowywać warzywa >>>
- Przechowywanie kukurydzy: kolby kukurydzy w lodówce. Świeże kolby kukurydzy zebrane z ogrodu albo zakupione w sklepie można przechować w lodówce nawet do 2 tygodni. Poza lodówką można je przechowywać najwyżej kilka dni. Kolby kukurydzy sprzedawane są w sklepach najczęściej na tackach, po 1-3 sztuki, zwykle owinięte folią. Po zakupie trzeba folię odwinąć, aby sprawdzić czy warzywa nie są porośnięte pleśnią lub nie rozwija się na nich zgnilizna. Tylko zdrowe kolby można przechowywać i spożywać.
- Przechowywanie kukurydzy: mrożenie kolb kukurydzy. Kolby kukurydzy doskonale nadają się do mrożenia. Dzięki tej metodzie przechowywania możemy zebrane w sezonie z ogrodu świeże kolby zamrozić i cieszyć się ich smakiem nawet w zimie. Aby przygotować kolby do mrożenia, trzeba usunąć z nich liście i wąsy, a dodatkowo odciąć z obu stron końcówki. Kolby poddajemy blanszowaniu, czyli gotowaniu w lekko osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po ostygnięciu i wyschnięciu kolby wkładamy do plastikowych pudełek lub torebek śniadaniowych i mrozimy w jak najniższej temperaturze w zamrażalniku. Tak przechowywaną kukurydzę przed spożyciem wystarczy włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować kilka minut.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: