Ciekawe, a mało znane gatunki i odmiany warzyw

2016-06-20 17:55 Katarzyna Józefowicz

W ogrodzie zazwyczaj uprawiamy warzywa znane i sprawdzone. Warto jednak spróbować uprawy mniej znanych, ale ciekawych warzyw. Poznaj ciekawe, a mało znane gatunki i odmiany warzyw do uprawy w przydomowym warzywniku i na działce.

Kiedy decydujemy się na uprawę warzyw, zwykle wybieramy rośliny znane i sprawdzone, unikając gatunków o oryginalnym wyglądzie lub dziwnej nazwie. Jeśli jednak mamy w ogrodzie trochę wolnego miejsca, spróbujmy zaryzykować i posadzić choćby jedno z takich warzyw, gdyż może się okazać, że jego smak lub wygląd mogą nas miło zaskoczyć.

>>Przeczytaj też: Warzywa z ogrodu. Zakładamy własny ogród warzywny

Ciekawe warzywa: jarmuż i skorzonera

Jedną z roślin rzadko uprawianych, a wartych szczególnej uwagi jest jarmuż. Ta oryginalna odmiana botaniczna kapusty jest mało wymagająca, łatwa w uprawie i posiada wysoką wartość odżywczą, a jej liście zbiera od jesieni aż do wiosny.
Innym ciekawym i bardzo wartościowym, choć nieco zapomnianym warzywem jest też skorzonera (wężymord). Jej długi, mięsisty, biały, pokryty ciemną skórką korzeń, po obraniu i ugotowaniu przypomina w smaku szparagi. Korzeń należy jednak obierać pod bieżącą wodą (najlepiej w rękawiczkach), aby sok mleczny nie porudził nam dłoni. To smaczne warzywo jest niestety bardziej wymagające niż jarmuż. Wprawdzie dobrze znosi niskie temperatury, ale oczekuje bardzo dobrej gleby oraz sporej wilgotności. Korzenie wykopuje się późną jesienią lub wczesną zimą i przechowuje w chłodnym miejscu, najlepiej przysypane lekko wilgotnym piaskiem. Zbiór należy prowadzić ostrożnie, gdyż korzenie są bardzo kruche i łatwo się łamią.

Ciekawe warzywa: koper włoski

Jarmuż i skorzonera nie są jednak w naszym kraju zupełną nowością, gdyż dawniej były często uprawiane i wysoko cenione, czego nie da się już powiedzieć o bardziej egzotycznym fenkule czyli koprze włoskim. Liście kopru włoskiego przypominają dobrze nam znany koper, ale mają zupełnie inny smak i aromat (kojarzony z anyżem). Latem u podstawy liści roślina tworzy mięsiste zgrubienie, które jest jej najbardziej wartościową częścią jadalną. Fenkuł z racji swojego pochodzenia jest rośliną dość wymagającą i aby mógł prawidłowo się rozwijać, oczekuje dużo ciepła i słońca oraz żyznego, próchniczego i dostatecznie wilgotnego podłoża.

Ciekawe warzywa: fasolnik chiński

Podobne wymagania cieplne ma także bardzo smaczny i oryginalny fasolnik chiński, tworzący niebywale długie strąki, przypominające wyglądem i smakiem fasolkę szparagową. Jeśli jednak nie chcemy decydować się na tak egzotyczne warzywa, ciekawych odmian możemy też poszukać wśród roślin bardziej popularnych.

Ciekawe warzywa: rzodkiewki, kalafiory, fasolka

Na uwagę zasługują między innymi oryginalne odmiany rzodkiewek o białych, żółtych lub fioletowych zgrubieniach (np. 'Whitella F1', 'Zlata', 'Śnieżka', 'Jutrzenka'), kalafiory w kolorze zielonym lub fioletowym ('Di Sicilia Violetto', 'Romanesco') czy fasolka szparagowa o fioletowych strąkach ('Purple Teepee').

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE