Kard – mało znane warzywo. Wymagania, uprawa i zastosowanie kardu

2020-02-07 11:44

Kard, zwany też karczochem hiszpańskim, to warzywo rzadko uprawiane w Polsce i trudno dostępne w sklepach. Tymczasem jest to gatunek, który może wzbogacić codzienną dietę z pozytywnym skutkiem dla zdrowia. Jak uprawiać kard?

Kard (łac. Cynara cardunculus) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Przypomina z wyglądu karczochy (stąd nazwa potoczna). W niektórych krajach jest ceniony nie tylko za walory smakowe, ale także dekoracyjne oraz właściwości lecznicze.

Spis treści

  1. Kard - warzywo wieloletnie, ale uprawiane jako jednoroczne
  2. Uprawa karda – wymagania uprawowe
  3. Przygotowanie rozsady karda i sadzenie
  4. Kard - pielęgnacja
  5. Kard w kuchni i domowej apteczce

Kard - warzywo wieloletnie, ale uprawiane jako jednoroczne

W Polsce klimat jest mało sprzyjający efektywnej uprawie karda, niemniej przy zapewnieniu możliwie najlepszych warunków udaje się uzyskać zadowalające plony. Karczoch hiszpański jest rośliną wieloletnią, ale jako warzywo uprawia się go w cyklu jednorocznym. W kolejnych sezonach plon jest słabszy, a pozyskiwane ogonki liściowe mają gorszą jakość. Poza ogonkami jadalne są także kłącza oraz środkowe unerwienie liści (rzadko wykorzystywane). Dostępność nasion karda w sklepach jest różna, natomiast można je kupić drogą online (nie tylko w dziale warzyw, ale czasem nawet kompozycji kwiatowych).

Pomysł na ozdobny warzywnik w ogrodzie: kwiaty i warzywa obok siebie >>

Uprawa karda – wymagania uprawowe

  • Stanowisko. Optymalne do uprawy karda jest stanowisko słoneczne i zaciszne.
  • Temperatura. Kard jest warzywem ciepłolubnym, do prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury 16-20°C.
  • Podłoże. Preferuje podłoża żyzne, gliniaste, zasobne w składniki pokarmowe o pH=6,0-7,2. Bardzo dobrze sprawdza się uprawa w pierwszym roku po oborniku.

Ciekawe, a mało znane gatunki i odmiany warzyw >>

Przygotowanie rozsady karda i sadzenie

Kard rozmnaża się z odrostów korzeniowych lub z nasion. Nasiona wysiewa się wczesną wiosną do skrzyń z żyznym podłożem umieszczonych w ogrzewanym pomieszczeniu. Wcześniej warto namoczyć je przez kilka godzin w wodzie. Do gruntu można wysadzać, gdy sadzonki mają przynajmniej 2-3 liście właściwe. Produkcja rozsady średnio trwa 10 tygodni. Młode rośliny sadzi się w gruncie od drugiej połowy maja (gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków).

Jak ochronić rośliny w ogrodzie przed wiosennymi przymrozkami? >>>

Kard potrzebuje przestrzeni – roślina osiąga 60-180 cm wysokości, dlatego odległość między sadzonkami powinna wynosić przynajmniej 1 m.

Kard - pielęgnacja

Przez 2-3 tygodnie kard wymaga solidnego nawadniania. Susza w tym okresie szybko doprowadzi do śmierci rośliny. Później nawadnianie jest konieczne w okresie suszy. Warzywo warto dodatkowo nawozić. Stosuje się nawozy azotowe, potasowe i fosforowe (najwięcej potrzebuje potasu i fosforu). Regularnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie. Przydatne jest ściółkowanie rzędów, które ogranicza wzrost chwastów, a także wyparowywanie wody z gleby. Ponadto kard dobrze reaguje na płytkie przekopywanie – spulchnianie gleby.

Kard
Autor: GettyImages Plantacja karda
Zbiór karda – dopiero po bieleniu

Zbiory karda najczęściej przypadają na wrzesień i październik (mogą trwać do późnej jesieni). Ogonki liściowe na 3-4 tygodnie przez zbiorem wymagają bielenia. Dzięki temu są smaczniejsze, nie zawierają goryczy. Pędy należy zabezpieczyć przed dostępem światła. Można zasłaniać je (np. słomą lub papierem) a także związywać pędy sznurem. Z jednej rośliny uzyskuje się średnio 20 ogonków liściowych.

Kard w kuchni i domowej apteczce

Kard w polskiej kuchni ma małe znaczenie i jest traktowane jako warzywo zapomniane. W Polsce cieszyło się popularnością przed wiekami, gościło na stołach magnatów i arystokracji. Obecnie najczęściej jest dodatkiem do potraw kuchni iberyjskiej, włoskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.Dania z kardem uchodzą za wykwintne i gustowne. Ich przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu. Liście trzeba odciąć tak, aby pozostały same zbielałe pędy, które należy dokładnie umyć, oczyścić z kolców i włókien. Dopiero wtedy wtedy nadają się do kulinarnej obróbki. Można podawać je po upieczeniu lub gotowaniu. Do wody w czasie gotowania warto dodać trochę mąki, soli i kwasku cytrynowego, aby ogonki liściowe zachowały kremową barwę i miały mniej goryczy. Czasem są traktowane jako składnik sałatek.

Kard jest skarbnicą witamin (A, C, D, K, PP, grupa B), soli mineralnych (cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo) i związków biologicznie czynnych. Spożywanie warzywa ogranicza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Reguluje ciśnienie krwi i pomaga pozbyć się „złego” cholesterolu.

Karczoch hiszpański nie jest warzywem „dla każdego”. Ze względu na dość trudną uprawę i specyficzny smak traktuje się go jako warzywo dla smakoszy. Warto pokusić się o uprawę, aby sprawdzić czy ogonki liściowe trafią w nasz gust. Nawet jeśli smak nas nie urzeknie, warzywo wciąż będzie cennym i leczniczym dodatkiem do diety.

Kard
Autor: GettyImages

QUIZ. Warzywo czy kwiat? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 25
Gruszka miłosna to:
Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach
O autorze
Michał Mazik
Michał Mazik
Michał Mazik - absolwent ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Autor kilkunastu książek o tematyce ogrodniczej i zielarskiej, w tym „Ogród z pasją”, „Zioła w ogrodzie i w domu", „Dary pszczół", „Przyroda Lublina". Współpracuje z mediami, producentami, zajmuje się zakładaniem ogrodów, prowadzi szkolenia branżowe, działa w marketingu. Praktykę zdobywał w Polsce (zakładanie i pielęgnacja ogrodów), Stanach Zjednoczonych (produkcja zieleni ozdobnej), Anglii (pielęgnacja farm malinowych i jeżynowych), Włoszech (sady jabłoniowe). Współpracował z holenderskimi firmami (tworzenie baz danych roślin, ogrodnicze technologie mobilne, konferencje branżowe). Należy do lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE