FASOLKA SZPARAGOWA – uprawa. Jak uprawiać fasolę szparagową na strąki

2020-06-08 21:40 Magdalena Michalak

Fasola szparagowa to warzywo chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach. Podpowiadamy jak uprawiać fasolkę szparagową w przydomowym warzywniku. Uprawa fasoli szparagowej. Odmiany tyczne i karłowe fasoli szparagowej.

Fasola szparagowa to fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris) uprawiana na zielone bądź żółte strąki. Fasola szparagowa zawiera cenne składniki mineralne: wapń, potas, mangan i fosfor, a także witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany o zielonych strąkach mają dużo β-karotenu (prowitaminy A) i witamin C i K. Fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny.

Odmiany fasoli zwyczajnej dzielimy na tyczne oraz karłowe:

  • odmiany tyczne fasoli szparagowej dorastają nawet do 3 m wysokości i trzeba je uprawiać przy podporach, po których będą się wspinać. Okres wegetacji wynosi 70–100 dni;

  • odmiany karłowe mają krótszy okres wegetacji (60–90 dni) i nie wymagają podpór.
Fasola szparagowa
Autor: photos.com

Uprawa fasoli szparagowej: gleba

Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca sę dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę sieje się w pierwszym lub drugim roku po zastosowaniu obornika lub kompostu.

Uprawa fasoli szparagowej: wysiew nasion

Fasola szparagowa to warzywo ciepłolubne, optymalna temperatura do skiełkowania nasion to 15–18 st.C, a podczas uprawy powinna wynosić 20–25 st.C; fasola nie lubi przymrozków. Fasolę szparagową wysiewa się wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu, do ciepłej i wilgotnej ziemi w rzędy co 40–45 cm, a w rzędzie gniazdowo po 3–5 nasion co 8–10 cm. Aby zbierać plony dłuższy czas, warto wysiewać fasolkę szparagową kilkakrotnie w odstępach co około 10 dni.

Uprawa fasoli szparagowej: pielęgnacja

Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Uprawa fasoli szparagowej: zbiór strąków

Strąki fasoli szparagowej wysianej na początku czerwca zbiera się w pierwszej lub drugiej dekadzie sierpnia, a wysianej pod koniec czerwca – na początku września. Strąki zbiera się sukcesywnie co kilka dni.

Fasolka szparagowa
Autor: GettyImages Zbiór strąków powinien przebiegać na bieżąco - to pobudza fasolę do tworzenia kolejnych
Nowa moda, warzywa na balkonie

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE