Skorzonera czyli wężymord (czarny korzeń) - uprawa. Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie

2019-02-28 10:25 Opracowanie: redakcja serwisu

Wężymord to warzywo korzeniowe znane też pod nazwą skorzonera, czarny korzeń, czarne korzonki- o jadalnych korzeniach. Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie warzywnym? Skorzonera uprawa.

Skorzonera (łac. Scorzonera hispanica) to mało popularne u nas warzywo. Popularnie nazywany jest czarny korzeń. Wężymord to roślina warzywna pochodząca z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan).

Uprawa skorzonery w Polsce nie jest zbyt popularna, a szkoda, bo jej jadalny długi korzeń spichrzowy o brunatnej bądź prawie czarnej skórce, którego biały miąższ przypomina smakiem szparagi jest lekkostrawny i zawiera sole mineralne (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor), karoten, witaminy: E, B1, B2, C i kwas nikotynowy.

Skorzonera uprawa - jaka ziemia i stanowisko dla skorzonery

Skorzonera uprawa: stanowisko. Wężymord najlepiej rośnie na glebach żyznych i bogatych w próchnicę, piaszczysto-gliniastych, głęboko uprawiona, pulchna (na ziemiach zbitych i kamienistych roślina wytwarza zniekształcone korzenie), o odczynie obojętnym bądź lekko zasadowym, ale jest wrażliwa na wapnowanie i jeśli jest to konieczne zabieg ten należy przeprowadzić jesienią.
Skorzonera uprawa: jak ziemia. Wężymord (czarny korzeń) charakteryzuje się długim okresem wegetacji (200–230 dni), dlatego uprawia się go na glebach, które wiosną szybko obsychają i nagrzewają się.
Skorzonera wymaga stanowiska słonecznego. Uprawia się ją w drugim roku po oborniku. Nie należy uprawiać skorzonery w tym samym miejscu po fasoli, grochu, bobie, marchwi, pomidorach, selerach, warzywach kapustnych i szpinaku.
Przed siewem glebę na grządkach przeznaczonych pod uprawę skorzonery należy zasilić nawozami mineralnymi, a podczas wegetacji dodatkowo nawozić pogłównie.

Skorzonera uprawa - wysiew nasion

Skorzonera: sadzenie. Nasiona skorzonery wysiewa się bezpośrednio do gruntu od połowy marca do początku kwietnia, pamiętając o tym, że przedłużające się wiosenne chłody powodują wybijanie rośliny w pędy kwiatostanowe (jest to tzw. pośpiechowatość skorzonery), a opóźnianie siewu spowoduje, że plon korzeni będzie niski i złej jakości. Na słabych glebach skorzonerę można wysiać w sierpniu – zbiór czarnych korzeni będzie możliwy w następnym roku.

Skorzonerę wysiewa się w rzędy co 30 cm, w rzędzie co 2–3 cm, na głębokość 2–3 cm. Skorzonera kiełkuje po 2–3 tygodniach, po wykiełkowaniu rośliny należy przerwać, pozostawiając siewki co 5–6 cm w rzędzie.
W czasie kiełkowania i późniejszej wegetacji zagony ze skorzonerą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać. Podczas rozwoju korzeni (czerwiec–sierpień) należy zapewnić stałą wilgotność gleby – skorzonerę podlewa się obficie, tak aby woda dotarła na głębokość przynajmniej kilkunastu centymetrów.

Skorzonera - wężymord kiedy zbierać?

Korzenie skorzonery zbiera się od połowy do końca października, ale można je także wykopywać później, ponieważ są odporne na przemarzanie (skorzonera dobrze znosi niskie temperatury i może nawet zimować w gruncie). Jednak ze względu na łamliwość czarnych korzeni, nie należy ich zbierać gdy gleba jest przemarznięta i zaskorupiona, ponieważ korzenie źle się wtedy przechowują. Po wykopaniu skorzonery usuwa się z nich liście, a czarne korzenie można przechowywać ułożone pionowo w skrzynkach z wilgotnym piaskiem.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE