FASOLKA SZPARAGOWA – uprawa. Jak uprawiać fasolę szparagową na strąki

2013-07-17 14:19 Magdalena Michalak

Fasola szparagowa to warzywo chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach. Podpowiadamy jak uprawiać fasolkę szparagową w przydomowym warzywniku. Uprawa fasoli szparagowej. Odmiany tyczne i karłowe fasoli szparagowej.

Fasolka szparagowa: właściwości i odmiany

Fasola szparagowa to fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris) uprawiana na zielone bądź żółte strąki. Fasola szparagowa zawiera cenne składniki mineralne: wapń, potas, mangan i fosfor, a także witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany o zielonych strąkach mają dużo β-karotenu (prowitaminy A) i witamin C i K. Fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny. Odmiany fasoli zwyczajnej dzielimy na tyczne oraz karłowe. Odmiany tyczne fasoli szparagowej dorastają nawet do 3 m wysokości i trzeba je uprawiać przy podporach, po których będą się wspinać. Okres wegetacji wynosi 70–100 dni. Odmiany karłowe mają krótszy okres wegetacji (60–90 dni) i nie wymagają podpór.

Uprawa fasoli szparagowej: gleba

Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca sę dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zblizonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę sieje się w pierwszym lub drugim roku po zasosowaniu obornika lub kompostu.

Uprawa fasoli szparagowej: wysiew nasion

Fasola szparagowa to warzywo ciepłolubne, optymalna temperatura do skiełkowania nasion to 15–18 st.C, a podczas uprawy powinna wynosić 20–25 st.C; fasola nie lubi przymrozków. Fasolę szparagową wysiewa się wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu, do ciepłej i wilgotnej ziemi w rzędy co 40–45 cm, a w rzędzie gniazdowo po 3–5 nasion co 8–10 cm. Aby zbierać plony dłuższy czas, warto wysiewać fasolkę szparagową kilkakrotnie w odstępach co około 10 dni.

Uprawa fasoli szparagowej: pielęgnacja

Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Uprawa fasoli szparagowej: zbiór strąków

Strąki fasoli szparagowej wysianej na początku czerwca zbiera się w pierwszej lub drugiej dekadzie sierpnia, a wysianej pod koniec czerwca – na początku września. Strąki zbiera się sukcesywnie co kilka dni.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE